ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, Λάρισα

Δωρεάν πρόγραμμα κατάρτισης για τα τοπικά προϊόντα του Δήμου Αγιάς από τον Οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»

O Οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάς και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγής Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Μελιβοίας «Η ΑΘΑΝΑΤΗ», προσφέρουν δωρεάν πρόγραμμα κατάρτισης και συμβουλευτικήςμε θέμα «Τοπικά προϊόντα Δήμου Αγιάς: Από την παραγωγή στο ράφι». Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και συγχρηματοδοτείται από τον Δήμο Αγιάς,  τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγής Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Μελιβοίας «Η ΑΘΑΝΑΤΗ», και τον Οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Στόχος του προγράμματος είναι να δώσει τη δυνατότητα σε νέους αγρότες από την περιοχή, να καταρτιστούν σε καινοτόμες μεθόδους παραγωγής υποστηρίζοντας την εξωστρέφεια και την οικονομική δραστηριότητα του τόπου τους. Το πρόγραμμα θέτει στο επίκεντρο την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μέσα από την παραγωγή υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων και τη Βιώσιμη Γεωργία, σύμφωνα με τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του Δήμου και στο πλαίσιο των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Το πρόγραμμα κατάρτισης αναπτύσσεται σε 2 εκπαιδευτικούς πυλώνες:

1. Φυτοπροστασία – Σύγχρονοι καινοτόμοι και οικολογικοί τρόποι καταπολέμησης των ασθενειών της καστανιάς

2. Σύγχρονες  Μέθοδοι Παραγωγής, Πιστοποίησης, Συσκευασίας και Προώθησης Τοπικών Προϊόντων.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης ενός ή και των δύο πυλώνων εκπαίδευσης. Οι ωφελούμενοι του Προγράμματος θα είναι συνολικά 32 και θα κληθούν να παρακολουθήσουν μαθήματα με συνολική διάρκεια 12 μήνες ενώ στο τέλος θα τους δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

To συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης εντάσσεται στον 4ο κύκλο δωρεάν προγραμμάτων κατάρτισης και συμβουλευτικής, τον οποίο ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» θα υλοποιήσει σε σύμπραξη με μια πλειάδα σημαντικών φορέων και ιδρυμάτων από το οικοσύστημα της αγροδιατροφής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους έως τις 12 Ιουλίου 2021.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις προϋποθέσεις συμμετοχής εδώ.

Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων:  12 Ιουλίου 2021

Έναρξη προγράμματος: Ιούλιος 2021

Διάρκεια: από 2 έως 3 ημέρες ανά μήνα

#ΤΕΛΟΣ

Επικοινωνία για τα Μ.Μ.Ε.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:

Αναστασία Ψωμά

Communication and Marketing Manager

Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Τηλ: +30 2310 471 292

Κιν: +30 6974 087 244

email: anastasia@generationag.org

Μαριάννα Ιατρίδου

PR Account Manager

MSCOMM

Τηλ: +30 210 7236217

email: iatridou@mscommgroup.com

Σημειώσεις για τον εκδότη

Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο του προγράμματος Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων. Από το 2018, έχει ωφελήσει πάνω από 3.500 νέους, υλοποιώντας προγράμματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και ενίσχυσης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας σε περισσότερα από 65 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2018, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Rutgers (το κρατικό πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϋ), σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Τον Οκτώβριο του 2020, η πρωτοβουλία εξελίχθηκε σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες και το δίκτυο συνεργατών της, διατηρώντας παράλληλα τη στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Rutgers ως στρατηγικό και τεχνικό σύμβουλο.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [(www.SNF.org)] είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $3.1 δισεκατομμυρίων, μέσω 5.000 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε περισσότερες από 130 χώρες ανά τον κόσμο. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση.

Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.  

Δήμος Αγιάς

Ο Δήμος Αγιάς, με πληθυσμό 11.471 κατοίκους (απογραφή 2011), βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Νομού Λάρισας. Έχει έδρα την Αγιά και προέκυψε με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», από τη συνένωση των Δήμων Αγιάς, Ευρυμενών, Λακέρειας και Μελιβοίας.

