Η Θεατρική Σκηνή Δικηγόρων και Συνεργαζομένων «Αθέμιτος» παρουσιάζει την παράσταση «Ικέτιδες Αισχύλου – ικέτες» στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Άλου στον Αλμυρό, την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 8:00μμ. Η παράσταση, η οποία για πρώτη φορά παρουσιάστηκε με επιτυχία στις 23 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο της Δημητριάδος, ανεβαίνει υπό την αιγίδα του Δήμου Αλμυρού, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και την Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού «’Οθρυς». Η ίδια παράσταση θα δοθεί λίγες μέρες μετά στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο της Νέας Ιωνίας Βόλου.
Περίληψη του έργου: Σύμφωνα με τον μύθο, η Ιώ, κόρη του βασιλιά του Άργους Ινάχου, ήταν ιέρεια της Ήρας. Όταν ο Δίας την ερωτεύτηκε, η ‘Ηρα από ζήλια τη μεταμόρφωσε σε αγελάδα. Κυνηγημένη η Ιώ από μια αλογόμυγα περιπλανήθηκε σ’ όλη την Γη, ώσπου έφτασε στην Αίγυπτο. Εκεί ξανάγινε άνθρωπος και με ένα θεϊκό «άγγιγμα» του Δία γέννησε τον Έπαφο. Από αυτόν προήλθε η Λιβύη, η οποία απέκτησε με τον θεό Ποσειδώνα τον Αγήνορα και τον Βήλο. Ο Βήλος απέκτησε δύο γιούς, τον Δαναό και τον Αίγυπτο. Αυτοί απέκτησαν από διαφορετικούς γάμους πενήντα κόρες ο πρώτος, τις Δαναΐδες και πενήντα γιούς ο δεύτερος, τους Αιγύπτιους. Μετά τον θάνατο του Βήλου, τα δύο αδέλφια φιλονίκησαν για την κατάληψη της εξουσίας. Ο Αίγυπτος σε μια χειρονομία καλής θέλησης πρότεινε τον γάμο των πενήντα γιών του, με τις πενήντα κόρες του Δαναού. Όταν αυτές αρνήθηκαν, θεωρώντας τον γάμο ωφελιμιστικό, αλλά και ανίερο, επιχείρησαν να το κάνουν με τη βία. Οι Δαναΐδες, νιώθοντας απέχθεια για έναν τέτοιο γάμο, απέδρασαν με τον πατέρα τους και οι Αιγύπτιοι τους καταδίωξαν. Μετά από πολλές περιπλανήσεις, κατέληξαν στο Άργος, την πατρίδα της πρώτης μητέρας τους Ιώς, για να ζητήσουν άσυλο, προσπέφτοντας ικέτιδες στο νεαρό και ανασφαλή βασιλιά της χώρας, Πελασγό.
