Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η εκτεταμένη πυρκαγιά στην περιοχή Βαρυμπόμπης-Κρυονερίου-Τατοΐου, που μαινόταν σε πολλαπλές διάσπαρτες εστίες, έπειτα και από την ολονύκτια μάχη των χερσαίων πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες.
Έως και λίγη ώρα πριν την ανατολή του ηλίου, όταν και ενεργοποιήθηκαν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, οι βασικές εστίες της φωτιάς εντοπίζονταν πέριξ του νεκροταφείου Κρυονερίου και στο Ρέμα της Χελιδονούς, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταφέρνουν να την συγκρατήσουν.
Ενεργά μέτωπα εντοπίζονταν σε Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες και Τατόι, ωστόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, έπειτα από σύσκεψη στο κινητό συντονιστιμκό κέντρο στη Βαρυμπόμπη, είπε ότι έχει μείνει μόλις ένα μέτωπο ενεργό και τα υπόλοιπα είναι σε ύφεση, τονίζοντας ότι στόχος είναι να οριοθετηθεί η φωτιά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη φωτιά καταστράφηκαν 80 σπίτια.
Η όλη εικόνα παρέπεμπε σε ύφεση, όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, εκφράζοντας ελπίδες ότι τα μέτωπα που καίνε ακόμα, θα αντιμετωπιστούν με το που σηκωθούν τα εναέρια μέσα.
Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για τη μεγάλη φωτιά στη βόρεια Αττική, επίσης στον ΣΚΑΙ, ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, είπε ότι αναμένουμε τις πρώτες ρίψεις από τα εναέρια μέσα και «ευτυχώς όλο το βράδυ συντηρήθηκε με επίγειες παρεμβάσεις σε μικρές εστίες, που δεν αναζωπυρώθηκαν έντονα. Διατηρούνται μικρές εστίες χωρίς σημεία αναζωπύρωσης και είναι καλό για τα εναέρια μέσα να ολοκληρώσουν την ατάσβεση της καταστροφικής λαίλαπας, από τη Βαρυμπόμπη μέχρι την Εθνική Οδό».
Είπε ότι για την ώρα δεν έχει γίνει καταγραφή των σπιτιών που κάηκαν. «Αυτό που κανείς δεν μπορεί να εισπράξει είναι ότι έγιναν έγκυρες αποχωρήσεις πολιτών μέσα από προληπτικές οδηγίες» τόνισε. «Γίναμε μάρτυρες σε δεκάδες περιπτώσεις που πολίτες βοήθησαν ζώα, ώστε να μη χαθεί καμία ζωή».
Για το πως ξεκίνησε η φωτιά, ο κ. Πατούλης είπε ότι «οι πρώτες ενδείξεις λένε ότι έγινε από κάποιον μετασχηματιστή».
Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές και τις δυνάμεις πυρόσβεσης.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα στην πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 Α/Φ και 9 Ε/Π. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
Στις 4:07 ο Δήμος Διονύσου ανήρτησε το εξής μήνυμα στο Facebook: «Οι ηρωικές προσπάθειες των δυνάμεων κατάσβεσης φαίνεται ότι έχουν φέρει τα πρώτα αποτελέσματα, εμποδίζοντας το πέρασμα της φωτιάς στον οικισμό Κρυονερίου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια και επαγρυπνούμε μέχρι τον τελικό έλεγχο της πυρκαγιάς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε πυροσβέστες, εθελοντές και όσους επιχειρούν και συνδράμουν όλη τη νύχτα έως και αυτή την ώρα».
Μολονότι ο καπνός έχει απλωθεί σχεδόν σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, το ευτυχές γεγονός είναι ότι δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά για απώλεια ανθρώπινης ζωής. Τα περιστατικά διακομιδής σε νοσοκομεία ήταν μόλις έξι, με άτομα τα οποία υπέφεραν προσωρινά από αναπνευστικές δυσχέρειες.
Στις 03:32 τα ξημερώματα της Τετάρτης 4 Αυγούστου, η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω του μηχανισμού 112 εξέπεμψε κατεπείγον μήνυμα εκκένωσης: «Αν βρίσκεστε στην Οδό Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».
Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, περί τις 06:15, πολλοί κάτοικοι της περιοχής είχαν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους.
Ο πρώτος απολογισμός
Η συνολική έκταση της, καμένης πλέον, δασικής περιοχής δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ακόμη. Η καταστροφή, ωστόσο, είναι τεράστια, τόσο σε έναν από τους ελάχιστους και πλέον σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας, όσο και σε υλικές ζημιές.
