Ειδήσεις, Ελλάδα, Τεχνολογία, Υγεία

MyHealth: Έρχεται ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας

Τις ημέρες που άνοιξε η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών για άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δέχτηκε έναν σημαντικό όγκο τηλεφωνημάτων. Οι συνεργάτες του Κυριάκου Πιερρακάκη συνομίλησαν με εκατοντάδες απορημένους πολίτες, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν ότι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους ενώ δεν γνώριζαν ότι υπάγονται στις ευπαθείς κατηγορίες.

Η πρώτη εύκολη υπόθεση, που θα μπορούσε να κάνει κάποιος παρατηρώντας αυτή την κατάσταση, ήταν ότι «έκανε λάθος το σύστημα» – φαινόμενο καθόλου σπάνιο για την προηγούμενη ψηφιακή εποχή της Ελλάδας. Όχι όμως -τονίζουν κυβερνητικά στελέχη- για την ψηφιακή εποχή, στην οποία έχει ήδη περάσει η χώρα.
Τελικά το σύστημα είχε δίκιο: οι πολίτες δεν γνώριζαν ότι κατά το παρελθόν, τους είχε συνταγογραφηθεί φάρμακο που προορίζεται για κάποια από τις νόσους και τα προβλήματα υγείας, που αξιολογήθηκαν ως λόγοι προτεραιοποίησης. Το «κλειδί του μυστηρίου» βρισκόταν στους κωδικούς ICD-10. Πρόκειται για  ένα σύστημα κατηγοριοποίησης των ασθενειών σύμφωνα με διεθνώς προκαθορισμένα κριτήρια. Έτσι, η συνταγογράφηση κατά το παρελθόν ενός φαρμάκου που ανήκει σε συγκεκριμένο ICD-10, οδηγούσε στην ενεργοποίηση του ΑΜΚΑ του ασθενούς στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό.

Η εφαρμογή MyHealth

Αυτό είναι μόνο ένα πρόσφατο περιστατικό μιας γενικότερης διαπίστωσης: ότι ο πολίτης δεν γνωρίζει πολλά πράγματα για την υγεία του, διότι δεν έχει πρόσβαση στα σχετικά δεδομένα. Αυτό το πρόβλημα έρχονται να θεραπεύσουν τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς τις επόμενες μέρες πρόκειται να τεθεί στη διάθεση των πολιτών το MyHealth. Πρόκειται για μια εφαρμογή η οποία αποσκοπεί ακριβώς στο να ξανακάνει τους πολίτες «κύριους των ιατρικών τους δεδομένων».

Η εφαρμογή είναι σχετικά απλή στη σκέψη της: αυτά τα στοιχεία που βλέπει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ο γιατρός να μπορεί να τα βλέπει και ο πολίτης από το κινητό του. Έτσι, η εφαρμογή θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα προβάλλει στον χρήστη όλα εκείνα τα δεδομένα που καταχωρούνται στον ΑΜΚΑ του.
Αυτό προς το παρόν μεταφράζεται σε συνταγές και παραπεμπτικά – είτε αυτά έχουν εκδοθεί έγγραφα, είτε άυλα. Επιπλέον, η υποδομή της εφαρμογής έχει ήδη προβλέψει την εμφάνιση και των ιατρικών βεβαιώσεων. Αυτό που εκκρεμεί για να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη λειτουργία είναι η σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία έχει ήδη πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή.
Η εφαρμογή είναι σχεδιασμένη πάνω στη γενική φιλοσοφία που έχει καθιερώσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η ταυτοποίηση θα γίνεται με τους κωδικούς στο Taxisnet. Μοναδική προϋπόθεση για να ενεργοποιήσει κάποιος την εφαρμογή είναι να εγγραφεί (ή να έχει ήδη εγγραφεί) στο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης.
Στη συνέχεια ο πολίτης θα μεταφέρεται στο περιβάλλον της εφαρμογής, το οποίο είναι απλό και φιλικό στη χρήση. Στους αντίστοιχους φακέλους θα εμφανίζονται τόσο οι αριθμοί και οι ημερομηνίες έκδοσης των εγγράφων (συνταγές, παραπεμπτικά κλπ), όσο και όλα τα επιμέρους στοιχεία τους – ενδεικτικά: ο γιατρός που την συνέταξε, το barcode τους, τους κωδικούς ICD-10 κοκ.

Το MyHealth αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τους γονείς, καθώς θα εμφανίζει όχι μόνο τα δικά τους δεδομένα, αλλά και τα δεδομένα των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς τους – αυτονόητα, μέχρι την ενηλικίωσή τους.

Όλα στο κινητό

Τέλος, η εφαρμογή θα διαθέτει και μια επιπλέον λειτουργία πέραν του «αρχείου», καθώς θα παρέχει στον χρήστη τη δυνατότητα να λαμβάνει στο κινητό του ειδοποιήσεις (push notifications) για κάθε νέα συνταγή, βεβαίωση ή παραπεμπτικό που εκδίδεται για τον ΑΜΚΑ του. Τα μέχρι στιγμής κανάλια ενημέρωσης (SMS και email) που καταχωρούνται στην άυλη συνταγογράφηση παραμένουν σε πλήρη λειτουργία. Οι ειδοποιήσεις έρχονται να τα συμπληρώσουν με ένα πιο σύγχρονο κανάλι, το οποίο θα είναι σχεδιασμένο ακριβώς για την αποστολή του.
Όπως έχει αναφέρει αρκετές φορές ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, το myHealth θα αποτελέσει το «πρόπλασμα του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας», η υλοποίηση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει και θα περιλαμβάνει το σύνολο της ιατρικής πληροφορίας για κάθε πολίτη. Στην τελική του εκδοχή, ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας θα περιλαμβάνει διαγνωστικές εξετάσεις, ακτινολογικούς ελέγχους και πολλές ακόμα διαδικασίες η ψηφιοποίηση της καταγραφής των οποίων ακόμα εκκρεμεί.

Στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας θα ενταχθούν και οι στοχευμένες ανά ηλικιακή ομάδα ειδοποιήσεις για προληπτικές εξετάσεις, οι υπενθυμίσεις για τη διεξαγωγή εμβολίων σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, καθώς και σειρά από λειτουργίες οι οποίες θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα αναβαθμίσουν σημαντικά τη δυνατότητά τους να φροντίζουν την υγεία τους έγκαιρα και αποτελεσματικά.

protothema.gr

Previous ArticleNext Article