Σημείωμα του σκηνοθέτη: Οι «Ικέτιδες» του Αισχύλου είναι ίσως το αρχαιότερο θεατρικό κείμενο της ανθρωπότητας και ίσως το πιο απλό θεατρικό κείμενο στον κόσμο. Τόσο όμως απλό και ταυτόχρονα τόσο φορτισμένο, σπάνια θα συναντήσουμε στο παγκόσμιο θέατρο. Η θεματική της παράστασης, συμπτωματικά ή αναγκαία διαχρονικά, άπτεται της καταφυγής και της βίας σε βάρος των αδυνάτων. Ο πρωταγωνιστής είναι ομαδικός, ο Χορός των 50 Δαναΐδων. Από την αρχή του έργου φανερώνεται η προμετωπίδα της θεματικής: η βία. Ο ομαδικός χορός της Γυναίκας που καταδιώκεται από τον Άνδρα. Καταδιώκεται από τον βίαιο άνδρα που του αρνήθηκε τον έρωτα. Είναι αποφασισμένη να πεθάνει, παρά να υποκύψει. Η Γυναίκα που διεκδικεί το δικαίωμα στο σώμα της, διακηρύσσοντας ότι η καταπάτηση του δικαιώματος αυτού είναι ένα από τα αιώνια και ασυγχώρητα εγκλήματα. Ο Αισχύλος θέτει πολλαπλά ζητήματα που αφορούν την ηθική, το ιδιωτικό και διεθνές Δίκαιο. «Είναι ο γάμος μεταξύ συγγενών (ενδογαμία) νόμιμος στη χώρα τους;» ρωτά ο βασιλιάς του Άργους. «Αν ναι, δεν έχουν δικαίωμα να αρνούνται». Οι Δαναΐδες δεν δίνουν σαφή απάντηση και μετατοπίζουν το θέμα, επικαλούμενες το δικαίωμά τους να παραμείνουν παρθένες, επειδή δεν επιθυμούν αυτόν τον γάμο. Έτσι όμως αρνούνται τον θεσμό του γάμου και την φύση τους. Το πρόβλημα μετατρέπεται σε ηθικό. Απειλούν να αυτοκτονήσουν, σε περίπτωση που δεν τους δοθεί ασυλία. Ο νεαρός βασιλιάς Πελασγός, άβουλος και άτολμος, μεταθέτει το βάρος της απόφασης στους πολίτες του Άργους, προφασιζόμενος την δημοκρατικότητά του… Και αφού στον Αισχύλο ο καταδιωκόμενος – Γυναίκα – σώζεται και περιθάλπεται – προσωρινά -, καταφθάνουν οι σιωπηλές κραυγές των σύγχρονων φυγάδων που ελπίζουν να τους αποθέσει το κύμα της σύγχρονης Ιστορίας σε ασφαλή ακτή και ανατρέπουν την …ασφάλεια του θεατή.
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοσμάς, ενδυματολογική επιμέλεια: Εύα Ρίζου, π. Σεραφείμ Ρουσόπουλος, κίνηση – χορογραφίες: Ζάννα Γαλλιού, μουσική επιμέλεια: Γρηγόρης Σουλτάνης, θεραπαινίδα γενικών καθηκόντων: Αγγελικούλα Σταμοπούλου. «Ικέτιδες Αισχύλου» είναι οι: Δήμητρα Καραπαναγιώτη, Μαρίνα Μωραΐτου, Αγγελική Νικολάου, Λιάνα Τάταρη, Μαρία Ντοκούζη, Ιωάννα Κάπρι, Μάριος Νιζάμης, Δαναός – ξόανο: φωνή Γιάννη Τράντα. «Ικέτες» οι: Δημήτρης Κουτσοδημήτρης, Τούλα Κεκάτου, Όμηρος Κάπρι, Κυριάκος Γεραμπίνης, Κυριάκος Κουτσοδημήτρης και οι μικροί: Στέφανος, Αλεξάνδρα, Τζούλια, Ειρήνη.
Στην εισαγωγή ακούγεται η φωνή του Γεράσιμου Γεννατά. Προβάλλεται βίντεο που επιμελήθηκε η Βάσω Ευτυχίδου.
Η παράσταση διαρκεί περίπου 80’ και θα τηρηθούν όλες οι οδηγίες για την ασφαλή είσοδο και παραμονή των θεατών στον χώρο. Θα προηγηθεί ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο από τις 7:15΄μμ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Μετά την έναρξη της παράστασης δεν θα επιτρέπεται η προσέλευση του κοινού στο χώρο. Σε περίπτωση βροχής η παράσταση θα δοθεί την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου την ίδια ώρα.
Με το ανέβασμα της παράστασης «Ικέτιδες του Αισχύλου – ικέτες» στην αρχαία Άλο δίνεται για πρώτη φορά από τους συνεργαζόμενους φορείς η ευκαιρία να «ανοίξει» ο αρχαιολογικός χώρος και να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό.