top, Λάρισα, Μουσεία

Δράσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνής Ημέρας Μουσείων από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Όπως κάθε χρόνο την 18η Μαΐου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων και το   Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιλέγει ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο των κοινωνικών αναζητήσεων. Έτσι φέτος, για τον εορτασμό έχει επιλεγεί το θέμα  «Το μέλλον των μουσείων: αναστοχασμός και επανεκκίνηση» και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα  ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση  σχεδίασε και οργάνωσε ψηφιακές δράσεις με τις οποίες θα συμμετέχει.
Σύμφωνα με το ICOM «..Η λειτουργία των μουσείων έχει επηρεαστεί βαθύτατα από την πανδημία, αλλά και γενικότερα ο χώρος του πολιτισμού έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον τομέα, με σοβαρότατες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες.
Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια κρίση λειτουργεί και ως καταλύτης για την προώθηση σημαντικών αλλαγών που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την
αναζήτηση νέων μεθόδων για την απόκτηση εμπειριών και τη διάχυση της πολιτισμικής δημιουργίας.
Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή. Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κοινό, να αναζητήσουν νέους ορίζοντες και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον…»

Στο πλαίσιο αυτό και με τα «εργαλεία» που διαθέτει η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα  προτείνει για τον φετινό εορτασμό μία σειρά ψηφιακών δράσεων οι οποίες περιγράφονται συνοπτικά παρακάτω:

*Τρίτη 18/5

«Συνάντηση στην πόλη με έργα της Συλλογής Κατσίγρα»

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η ομάδα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα δίνει νέα «πνοή» σε εμβληματικά έργα της Συλλογής της: τα εντάσσει σε κομβικά σημεία της πόλης-τοπόσημα, αποδίδοντάς τους μια νέα καθημερινότητα. Ορίζονται διαδρομές και καλείται το κοινό της πόλης σε μια διαφορετική αισθητική εμπειρία στην οποία συνυπάρχει η ιστορία, η μνήμη και η καθημερινότητα της ζωής των ανθρώπων της.

Χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας επιχειρείται τόσο η παρακίνηση του κοινού να γνωρίσει την πόλη της Λάρισας και τη Συλλογή Κατσίγρα όσο και μια νέα νοηματοδότηση του τόπου σε συνάρτηση με τα έργα της Συλλογής. Στη συγκεκριμένη δράση έχουν επιλεγεί δεκαοκτώ εμβληματικά σημεία της πόλης όπως το Αρχαίο Θέατρο, η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή, η Ιατρική Σχολή, το Δημαρχείο, τα Μουσεία της πόλης και άλλες πολιτιστικές δομές  που διατρέχουν και καθορίζουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τη ζωή της διαχρονικά και αντίστοιχα έχουν «συνδεθεί» με ένα πρωτότυπο τρόπο με δεκαοκτώ εμβληματικά έργα της Συλλογής Κατσίγρα.

*Σάββατο 22/5 και ώρα  20:00 [απαιτείται προεγγραφή]

Διαδικτυακή «ζωντανή» ξενάγηση στην έκθεση «Γιάννης Γαΐτης – Το πλήθος και η μοναξιά» από τους επιμελητές Λορέττα Γαϊτη, αρχιτέκτονα/μουσειολόγο και Γιάννη Μπόλη, ιστορικό της τέχνης.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί “ζωντανά» μέσω της πλατφόρμας zoom, ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώνουν την σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω του συνδέσμου: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZEude6rpzotEtAJ88O2LYE6KWMMQen1ltf9.

*Κυριακή 23/5 και ώρα  20:00 [απαιτείται προεγγραφή]

Ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση της Συλλογής Κατσίγρα «ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ/RECONNECT»

Διαδικτυακή «ζωντανή» ξενάγηση από την κ. Συραγώ Τσιάρα, ιστορικό της τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, αν. διευθύντρια MOMus- Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, διευθύντρια Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας zoom, ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώνουν την σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω του συνδέσμου:https://us02web.zoom.us/j/84631299047?pwd=ZlRZbEpWVWlOZFpwYmwxUDRWRkZLQT09

*Τρίτη 25/5  Εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Μαργαρίτες/ Daisies» η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο ένταξης της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα στην Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης «Δρόμοι του Ιμπρεσιονισμού»,

Η σύγχρονη ομαδική εικαστική έκθεση δανείζεται τον τίτλο «Μαργαρίτες», από την ομώνυμη ανθογραφία της Θάλειας Φλωρά – Καραβία, και επαναπροσεγγίζει το έργο της, δημιουργώντας έναν οπτικό γραμματισμό, προσδίδοντας του, έτσι, μια σύγχρονη καλλιτεχνική υπόσταση.

Δεκατρείς καλλιτέχνιδες τιμούν την σπουδαία ζωγράφο, κατασκευάζοντας «εντυπώσεις» του έργου της. Οι Μαργαρίτες, που παρουσιάζονται στο αίθριο του μουσείου, πειραματίζονται με τις αισθητηριακές εμπειρίες του θεατή. Έχουν ως στόχο να διεγείρουν την κριτική του σκέψη, εξερευνώντας έναν συμφυρμό κοινωνικών αποχρώσεων, και να εντείνουν την βιωματική  του τέρψη, μέσα από μια πληθώρα υφών και εικόνων. Με μια μεταμοντέρνα αισθητική προσέγγιση «επικαιροποιούν» τα αγριολούλουδα του έργου της με αλληγορικούς συμβολισμούς. Ακροβατούν ανάμεσα στις επαναστατικές ιδέες του Ιμπρεσιονισμού και στο «χρέος» τους ως σύγχρονες καλλιτέχνιδες να θίξουν την τωρινή εικαστική ελευθερία, φέρνοντας στο φως τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες έζησαν και εργάστηκαν οι καλλιτέχνιδες μιας άλλης εποχής.

Επιμέλεια έκθεσης: Αντιγόνη Καψάλη, Ιστορικός τέχνης/εικαστικός

Όλες οι δράσεις που εντάσσονται στο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων θα προβληθούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα και από την ιστοσελίδα της.

Η είσοδος στο Μουσείο είναι δωρεάν.

Πληροφορίες

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Γ. Παπανδρέου 2, 41334 Λάρισα

Τηλ. 2410 623615, 2410616266

Email: info@katsigrasmuseum.gr

www.katsigrasmuseum.gr

Previous ArticleNext Article