Ειδήσεις, Οικονομία

Νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ Αυτονομώ αποκλειστικά για επιχειρήσεις, τι θα επιδοτηθεί

Νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ Αυτονομώ αποκλειστικά για επιχειρήσεις ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το πρόγραμμα αναμένεται να αρχίσει να «τρέχει» τον Σεπτέμβριο και ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 450 εκατομμύρια ευρώ.

Θα αφορά και τις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες, αλλά και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Επιδοτείται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Το κονδύλι των 450.000.000 ευρώ περιλαμβάνεται στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που εγκρίθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει ότι με τα εν λόγω κεφάλαια θα αναβαθμιστούν ενεργειακά 9.700 επιχειρήσεις.

Το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις θα καλύπτει ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής.

Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30%, σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάστασή τους.

Την ίδια στιγμή, ετοιμάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες του οδηγού του νέου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών.

Οι αιτήσεις των νοικοκυριών θα αξιολογούνται με ενεργειακά και κοινωνικά κριτήρια, προκειμένου να εντάσσονται κατά προτεραιότητα τα φτωχότερα νοικοκυριά και όσα βρίσκονται σε περιοχές όπου επικρατούν ακραίες κλιματολογικές συνθήκες.

Το πρόγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί στις αρχές Οκτωβρίου.

Previous ArticleNext Article