ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, Καρδίτσα

Ένας χρόνος χωρίς τον στρατηγό του κάμπου

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος χωρίς τον «στρατηγό του κάμπου».
Ο αείμνηστος φίλος Βαγγέλης Μπούτας βρίσκεται στην αγκαλιά της καρδιτσιώτικης και
θεσσαλικής γης, για την οποία αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του.
Εμβληματική προσωπικότητα και στιλοβάτης του αγροτικού κινήματος, ταυτίστηκε ως αυθεντικός λαϊκός αγωνιστής με τον αδιάκοπο οργανωμένο αγώνα απέναντι στα προβλήματα και τα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς.
Ακούραστο μέλος του ΚΚΕ και «στρατηγός» στο αγροτικό κίνημα, όργωσε τον Θεσσαλικό  κάμπο και όλη τη χώρα προσπαθώντας μεταξύ άλλων να κάνει κατανοητή στους αγρότες τη σημασία της οργάνωσης και του κοινού αγώνα μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους. Πέτυχε τη συγκρότηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που αποτελεί τη μεγάλη παρακαταθήκη του.
«Εργαλείο δουλειάς και αγώνα»
Τόνιζε, προς πάσα κατεύθυνση και σε κάθε ευκαιρία, πως οι αγρότες ό,τι έχουν κερδίσει το έχουν καταφέρει μέσα από δυναμικούς αγώνες στο δρόμο. Το τρακτέρ άλλωστε, το αποκαλούσε «εργαλείο δουλειάς και αγώνα». Σκληρό αγώνα, παλικαρίσιο, έδωσε και με την ανίατη ασθένεια, δίχως μάλιστα να εγκαταλείψει το μετερίζι της αγωνιστικής δράσης αλλά και το αγαπημένο του αμπέλι. Το εργατικό ατύχημα που είχε στο αμπέλι με το εργαλείο της δουλειάς του, το τρακτέρ, ήρθε να επιβαρύνει τη μάχη αυτή. Αλλά και πάλι δεν το έβαλε κατω…
Το κίνημα
Το τέλος αναπόφευκτα θα έρχονταν, το ήξερε. Με απόλυτη διαύγεια του νου δεν έπαψε μέχρι τις τελευταίες ημέρες να ενημερώνεται για τα τεκταινόμενα στην περιοχή και τον αγροτικό χώρο, να δίνει συμβουλές στη νέα γενιά των αγροτών και να αγωνιά για τα δίκαια της αγροτιάς. «Το κίνημα Κώστα, το κίνημα» τόνιζε ξανά και ξανά ο Βαγγέλης σε μια από τις τελευταίες συναντήσεις μας το περυσινό καλοκαίρι.
Οι ιδέες μένουν
Και αν το τέλος έρχεται για όλους, οι ιδέες είναι αυτές που μένουν. Το αγροτικό κίνημα έχει απωλέσει εδώ και ένα χρόνο τον «στρατηγό» του, αλλά ο Βαγγέλης το «έζωσε» με την οργάνωση, την εμπειρία του αγώνα και τα δίκαια αιτήματα.
Ο αγωνιστικός σου χαρακτήρας, η στάση και η προσφορά σου αποτελούν γερό θεμέλιο και οδηγό για τους νέους αγώνες της αγροτιάς αγαπητέ φίλε…
Κ.Π.

neosagon.gr

Previous ArticleNext Article