Εκπαίδευση - Παιδεία

Πότε ανοίγουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, τι ισχύει με self test και μάσκες στα παιδιά μικρής ηλικίας

Γύρω στις 20 Μαΐου υπολογίζει το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. «Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι μια συζήτηση που έχουμε κάνει και με την επιτροπή των ειδικών. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι δύσκολο να υποβληθούν σε self tests και να φορούν μάσκες. Θα πάμε μία δύο εβδομάδες πίσω. Το άνοιγμά τους αναμένεται γύρω στις 20-24 Μαΐου. Είμαστε σε επικοινωνία με τους ειδικούς», είπε χαρακτηριστικά στο MEGA.

Σχολιάζοντας το αν θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς, μετά τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στον κλάδο, είπε: «Έχει συζητηθεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς, αν συνεχιστούν τα χαμηλά ποσοστά. Είμαι απογοητευμένος από τη συμμετοχή του διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Είναι κάτι που το εξετάζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας».ADVERTISING

«Απαραίτητο να έχουμε απαντήσεις»

Ο κ. Πέτσας σχολίασε και την περίπτωση της 44χρονης γυναίκας που έχασε τη ζωή της λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που έθιξε και ο ίδιος ο σύζυγος της 44χρονης. Γρήγορα να υπάρξει το πόρισμα των αρμόδιων υπηρεσιών για να δείξει από τι προήλθε ο θάνατος της 44χρονης. Πρέπει να γνωρίζουμε αν υπήρχε συσχέτιση ανάμεσα στον εμβολιασμό και στο θάνατο. Για τέτοιου είδους θέματα είναι απαραίτητο να έχουμε απαντήσεις και να μην υπάρχουν σκιές. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να δώσει απαντήσεις» είπε.

«Το Μάιο θα έχουμε πολλά εκατομμύρια εμβολιασμούς»

«Νομίζω ότι η ανακοίνωση του εμβολιασμού των νεότερων ηλικιών έδωσε ανακούφιση στην κοινωνία μας» είπε για το πότε θα μπορούν οι άνθρωποι νεότερων ηλικιών να επιλέξουν το εμβόλιο που θα κάνουν ο ίδιος ανέφερε ότι

«Το Μάιο θα έχουμε πολλά εκατομμύρια εμβολιασμούς και αυτό θα βοηθήσει να φτάσουμε στο σημείο όπου όποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί, να το κάνει και την επόμενη ημέρα. Το τι διαθεσιμότητα θα υπάρχει, σε ποια εμβόλια, θα το δούμε τότε. Με βάση τον προγραμματισμό, από τον Ιούνιο και μετά θα υπάρχει πληθώρα εμβολίων. Στους αρχικούς τρεις μήνες έγινε περιορισμένος αριθμός εμβολίων, λόγω της έλλειψης» ανέφερε.

Πότε θα έρθει το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Τέλος, σχετικά με το πότε θα έρθει ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς, ο κ. Πέτσας είπε ότι η άτυπη περίοδος διαβούλευσης έχει ολοκληρωθεί.

«Υπάρχει ένας δημόσιος διάλογος για το θέμα. Ένας στους δύο Έλληνες έχει κάποιο κατοικίδιο. Έχει ολοκληρωθεί η άτυπη περίοδος διαβούλευσης. Πιστεύω θα έχουμε δυνατότητα να βγούμε σε δημόσια διαβούλευση τις αμέσως επόμενες ημέρες. Έχει γίνει πολλή δουλειά. Θα είναι ένα πλέγμα παρεμβάσεων, ώστε κανένα ζώο να μην είναι αδέσποτο ή κακοποιημένο» είπε.

Previous ArticleNext Article