Αθλητικά

Η επιστροφή του Euro μετά από 5 χρόνια

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ή αλλιώς Euro, διεξήχθη για πρώτη φορά το 1960 στη Γαλλία. Από τότε πραγματοποιείται ανά 4 χρόνια και αλλάζουν οι χώρες στις οποίες διεξάγονται οι αγώνες, με εξαίρεση το Euro 2020 το οποίο ήταν προγραμματισμένο για την περίοδο 12 Ιουνίου 2020 με 12 Ιουλίου 2020. Το συγκεκριμένο πήρε αναβολή ενός έτους και αναμένεται να ξεκινήσει 11 Ιουνίου 2021 και να ολοκληρωθεί στις 11 Ιουλίου 2021. Το φετινό Euro αναμένεται να είναι άκρως συναρπαστικό με μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου να συμμετέχουν καθώς επίσης και με νέες εισόδους που φαίνονται αρκετά υποσχόμενες.

Ιστορία της διοργάνωσης

Η ιδέα ενός ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος παρουσιάστηκε από τον Γάλλο Ανρί Ντελονέ, αλλά οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν μέχρι το 1958. Το κύπελλο που λαμβάνουν οι νικητές ονομάστηκε προς τιμήν του. Το πρώτο Euro πραγματοποιήθηκε το 1960 στη Γαλλία με 17 ομάδες να συμμετέχουν και 4 από αυτές να παίρνουν μέρος στους τελικούς αγώνες. Από τότε έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς με περισσότερες ομάδες να συμμετέχουν πλέον στους προκριματικούς αγώνες, καθώς επίσης έγινε και αύξηση των ομάδων που συμμετέχουν στα τελικά. Σήμερα, ο συνολικός αριθμός ομάδων είναι 55 από τις οποίες στον τελικό περνούν 24, όπου παλεύουν για τον τίτλο του ευρωπαϊκού πρωταθλητή.

Pexels

Πρόκριση ομάδων

Η επιλογή των ομάδων που θα περάσουν στον τελικό γίνεται μετά από προκριματικούς αγώνες στους οποίους συμμετέχουν όλες οι χώρες που λαμβάνουν μέρος στο Euro. Με την ολοκλήρωση των προκριματικών καθορίζονται οι 24 ομάδες που θα αγωνιστούν για την διεκδίκηση του τίτλου. Στις ομάδες που ενδέχεται να αποκλειστούν συμπεριλαμβάνονται και αυτές που φιλοξενούν τους αγώνες στις χώρες τους.

Φαβορί Euro 2020

Όπως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στους ποδοσφαιρικούς αγώνες της κάθε χώρας, έτσι και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου υπάρχουν πολλοί που επιθυμούν να στοιχηματίσουν στους αγώνες και τον νικητή. Οι χώρες που δείχνουν οι προγνώσεις των στοιχηματικών ότι θα κερδίσουν το φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είναι η Αγγλία και η Γαλλία. Μεγάλες πιθανότητες νίκης δίνονται όμως και σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ισπανία καθώς έχουν αξιέπαινη πορεία μέχρι στιγμής. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αγώνες, φαβορί και φυσικά για να στοιχηματίσει κάποιος στο Euro μπορεί να επισκεφθεί στοιχηματικές ιστοσελίδες όπως είναι για παράδειγμα τη NetBet.

Συμμετοχές Ελλάδας στο Euro

Δυστυχώς η Ελλάδα για ακόμη μία φορά δεν κατάφερε να προκριθεί στα τελικά του Euro 2020, όπως συνέβη και στα προκριματικά του Euro 2016. Όλοι οι Έλληνες φυσικά θυμούνται την ανεπανάληπτη επιτυχία της εθνικής μας ομάδας το 2004. Εκείνη τη χρονιά η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει ομάδες που θεωρούνταν από τις δυνατότερες στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Αψηφώντας τις πιθανότητες άρπαξε το τρόπαιο μέσα από τα χέρια της Πορτογαλίας στον τελικό και έγραψε ιστορία με την πρώτη νίκη της χώρας σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Μελλοντικές βλέψεις

Ελπίζουμε η ελληνική συμμετοχή να τα πάει καλύτερα στο Euro 2024 και να ζήσουμε για ακόμη μία φορά τα αισθήματα που νιώσαμε με την νίκη του 2004, 20 χρόνια μετά τη νίκη μας. Έως την επόμενη φορά διεξαγωγή του Euro το 2024, το οποίο θα διοργανωθεί από τη Γερμανία όπου και θα μας δοθεί η ευκαιρία της πρόκρισης ξανά, θα παρακολουθήσουμε ποδοσφαιρικούς αγώνες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες στο φετινό πρωτάθλημα Euro.

Previous ArticleNext Article