ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, Λάρισα

Η Λάρισα ξέμεινε από …εργατικά χέρια!

Και όμως, σε μια εποχή που τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ο νομός Λάρισας, μεταξύ πολλών άλλων στη χώρα, ξέμεινε από …εργατικά χέρια! Η ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη διαπίστωση δεν προκύπτει από κάποια επίσημα στατιστικά, όπως ίσως θα περίμενε κανείς, αλλά από την αυξημένη ζήτηση εργατικών χεριών για καλλιεργητικές εργασίες στον κάμπο, που δεν καλύπτεται, ούτε από τους Έλληνες άνεργους, ούτε από τους αλλοδαπούς νόμιμους μετανάστες, με αποτέλεσμα οι αγρότες να στρέφονται στην αναζήτηση αλλοδαπών εργατών.

Δεκάδες αιτήσεις Λαρισαίων αγροτών για μετακλήσεις αλλοδαπών εργατών κυρίως από τη γειτονική Αλβανία με διαδικασίες εξπρές και κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων διαδικασιών βρίσκονται στη διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και αναμένουν μάταια έγκριση, καθώς οι θέσεις για εποχιακή απασχόληση έχουν ήδη εξαντληθεί.

Ενδεικτική του προβλήματος είναι η έκτακτη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία από τις 13 Μαΐου 2021 έχουν εξαντληθεί οι θέσεις για εποχική απασχόληση για εργάτες γης για την έκτακτη διαδικασία της τρίμηνης απασχόλησης, στον νομό Λάρισας. Για να προσθέσει ότι «διαθέσιμες είναι θέσεις μόνο για εποχική απασχόληση στην ειδικότητα “εργάτες κτηνοτροφίας”». Την ίδια ώρα ο πρώην υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης με επιστολή του προς τους υπουργούς Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη και Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Νότη Μηταράκη ζητά να υπάρξει κατεπείγουσα ρύθμιση εντός της εβδομάδας προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε αλλοδαπούς εποχιακά εργαζόμενους να έρθουν στη χώρα και να εργαστούν, ενώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας υποβάλλει σήμερα επίσημα αίτηση στα αρμόδια Υπουργεία να δώσουν το «πράσινο φως» για τη μετάκληση 2.300 αλλοδαπών για την κάλυψη των υπαρχουσών αναγκών. Το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών αρχής γενομένης από την επαρχία Αγιάς μετέφερε η «Ε» με δημοσίευμά της την προηγούμενη Κυριακή, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που προκαλούνται στη συγκομιδή των κερασιών και στις επικείμενες καλλιεργητικές εργασίες και φροντίδες στη μηλοκαλλιέργεια φιλοξενώντας την αγωνία του αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ευάγγελου Κρανιώτη, για τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων και τη διαμόρφωση (μειωμένου) εισοδήματος στον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Σημειώνεται ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τον προηγούμενο Μάρτιο δινόταν η δυνατότητα μετάκλησης αλλοδαπών κατά παρέκκλιση των διαδικασιών και μέχρι αριθμό που προβλεπόταν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση –για τη Λάρισα ορίστηκαν 150 θέσεις εργατών γης και 250 εργατών κτηνοτροφίας για εποχιακή απασχόληση πέραν των 900 θέσεων μετακλήσεων για εξαρτημένη εργασία.

Οι 400 θέσεις προσαυξημένες κατά 10% ωστόσο, όπως σημειώνει η αναπληρώτρια προϊσταμένη του τμήματος έκδοσης αδειών διαμονής Λάρισας κα Μαρία Αποστολάκη, καλύφθηκαν μέχρι την προηγούμενη Πέμπτη 13 Μαΐου με αποτέλεσμα η υπηρεσία να αδυνατεί πλέον να ικανοποιήσει άλλα αιτήματα Λαρισαίων αγροτών για μετακλήσεις, που έχουν υποβληθεί τις τελευταίες ημέρες.

ΕΠΙΣΗΜΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Δέκτης της αγωνίας του αγροτικού κόσμου έγινε τις τελευταίες ημέρες από φορείς και αγρότες ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα- Διαχείρισης Υδάτων Λίμνης Κάρλα Γιώργος Λαδόπουλος, ο οποίος με δήλωσή του χαρακτηρίζει δίκαιο το αίτημα για αύξηση του αριθμού των δυσεύρετων εργατικών χεριών σε ολόκληρο τον κάμπο και κυρίως στις περιοχές της Αγιάς και του Τυρνάβου, όπου υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για εργασίες σε δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά και αμπέλια. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως μετά από συνεχείς επικοινωνίες διαμορφώθηκε συνολική πρόταση από την Περιφέρεια για τις ανάγκες της Θεσσαλίας σε εργατικά χέρια. Η πρόταση αναμένεται να υπογραφεί σήμερα από τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και να σταλεί μέχρι το μεσημέρι στους υπουργούς Εργασίας, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Νότη Μηταράκη.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζητά πέραν των όσων έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, 2.300 νέες θέσεις μετακλητών αλλοδαπών για εποχιακή εργασία από Αλβανία, Πακιστάν και Ινδία, εκ των οποίων οι 2 χιλιάδες εργάτες γης και οι 300 ως βοηθοί κτηνοτρόφων.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΚΚΑΛΗ
Εξάλλου, επιστολή προς τους υπουργούς Εργασίας, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Νότη Μηταράκη, απέστειλε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης ζητώντας να υπάρξει κατεπείγουσα ρύθμιση εντός της εβδομάδας προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε αλλοδαπούς εποχιακά εργαζόμενους να έρθουν στη χώρα και να εργαστούν.
Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Κόκκαλης «δυστυχώς οι αγρότες του νομού της Λάρισας έχουν μείνει από εποχιακά χέρια την ώρα που η καλλιεργητική σεζόν και οι δουλειές στα χωράφια είναι στο αποκορύφωμα.

Η Κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί άμεσα για την κατά παρέκκλιση απασχόληση εποχιακά εργαζομένων και απασχολούμενων αλλοδαπών εργατών από τρίτες χώρες, καθώς οι προβλεπόμενες θέσεις για τον νομό Λάρισας είναι ελάχιστες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του πρωτογενούς τομέα.

Πρέπει, λοιπόν, τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Μεταναστευτικής πολιτικής να κινηθούν άμεσα ώστε εντός της εβδομάδας να υπάρξει η σχετική κατεπείγουσα ρύθμιση.
Διαφορετικά η ζημιά για τους αγρότες θα είναι μεγάλη. Άπαντες οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

eleftheria.grΡεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης

Previous ArticleNext Article