Ειδήσεις, Οικονομία

Βαθιά ανάσα για 400.000 οφειλέτες με την ρύθμιση έως 72 δόσεις για τα κορονοχρέη

Ανάσα σε τουλάχιστον 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες θα δώσει η νέα ρύθμιση σε έως και 36 άτοκες και έως και 72 έντοκες δόσεις, με επιτόκιο 2,5%.

Η συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών προκειμένου να ρυθμιστούν στο σύνολο τους τα φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, δίνει την ευκαιρία στους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και να κάνουν επανεκκίνηση μετά την πανδημία. 

Η ρύθμιση αφορά οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2022 και θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους από την 1 Ιανουαρίου 2022 να τις τακτοποιήσουν με μηνιαίες δόσεις είτε άτοκα μέσα σε 3 χρόνια, είτε σε βάθος 6 χρόνων με επιτόκιο 2,5%.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των δικαιούχων διευρύνεται σημαντικά καθώς στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι θεωρήθηκαν πληττόμενοι και είχαν ενταχθεί στη διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ, η οποία αφορούσε τον Απρίλιο του 2020.

Αυτό σημαίνει ότι στη νέα ρύθμιση θα μπορέσει να ενταχθεί σχεδόν το 80% των επιχειρήσεων.

 Μακρά είναι και η λίστα των οφειλών οι οποίες θα μπορούν να ρυθμιστούν.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι οφειλές οι οποίες θα ενταχθούν στη ρύθμιση θα αφορούν χρέη που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία από τον ΦΠΑ, το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, καθώς  και τις ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχουν βεβαιωμένες οφειλές.

Στην ρύθμιση θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν: -Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι ως πληττόμενοι εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ του Απριλίου του 2020. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αυτό σημαίνει ότι στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν περίπου το 78% των επιχειρήσεων. 

-Εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

-Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια

-Άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο της πανδημίας Αναβίωση ρυθμίσεων.

Σημαντική «ανάσα» θα πάρουν και χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι εν μέσω της πανδημίας, των παρατεταμένων lockdown και της οικονομικής ύφεσης δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ρύθμιση τους. Πλέον όσοι την περίοδο από τον Μάρτιο 2020 έως και τον Ιούλιο 2021, έχασαν τις ρυθμίσεις τους, όπως αυτή των 100 ή των 120 δόσεων, θα μπορούν να τις αναβιώνουν με όλα τα ευεργετήματα και χωρίς προσαυξήσεις ή άλλες επιβαρύνσεις.  Για την αναβίωση της ρύθμισης αρκεί απλά να καταβάλουν τη δόση του Αυγούστου.

Όσες δόσεις το προηγούμενο διάστημα χάθηκαν μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, η δυνατότητα ρυθμίσεων αφορά 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων.

Ήδη «παράθυρο» ένταξης έχει ανοίξει και για όσους είναι πληττόμενοι και έχασαν την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων, χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αντίθετα, όσοι δεν θεωρούνται πληττόμενοι αλλά έχασαν τις δόσεις της ρύθμισης τους θα πρέπει να περιμένουν έως τον Οκτώβριο όταν θα οριστούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την επανένταξη στη ρύθμιση.

www.dikaiologitika.gr

Previous ArticleNext Article