ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, Λάρισα

Εταιρεία δρομολογεί κολοσσιαία έργα ενέργειας με φωτοβολταϊκά στη Θεσσαλία- δείτε ποιά είναι

Σταθερή στις προτιμήσεις των μεγάλων εταιριών για σημαντικά έργα ΑΠΕ φαίνεται πως παραμένει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια έχει μαγνητίσει πλήθος φωτοβολταϊκών πάρκων μερικά εκ των οποίων ξεπερνούν τον προϋπολογισμό των 100 εκατομμυρίων ευρώ και επιδιώκουν την ένταξή τους στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.

Μία από τις εταιρίες που “ρίχνει” την ψήφο της στη Θεσσαλία είναι η ΡΟΥΣΣΑΣ Α.Ε., η οποία επιδιώκει την κατασκευή ενός mega-φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής ισχύος 221 MW.Πιο συγκεκριμένα η εν λόγω εταιρία επιδιώκει την κατασκευή ενός cluster φωτοβολταϊκών πάρκων με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 111 εκατομμύρια ευρώ.

Που χωροθετούνται τα φωτοβολταϊκά

Αναλυτικότερα, η ΡΟΥΣΣΑΣ δρομολογεί την κατασκευή 8 φωτοβολταϊκών σταθμών στο Δήμο Αλμυρού στη Μαγνησία και στο Δήμο Φαρσάλων στη Λάρισα. Τα πάρκα ανά περιφερειακή ενότητα και ισχύ κατανέμονται ως εξής:

Μαγνησία: Συνολική ισχύς 199 MW μέσω της ανάπτυξης 7 Φωτοβολταϊκών Πάρκων. Τα επιμέρους πάρκα βρίσκονται στις εξής τοποθεσίες και έχουν την κάτωθι ισχύ:

1. Φωτοβολταϊκό πάρκο ονόματι «Πέρδικα-Ανατολικά» ισχύος 37,8648 ΜW
2. Φωτοβολταϊκό πάρκο ονόματι «Ταμιγιέρα» ισχύος 38,8368 MW
3. Φωτοβολταϊκό πάρκο ονόματι «Βράχος-Καζάλι-Ζαρκαδοχώρι» ισχύος 58,4928 MW
4.Φωτοβολταϊκό πάρκο ονόματι «Καρσί Γιακά 1» ισχύος 11,8206 ΜW
6. Φωτοβολταϊκό πάρκο ονόματι «Καρσί Γιακά 2» ισχύος 16,4538 ΜW
7. Φωτοβολταϊκό πάρκο ονόματι «Καρσί Γιακά 3» ισχύος 16,4538 ΜW
8. Φωτοβολταϊκό πάρκο ονόματι «Καρσί Γιακά 4» ισχύος 19,9908 ΜW

Από την άλλη στη Λάρισα έχει προβλεφθεί η ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο θα ανέρχεται σε ισχύ 27,3 MW. Το πάρκο θα έχει την ονομασία «Μπασίτ» και θα βρίσκεται μεταξύ των ορίων των Δήμων Αλμυρού και Φαρσάλων.

Τα οφέλη για κοινωνία, οικονομία και περιβάλλον

Όπως κάθε έργο (ΑΠΕ ή μη) που αιτείται την ένταξή του στο ειδικό αδειοδοτικό καθεστώς των Στρατηγικών επενδύσεων, έτσι και η πρόταση της ΡΟΥΣΣΑΣ Α.Ε. Καλείται να ανταποκριθεί σε κάποια μίνιμουμ, όσον αφορά το ύψος της επένδυσης και την παραγωγή θέσεων εργασίας στην τοπική κοινωνία.

Όσον αφορά το ελάχιστο ποσό της επένδυσης, το έργο πρέπει να ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Όπως προαναφέραμε το έργο ξεπερνάει αυτό το ποσό κατά 11 εκατομμύρια, επομένως ανταποκρίνεται στα κριτήρια.

Στον τομέα των νέων θέσεων εργασίας, όπως αναφέρεται και στην αίτηση της ΡΟΥΣΣΑΣ Α.Ε. προς το Enterprise Greece, υπολογίζεται πως μέσω του έργου θα δημιουργηθούν 560 θέσεις εργασίας μόνο κατά τη διάρκεια κατασκευής των 8 φωτοβολταϊκών, ενώ κατά την περίοδο λειτουργίας τους υπολογίζεται πως θα προκύψουν 28 ετήσιες μονάδες εργασίας (ΕΜΕ).

Όσον αφορά τα περιβαλλοντικά οφέλη από τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών πάρκων, πέραν από την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, η οποία συμβάλει και στο στόχο της απολιγνιτοποίησης έως το 2028, υπολογίζεται πως σε ετήσια βάση θα αποφευχθεί κατά προσέγγιση η έκλυση 336.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO₂), 270 τόνων διοξειδίου του θείου (SO₂), 320 τόνων οξειδίων του αζώτου (NOx) και 250 τόνων αιωρούμενων σωματιδίων.

Η πορεία της αίτησης και τα υπόλοιπα 2 GW έργων προς αδειοδότηση από το Enterprise Greece

Μέσω της αίτησής της η εταιρία επιδιώκει να πάρει το πράσινο φως από το Enterprise Greece προκειμένου να ενταχθεί στο επιταχυμένο αδειοδοδτικό καθεστώς του νόμου 4608/2019. Προς το παρόν το έργο είναι σε ανοιχτή διαβούλευση και ύστερα από 15 ημέρες θα κατευθυνθεί προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Enterprise Greece όπου και αποφασιστεί η ένταξη του στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), η οποία και θα λάβει την τελική απόφαση.

Να υπενθυμίσουμε πως τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο του Enterprise Greece όσο και η ΔΕΣΕ έχουν αρκετή “δουλειά”, καθώς μόνο από τις αρχές του 2021 έχουν υποβληθεί συνολικά 4 προτάσεις για έργα συνολικής αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ και ισχύος 2 GW κατά κύριο λόγω στη Βόρεια Ελλάδα από το Όμιλο Καράτζη, την Ενιπέας-Archirodon, την Energoplan και την ολλανδική Claritas.

Πηγή: ypodomes.com

Previous ArticleNext Article