Ασαφής παραμένει επίσης προς ώρας η αρχική αιτία της πυρκαγιάς. Πέραν των καιρικών συνθηκών, με την έντονη ξηρασία λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και των αρκετά ισχυρών ανέμων, κυκλοφορούν πληροφορίες για μια έκρηξη σε πυλώνα της ΔΕΗ, ο οποίος βρίσκεται σε δυσπρόσιτο σημείο, μέσα σε περιβάλλον πυκνής δασώδους βλάστησης.
Το βράδυ της Τρίτης, σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, άφησε αιχμές για την προέλευση και τα αίτια της πυρκαγιάς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να είναι τυχαία μια τέτοια φωτιά».
Άντρες της ΕΛΑΣ, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, επισκέπτονταν τους κατοίκους, κυριολεκτικά «πόρτα-πόρτα», ώστε να απομακρύνουν εγκαίρως τους κατοίκους από τα σπίτια τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, χρειάστηκε αυξημένη πίεση, καθώς ορισμένοι κατ’ αρχάς αρνούνταν να αποχωρήσουν και να εγκαταλείψουν την περιουσία τους. Εκκενώθηκαν αμέσως οι κατασκηνώσεις της περιοχής, ενώ εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και ομίλους κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τους χώρους εργασίας τους.
Μεγάλη επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη ώστε να σωθούν τα δεκάδες άλογα των ιππικών ομίλων που βρίσκονται στην περιοχή. Όσοι από τους ιδιοκτήτες προσπάθησαν νωρίτερα να φτάσουν στους ομίλους, προκειμένου να δουν πως θα αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση, αλλά και τι θα κάνουν με τα ζώα τους, δεν τα κατάφεραν, καθώς η αστυνομία είχε διακόψει την κυκλοφορία. Εν τω μεταξύ, τελώντας σε σύγχυση, αρκετά άλογα εθεάθησαν ελεύθερα στους δρόμους έξω από τους ιππικούς ομίλους της Βαρυμπόμπης, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις φλόγες.
Ενώ εκκενώθηκαν Αδάμες, Ολυμπιακό Χωριό, Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες καθώς και μεγάλο τμήμα του Κρυονερίου, υπήρξε ανησυχία για τα λεγόμενα «βασιλικά κτήματα» στο Τατόι. Η Πολιτική Προστασία, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προχώρησε σε προληπτική μεταφορά κάποιων από τα χιλιάδες πολύτιμα αντικείμενα τα οποία βρίσκονται εντός του πρώην βασιλικού Κτήματος Τατοΐου.
Η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη, καθώς μία από τις εστίες της καταστροφικής πυρκαγιάς βρισκόταν πολύ κοντά στα ιστορικά όρια του Κτήματος. Ενδεχόμενη αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων, κατά την διάρκεια της νύχτας, θα μπορούσε να απειλήσει την Ανακτορική Ενότητα, όπου βρίσκονται όλα τα κτίρια αλλά και ό,τι φιλοξενείται μέσα σε αυτά.
Με δεδομένο ότι στα κτίρια του βασιλικού Κτήματος φυλάσσονται περίπου 100.000 κινητά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων συλλεκτικά αυτοκίνητα, βασιλικές άμαξες, πολύτιμα έργα τέχνης, έπιπλα – αντίκες, σπάνια βιβλία, σερβίτσια, ενδύματα κ.λπ, η εσπευσμένη επιχείρηση μεταφοράς τους δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Προϋποτίθεται η επιλογή με βάσει της αξίας τους και έπειτα η μεταφορά τους.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της βραδινής ενημέρωσης που έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη αποχώρησε με προορισμό το Κτήμα Τατοΐου προκειμένου να επιβλέψει την επιχείρηση μεταφοράς.
Όπως δήλωσε στο protothema.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Κτήματος Τατοΐου Βασίλης Κουτσαβλής, η φορά του ανέμου έσπρωξε, το μεσημέρι, τη φωτιά προς την Εθνική Οδό με αποτέλεσμα να απομακρύνεται από τον κεντρικό ανακτορικό πυρήνα. «Αν ο άνεμος ήταν νοτιο-ανατολικός, θα βλέπαμε το Τατόι να καίγεται, μαζί με όλους τους ακίνητους θησαυρούς του χωρίς να μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα».
protothema.gr