Η περιοχή διαθέτει πλούσια ιστορία και φυσική ομορφιά. Υπάρχει έντονη εναλλαγή ορεινών και παραθαλάσσιων περιοχών καθώς περιβάλλεται από τον Κίσσαβο, το Μαυροβούνι και το Αιγαίο Πέλαγος ενώ το εύφορο έδαφος και το μικροκλίμα της περιοχής την καθιστούν ιδανική για την καλλιέργεια μεγάλης ποικιλίας αγροτικών προϊόντων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του εργατικού δυναμικού της περιοχής απασχολείται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής (γεωργία – κτηνοτροφία – αλιεία) και κυρίως στην παραγωγή μήλων, κάστανων, κερασιών, ελιάς, ακτινιδίων και δημητριακών. Η παραγωγή μήλων ανέρχεται σε 60.000 τόνους ετησίως και αποτελεί το 35% της συνολικής παραγωγής της χώρας. Αντίστοιχα παράγονται 3.000 τόνοι κάστανου ετησίως καθιστώντας τον Δήμο Αγιάς μία από τις πιο σημαντικές περιοχές παραγωγής κάστανου. Ενδεικτικό των μεγεθών είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου τουλάχιστον 5 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί.

Ιδιαίτερα ανεπτυγμένος είναι και ο τριτογενής τομέας και συγκεκριμένα  ο τουριστικός με περίπου 500 επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται σε μεγάλο εύρος αντικειμένων και κυριότερες κατηγορίες αυτές των καταλυμάτων και των επιχειρήσεων εστίασης. Η ακτογραμμή μήκους 50 χμ., ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας και τα μοναδικά οικοσυστήματα τόσο των ορεινών όγκων όσο και της περιοχής του Δέλτα του Πηνειού και της Λίμνης Κάρλας αποτελούν τα εχέγγυα για την ανάπτυξη μορφών τουρισμού όπως ο εναλλακτικός τουρισμός και ο αγροτουρισμός.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελιβοίας «Η Αθανάτη»

O Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελιβοίας «Η Αθανάτη», ιδρύθηκε το 2015 και αριθμεί 37 μέλη και 1600 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε μία περιοχή αποκλειστικά ορεινή. Ο Συνεταιρισμός παράγει κάστανα, μήλα και κεράσια ακολουθώντας σύγχρονο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και πρωτόκολλα πιστοποίησης. Στόχος του είναι η παραγωγή αγροτικών προϊόντων κορυφαίας ποιότητας με ενιαία μέθοδο και κοινά ποιοτικά χαρακτηριστικά που  καθιστούν εφαρμόσιμες τις διαδικασίες συγκομιδής, διαλογής, διατήρησης, ψύξης, τυποποίησης και συσκευασίας των προϊόντων με βάση τα διεθνή πρότυπα ελέγχου ποιότητας. Μέσω της πιστοποιημένης υψηλής ποιότητας τα μέλη του Συνεταιρισμού  επιδιώκουν δυνατότητες μεταποίησης και προώθησης των προϊόντων, οι οποίες θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους και ταυτόχρονα θα χρηματοδοτούν επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Το υψηλό ποσοστό εξαγωγών κάστανου είναι ενδεικτικό της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας που γίνεται. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελιβοίας εφαρμόζει το διεθνές πρότυπο ορθής πρακτικής GLOBALGAP, το πρότυπο ολοκληρωμένης διαχείρισης για τον πρωτογενή τομέα AGRO 2 ενώ έχει ενταχθεί και στα Σχέδια Βελτίωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε διαδικασία απόφασης έγκρισης για επένδυση ύψους 420.000€ μέσω του Προγράμματος Leader+ με σκοπό την κατασκευή διαλογητηρίου – συσκευαστηρίου – ψυκτικών θαλάμων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου ποιότητας. Από το 2019 συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα Erasmus+ διετούς διάρκειας με τίτλο: «EcoChestnut» και θέμα τη βιολογική καλλιέργεια του κάστανου.

Previous ArticleNext Article