Νέα απάτη σε βάρος Βολιώτη με δήθεν επένδυση σε κρυπτονόμισμα (bitcoin), με αποτέλεσμα το θύμα να χάσει 10.000 ευρώ… Μάλιστα η υπόθεση έφθασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, που παράγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαλευκανθούν λεπτομέρειες της απάτης.
Διαστάσεις πανδημίας τείνει να λάβει το φαινόμενο των τηλεφωνικών εξαπατήσεων, κατά το οποίο κάποιος ή κάποια τηλεφωνεί, προσπαθώντας να πείσει το υποψήφιο θύμα του, να επενδύσει ένα μικρό στην αρχή ποσό, της τάξης των 250 ευρώ περίπου, σε κρυπτονομίσματα. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 3.000 Έλληνες έχουν πέσει θύματα αυτής της απάτης, βλέποντας τις οικονομίες τους να κάνουν φτερά. Μεταξύ αυτών και ένας Βολιώτης που εν μέσω θέρους θέλησε να επενδύσει σε κρυπτονομίσματα 10.000 ευρώ, τα οποία και έχασε… Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βολιώτης φέρεται να δέχθηκε τηλεφώνημα από τη Μ. Βρετανία, με τον άνθρωπο που του τηλεφώνησε, να του υπόσχεται μεγάλες αποδόσεις, αν επένδυε σε bitcoin. Ο Βολιώτης πείσθηκε και αρχικά φέρεται να επένδυσε ένα μικρό σχετικά ποσό κάποιων εκατοντάδων ευρώ, βλέποντας ωστόσο το κεφάλαιό του να αυξάνει. Πείσθηκε στη συνέχεια να επενδύσει μεγαλύτερα ποσά, ώσπου κάποια στιγμή έφθασε να έχει επενδύσει 10.000 ευρώ, αλλά ο φερόμενος ως επενδυτής κάποια μέρα εξαφανίστηκε…. Ο Βολιώτης είδε ότι δεν απαντούσε στις τηλεφωνικές του κλήσεις, υποψιάστηκε ότι κάτι συνέβη και απευθύνθηκε στην Αστυνομία, ενώ υπέβαλε μήνυση και στην Εισαγγελία για απάτη.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει κατά καιρούς γνωστά από την Αστυνομία, οι απατεώνες τηλεφωνούν από άγνωστους αριθμούς στο υποψήφιο θύμα και το πείθουν να επενδύσει, κυρίως σε κρυπτονομίσματα, όπως είναι το bitcoin, στην αρχή με λίγα ευρώ και όσο το θύμα πείθεται, τόσο ανεβάζουν το ποσό της επένδυσης. Όταν ο πολίτης αντιλαμβάνεται ότι τα χρήματα, που θεωρητικά έχει κερδίσει, δεν μπορεί να τα εισπράξει, οι απατεώνες εξαφανίζονται, με το θύμα να έχει χάσει αρκετές χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι απατεώνες τηλεφωνούν από την Αγγλία, ορισμένες φορές εμφανίζονται και από την Κύπρο και μιλώντας ελληνικά πείθουν τα υποψήφια θύματά τους, να ανοίξουν έναν λογαριασμό για να επενδύσουν. Ζητούν αρχικά μικρά ποσά, π.χ. 250 ευρώ και μετά επισημαίνουν ότι το μέλλον είναι στο bitcoin και το θύμα ανοίγει και άλλο λογαριασμό και τους δείχνει εμπιστοσύνη. ‘Ύστερα παρουσιάζεται στο τηλέφωνο μια κοπέλα, που παραπέμπει το θύμα σε έναν υποτιθέμενο μάνατζερ, ο οποίος ζητάει και άλλα χρήματα, για να τα επενδύσει. Από τα 250 ευρώ που είχα στείλει άρχισα να στέλνω 500 ευρώ μετά 3000 ευρώ. Όταν το υποψήφιο θύμα ζητάει να του στείλουν κάποια κέρδη, του επιστρέφουν το αρχικό κεφάλαιο και εκεί «τσιμπάνε» το δόλωμα. Δείχνουν εμπιστοσύνη και τοποθετούν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά στο bitcoin. Όταν τους ζητούν τα χρήματα πίσω, εκείνοι εξαφανίζονται…
Χρησιμοποιούν παιδιά, αγόρια και κορίτσια ηλικίας 25-30 ετών, τα οποία μέσω call center καλούν, όπου τα call center μπορεί να είναι οπουδήποτε στον κόσμο, δεν έχουν συγκεκριμένη διεύθυνση ή δίνουν ψεύτικη διεύθυνση σε Κύπρο, Γερμανία, Αγγλία ακόμη και Ισραήλ και προσπαθούν να πείσουν τα υποψήφια θύματα να κάνουν επενδύσεις. Οι απάτες με κρυπτονομίσματα γίνονται και μέσω του διαδικτύου. Πείθουν ιντερνετικά τα θύματά τους να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα και άλλα επενδυτικά προϊόντα σε τράπεζες, όπως του Χονγκ Κονγκ….
e-thessalia.gr