Αγορά, Ειδήσεις, Μαγνησία

Καταστηματάρχες εστίασης στον Βόλο: «Η πτώση του τζίρου θα αγγίξει έως και το 50%»

Για μέτρα που ισχύουν ήδη από τον Αύγουστο και για μείωση του τζίρου των μαγαζιών έως 50% έκανε λόγο ο Στέφανος Στεφάνου, πρόεδρος των Ιδιοκτητών Κέντρων Εστίασης Βόλου, σχετικά με τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από την Δευτέρα και αφορούν κυρίως όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την προσωπική άποψη ότι παρότι ο εσωτερικός χώρος των καταστημάτων θα λειτουργεί στο 100% μόνο με εμβολιασμένους, πολλά μαγαζιά δεν θα ανοίξουν από Δευτέρα λόγω καλών καιρικών συνθηκών, αλλά και οικονομικών δυσχερειών, εφόσον ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστά.
Αρχικά ο κ. Στεφάνου θέλησε να αναφέρει και κατά κάποιον τρόπο να ξεκαθαρίσει ότι τα μέτρα που πρακτικά τίθενται σε ισχύ από την Δευτέρα, είναι σε εφαρμογή ήδη από τον Αύγουστο, αναφερόμενος στο μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στο εσωτερικό ενός καταστήματος ανεμβολίαστων πελατών. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούν και στο 100% της εσωτερικής χωρητικότητας τους , ακολουθώντας αυτό που αναγράφει η άδεια του καταστήματος», εξήγησε ο κ. Στεφάνου ενημερώνοντας ότι ακόμα περιμένουν το ΦΕΚ για περαιτέρω λεπτομέρειες. Συμπλήρωσε, επίσης ότι ένα κατάστημα και με εξωτερικό χώρο μπορεί να είναι μεικτό, με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μαζί, δείχνοντας το απαραίτητο τεστ, ή έχοντας το πιστοποιητικό νόσησης το οποίο έχει ισχύ για έξι μήνες. Τόνισε ότι τα καταστήματα που έχουν μικρό εξωτερικό χώρο θα δυσκολευτούν πολύ, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του χειμώνα, εφόσον στην πλειονότητά τους οι πελάτες δεν επιλέγουν να κάθονται έξω.

«Πολλά μαγαζιά δεν θα επανεκκινήσουν
τον εσωτερικό τους χώρο»

Ο πρόεδρος των καταστημάτων εστίασης αναφερόμενος στα παραπάνω μέτρα μίλησε και για τις επερχόμενες επιπτώσεις του τζίρου των επιχειρήσεων εφόσον θα λειτουργήσουν με λιγότερο κόσμο. Σύμφωνα με τον ίδιο λοιπόν, η πτώση του τζίρου πολλών καταστημάτων θα αγγίξει μέχρι και το 50%. Ταυτόχρονα όμως έχει την πεποίθηση ότι πολλά μαγαζιά δεν θα επανεκκινήσουν τον εσωτερικό τους χώρο. «Αν με ρωτάτε πολλές επιχειρήσεις δεν θα τολμήσουν να ανοίξουν από Δευτέρα, καθώς από την μία πλευρά δεν τους βολεύει ο καιρός, αλλά από την άλλη δεν ξέρω και σε ποια οικονομική κατάσταση βρίσκονται ώστε να έχουν τις δυνάμεις να ξεκινήσουν», ανέφερε σχετικά, ενώ ανέφερε ότι οι περισσότερες θα ανοίξουν τέλη του μήνα ή αρχές του επόμενου. Σε αυτό το σημείο, αναφέρθηκε και στα τοπικά lockdown, φέρνοντας το παράδειγμα της Πάτρας, που τα καταστήματα μόνο με εσωτερικό χώρο κλείνουν 1 η ώρα, ενώ εξίσου απαγορεύεται και η μουσική. «Χωρίς μουσική για ποιον λόγο να ανοίξουν;! Για να κοιτιούνται μεταξύ τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου. Ταυτόχρονα και πάντα σύμφωνα με τις δικές του πηγές δήλωσε ότι ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων υπάρχει ακόμα το ενδεχόμενο η εστίαση να κλείσει πάλι.
Όσον αφορά στις γενικότερες οικονομικές δυσκολίες των επιχειρήσεων, ακόμα και από την αρχή της πανδημίας και των συνεχόμενων εγκλεισμών, θέλησε να μιλήσει τοπικά. Αναφέρθηκε στο λεγόμενο Βολονάκι το οποίο έκλεισε πιο νωρίς φέτος το καλοκαίρι σε σχέση με τα περυσινά δεδομένα, αλλά και για την παραλία, όπου εκεί σημείωσε ότι τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, λόγω των υψηλών ενοικίων. Ο κ. Στεφάνου μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ως Σύλλογος έχουν έρθει σε συμφωνία με τον ΟΛΒ οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο λιμάνι να μην πληρώσουν τους μήνες που ήταν κλειστές.
«Περιμένουμε ακόμα τα γενναία μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης , τα οποία για το 2021 δεν έχουν έρθει», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

magnesianews.gr

Previous ArticleNext Article