Ειδήσεις, Κοινωνία

Υποχρεωτικό rapid test ακόμα και για αστικές μετακινήσεις στην περιφέρεια

Οι επιβάτες αστικών ΚΤΕΛ υποχρεώνονται στη διενέργεια τεστ κορονοιού κάθε 48 ώρες για οποιαδήποτε μετακίνησή τους καθώς τα ΚΤΕΛ στην περιφέρεια εκτελούν αστική συγκοινωνία

Περισσότερα από 80 ευρώ το μήνα θα στοιχίζει στο εξής η μετακίνηση των ανεμβολίαστων εργαζομένων από και προς τους χώρους εργασίας τους, αλλά και η μετακίνηση μαθητών προς τα φροντιστήρια και κάθε άλλη δραστηριότητά τους μόνο και μόνο γιατί… ζουν στην περιφέρεια, δηλαδή εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Τα νέα μέτρα περιορισμού των πολιτών που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο για την προστασία από τον κορονοϊό, όπως δημοσιεύτηκαν στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, ενώ δίνουν τη δυνατότητα μετακίνησης με τα αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως – είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι – καταδίκασαν σε μια μεγάλη οικονομική «ποινή» εκείνους που ζουν στην ελληνική επαρχία.

Κι αυτό γιατί από την υποχρέωση διενέργειας rapid test ανά 48 ώρες προκειμένου να μετακινηθούν, όχι μόνο δεν έχουν εξαιρέσει όσους μετακινούνται με τα αστικά ΚΤΕΛ, αλλα αναφέρουν ρητώς ότι οι επιβάτες και αυτών των λεωφορείων τα οποία είναι και τα μόνα που εκτελούν αστική συγκοινωνία στην επαρχία συνδέοντας χωριά με αστικά κέντρα εντός νομού, είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ που θα επαναλαμβάνουν κάθε δύο ημέρες.

Συγκεκριμένα, το σχετικό άρθρο στο ΦΕΚ αναφέρει ξεκάθαρα ότι «οι ταξιδιώτες που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10, αντιστοίχως, ασχέτως προορισμού και με όλα τα μέσα μεταφοράς (όπως αεροπλάνα, πλοία, σιδηρόδρομο, λεωφορεία, αστικά ή υπεραστικά ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ), υποβάλλονται έως 48 ώρες πριν το ταξίδι τους σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοιού çovid-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη».

Επισημαίνεται μάλιστα ότι οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις περιλαμβάνουν και τους ανηλίκους από 12 ετών και πάνω. Η μοναδική ηλικιακή κατηγορία που εξαιρεί το εν λόγω άρθρο είναι τα παιδιά έως 11 ετών, τα οποία για τη μετακίνησή τους μπορούν να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) που πραγματοποιείται έως 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού τους. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη υποχρέωση για τους επιβάτες 12 ετών και άνω, δεν έχει θεσπιστεί για τους επιβάτες της αστικής συγκοινωνίας (οδικής ή σταθερής τροχιάς) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι μπορούν να επιβιβάζονται κανονικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς απλά με τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.

Η μετακίνηση όμως με αστικά ΚΤΕΛ στην επαρχία είναι σχεδόν μονόδρομος για τους εργαζομένους που δε διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο, καθώς τα λεωφορεία αυτά εξυπηρετούν όλες τις ενδονομαρχιακές μετακινήσεις.

www.ethnos.gr

Previous ArticleNext Article