Αθλητικά, Κόσμος

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην κορυφή του κόσμου – Οδήγησε τους Μπακς στο πρωτάθλημα, βγήκε και MVP των τελικών

Για 47 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα ήταν ίσως ο πιο σοβαρός Γιάννης που έχουμε δει ποτέ. Έχοντας κουβαλήσει στις πλάτες του σχεδόν σε όλο το ματς τους Μπακς ο Greek Freak έκανε μία ακόμη κατάθεση ψυχής θέλοντας να φτάσει στη μοναδική κορυφή που δεν είχε κατακτήσει από τη στιγμή που πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού…

Όταν όμως μετά το ριμπάουντ που πήρε ο Κρις Μίντλετον ευστόχησε στις βολές διαμορφώνοντας το 104-96 και απέμεναν 20 δευτερόλεπτα για να ολοκληρωθεί ο 6ος αγώνας της σειράς των τελικών του NBA, τότε κι ο Γιάννης ξέσπασε.

Σήκωσε τις γροθιές του, φώναξε προς τον κόσμο και το μόνο που απέμενε ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Το έβαλε λίγο πριν το φινάλε όταν πέτυχε μία βολή (17/19 είχε σήμερα) φτάνοντας στους 50 πόντους.

Στον αγώνα της ζωής του ο Γιάννης πέτυχε 50 πόντους κι όλη η υπόλοιπη ομάδα των Μπακς 55… Όποιος θέλει ας ξαναμιλήσει για το αν είναι ηγέτης ή αν βγαίνει μπροστά στα δύσκολα.

Όπως αναμενόταν η εκκίνηση του αγώνα είχε πολύ… άγχος με τις δύο ομάδες να επιδίδονται σε ένα φεστιβάλ άστοχων σουτ με τον Γιάννη να προσφέρει το πρώτο highlight της βραδιάς, όταν έκανε την τάπα και έφυγε στον αιφνιδιασμό πετυχαίνοντας το καλάθι.

Οι Μπακς πάντως πήραν από νωρίς το προβάδισμα (6-2, 10-5) κι έφτασαν στο 15-7 με 5 σερί πόντους του Μίντλετον, έχοντας καταφέρει να κρατήσουν εκτός αγώνα Πολ, Μπούκερ.

Με καλάθι του Κράουντερ οι Σανς μείωσαν σε 15-11, ωστόσο με δύο σερί τρίποντα του Πόρτις και δύο προσωπικά καλάθια του Γιάννη η διαφορά έφτασε για πρώτη φορά σε διψήφιο νούμερο (25-14) και η πρώτη περίοδος έκλεισε με τους Μπακς στο +13 και το Fiser Forum είχε πάρει φωτιά…

Απίστευτο μπλακ άουτ στη 2η περίοδο
Μόνο που η φωτιά έσβησε γρήγορα καθώς οι Μπακς έχασαν το μυαλό τους σε άμυνα και επίθεση στο δεύτερο δωδεκάλεπτο και οι Σανς επέστρεψαν.

Το πρόβλημα βασικά ξεκινούσε από την επίθεση όπου οι παίκτες του Μπουντενχολζερ με το που έπιαναν τη μπάλα στα χέρια σούταραν χωρίς λογική και το ματς γύρισε.

Το Φοίνιξ παρόλο που οι Μπούκερ, Πολ παρέμεναν άστοχοι, βρήκαν τον ήρωα τους στο πρόσωπο του Πέιν που έβαλε μεγάλα σουτ και η διαφορά άρχισε να ροκανίζεται με απίστευτη ευκολία.

Μέσα σε 4.5 λεπτά το +13 εξανεμίστηκε και με βολές του Έιτον το Φοίνιξ πέρασε για πρώτη φορά μπροστά (33-35) και έφτασε στο +7 (40-47) στο 23’40” για να κλείσει το ημίχρονο στο 42-47 με τον Αντετοκούνμπο να είναι αυτός που κουβαλούσε επιθετικά το Μιλγουόκι.

Κι αυτό συνεχίστηκε και στα πρώτα λεπτά της 3ης περιόδου όπου ο Greek Freak ήταν συγκλονιστικός, προσπαθώντας να ξυπνήσει και την υπόλοιπη ομάδα… Συνεχόμενα προσωπικά καλάθια, τρίποντο, εύστοχες βολές, ριμπάουντ σε μια πληθωρική εμφάνιση έφεραν το Μιλγουόκι μπροστά με 58-55.

Ο Λόπεζ κάποια στιγμή μπήκε στην εξίσωση και βοήθησε να φτάσουν οι Μπακς στο +6, όμως κάποια λάθη στο φινάλε έφεραν το σκορ στο 77-77 με τον Αντετοκούνμπο να έχει 37 πόντους και όλοι οι υπόλοιποι 40!!!

Το πρωτάθλημα όμως παιζόταν στο τελευταίο 12λεπτο που εξελίχθηκε σε μια απίστευτη μάχη με τον Γιάννη στο 43′ να έχει φτάσει στους 45 πόντους (με 15/16 βολές σε εκείνο το σημείο) και το Μιλγουόκι να διατηρεί ένα προβάδισμα 4-6 πόντων χάνοντας μάλιστα και σημαντικές ευκαιρίες για να μεγαλώσει τη διαφορά.

Ο Αντετοκούνμπο με νέο καλάθι έκανε το 100-92 στα 2’30” πριν το τέλος με τον Πόρτις μάλιστα αμέσως μετά να αστοχεί σε ελεύθερο τρίποντο (από πάσα του Γιάννη πάνω στον οποίο έπεσαν τρεις) και τους Σανς να μειώνουν σε 100-96 κι ενώ απέμεναν 75 δευτερόλεπτα για το φινάλε!

Στην επόμενη επίθεση ο, γενικά εξαφανισμένος, Μίντλετον πέτυχε ένα τεράστιο καλάθι χωρίς ισορροπία για το 102-96. Ο ίδιος με βολές μετά το άστοχο τρίποντο του Μπούκερ έκανε το 104-96 στα 45” πριν το τέλος.

Το γήπεδο είχε πάρει φωτιά (εντός και εκτός) και η αναμονή 50 χρόνων έφτασε στο τέλος της με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να οδηγεί ξανά τους Μπακς στην κορυφή, όπως είχε κάνει το 1971 ο τεράστιος Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και να αποθεώνεται στην εύστοχη βολή του που διαμόρφωσε το τελικό 105-98, ενώ ο ίδιος έφτασε στους 50 και φυσικά αναδείχθηκε MVP των τελικών.

Πηγή: protothema.gr

Previous ArticleNext Article