Με τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν κάνει ακόμα δήλωση στο Κτηματολόγιο έχουν περιθώριο να το πράξουν τους επόμενους 18 μήνες – Ανοιχτό το παράθυρο για παραγραφή των προστίμων.
Τροπολογία – δεύτερη ευκαιρία για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν δηλώσει ακόμη την ακίνητη περιουσία τους κατέθεσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Ειδικότερα, με την τροπολογία που κατατέθηκε τα πρόστιμα παγώνουν έως το τέλος του 2022, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν στη διάθεσή τους 18 μήνες για να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους. Η παράταση αυτή δίνεται ελέω και της μακράς περιόδου αναστολή λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, κατά την οποία περίοδο οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν είχαν τη δυνατότητα να συλλέξουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την υποβολή δηλώσεων στα γραφεία κτηματογράφησης.
Στο σχέδιο νόμου σχετικά με την αναβάθμιση των υπηρεσιών του κτηματολογίου που θα κατατεθεί υπάρχει η πιθανότητα να μην καταβληθούν αυτά τα πρόστιμα αλλά να τεθούν άλλου είδους περιορισμοί όπως για παράδειγμα η απαγόρευση κάθε συναλλαγής και η έκδοση οικοδομικής άδειας για τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο.
Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επικρατεί σκεπτικισμός για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κτηματολόγιο. Μέχρι στιγμής, για παράδειγμα, 200.000 ενστάσεις αραχνιάζουν στα συρτάρια των επιτροπών ενστάσεων μπλοκάροντας τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Οι 60.000 ενστάσεις αφορούν το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης που τρέχει από το καλοκαίρι του 2019 -μία στις τέσσερις από τις ενστάσεις αφορά τον Δήμο Αθηναίων.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με τις ενστάσεις έχουν γίνει μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, ειδική δαπάνη για τις συνεδριάσεις, εξαίρεση των αμοιβών των επιτροπών ενστάσεων από τη νομοθεσία περί αμοιβών συλλογικών οργάνων, συνεδρίαση των επιτροπών μέσω τηλεδιάσκεψης κ.ά.
Με το σχέδιο νόμου (αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούλιο) προβλέπεται η κτηματογράφηση να ολοκληρώνεται πριν από την έκδοση των αποφάσεων των επιτροπών υποθέσεων κτηματογράφησης.
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία πέντε εκατομμύρια ιδιοκτησιακά δικαιώματα από το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Μιλάμε δηλαδή για πέντε εκατομμύρια ιδιοκτησίες, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωματικών δηλώσεων. Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να ανέβουν οι ρυθμοί στις δηλώσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των συμπληρωματικών δηλώσεων μέχρι την ανάρτηση στο Κτηματολόγιο, δυνατότητα που δεν υφίσταται σήμερα.
Επιπλέον, στην τροπολογία εισάγονται και ρυθμίσεις για την επίσπευση της κτηματογράφησης και του ανοίγματος των νέων κτηματολογικών γραφείων. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων που θα ανοίξουν το επόμενο χρονικό διάστημα, θα δοθεί εκ νέου στους άμισθους υποθηκοφύλακες να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο κτηματολόγιο και παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στο Κτηματολόγιο για μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση των υπαλλήλων με χρήση των μετακινήσεων μεταξύ των επιμέρους υπηρεσιών του.