Αστυνομικά νέα

Γυναικοκτονία: Δώρα, Καρολάιν, Ελένη, Άννα – Βαρύς ο φόρος αίματος της έμφυλης βίας – 10 νεκρές γυναίκες το 2021

Η δολοφονία της μόλις 20 ετών Καρολάιν άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για τα εγκλήματα έμφυλης βίας στην χώρα μας – Έκτοτε ο φόρος αίματος είναι βαρύς με γυναίκες όλων των ηλικιών, μητέρες και μη, να πέφτουν νεκρές.

Από τον Μάιο του 2021 άνοιξε για τα καλά η συζήτηση στην Ελλάδα του όρου γυναικοκτονία. Η δολοφονία της μόλις 20 ετών Καρολάιν άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για τα εγκλήματα έμφυλης βίας στην χώρα μας. Έκτοτε ο φόρος αίματος είναι βαρύς με γυναίκες όλων των ηλικιών, μητέρες και μη, να πέφτουν νεκρές από τα χέρια των ανδρών που επέλεξαν να τους συντροφεύουν στη ζωή τους.

Οι δολοφονίες γυναικών δεν είναι κάτι νέο στην ελληνική πραγματικότητα. Όμως γιατί ορίζονται κάποιες από αυτές ως γυναικοκτονίες; Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, ο γενικός ορισμός των γυναικοκτονιών είναι οι «δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους». Ο όρος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο
  • τον βασανισμό και τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού
  • τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών ως «εγκλήματα για λόγους τιμής»
  • τη στοχευμένη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών στο πλαίσιο ένοπλων συγκρούσεων
  • τη δολοφονία γυναικών λόγω προίκας
  • τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών εξ’ αιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους και της ταυτότητας φύλου
  • τη δολοφονία αυτόχθονων γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους
  • βρεφοκτονία και εμβρυοκτονία βασισμένη στην επιλογή φύλου
  • περιπτώσεις γυναικοκτονίας οι οποίες συνδέονται με τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων
  • κατηγορίες μαγείας
  • περιπτώσεις γυναικοκτονίας οι οποίες συνδέονται με συμμορίες, το οργανωμένο έγκλημα, εμπόρους ναρκωτικών και την εμπορία γυναικών και κοριτσιών

Η Καρολάιν, η Ελένη, η Γαρυφαλλιά, η Σταυρούλα, η Δώρα, είναι μεταξύ των γυναικών που δολοφονήθηκαν τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα. Ωστόσο οι δολοφονίες γυναικών υπήρχαν και οι υποθέσεις δεν έπαιρναν την έκταση που παίρνουν σήμερα. Ενδεικτικά, τον Ιούλιο του 2021 εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη δολοφονία της Άννας στη Δάφνη και την αδιαφορία των αστυνομικών που είχαν ενημερωθεί για ενδοοικογενειακή βία, το Υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα τα εξής στοιχεία:

  • Το 2015, 23 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες, οι 8 από αυτές στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο.
  • Το 2016 21 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες, οι 11 από αυτές στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο.
  • Το 2017 16 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες, οι 8 από αυτές στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο.
  • Το 2018 21 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες, οι 10 από αυτές στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο.
  • Το 2019 17 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες, οι 12 από αυτές στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο.
  • Το 2020 14 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες, οι 8 από αυτές στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο.

Νεκρή δίπλα στο βρέφος, νεκρή στην πόρτα του σπιτιού της, νεκρή στη θάλασσα, νεκρή στη μέση του δρόμου

17 Ιανουαρίου 2021, Χανιά: 54χρονη δολοφονήθηκε στο σπίτι της στην περιοχή των Μεσκλών του Δήμου Πλατανιά από τον Νορβηγό σύντροφό της. Την μαχαίρωσε 14 φορές και στην απολογία του υποστήριξε ότι δεν θυμόταν τίποτα γιατί ήταν μεθυσμένος.Image

5 Απριλίου 2021, Πήλιο: Η Κωνσταντίνα Τσάπα και ο αδερφός της Γιώργος δολοφονούνται από τον εν διαστάσει σύζυγο της 28χρονης στην Μακρινίτσα. «Βοήθεια, σώστε με. Έχει έρθει να μας σκοτώσει. Σπάει τη τζαμαρία για να μπει στο σπίτι μας» έλεγε στην αστυνομία η Κωνσταντίνα λίγα λεπτά πριν τη μαχαιρώσει ο εν διαστάσει σύζυγός της. Το 2,5 ετών αγοράκι που έμεινε ορφανό μεγαλώνουν οι γονείς της Κωνσταντίνας.Image

11 Μαΐου 2021, Γλυκά Νερά: Δολοφονήθηκε στη σοφίτα της μεζονέτας όπου διέμενε από τον σύζυγό της, Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, η 20χρονη Καρολάιν μητέρα ενός παιδιού. Μετά από… θέατρο 37 ημερών που περιελάμβανε μία σκηνοθετημένη ληστεία, αναρτήσεις αγάπης και δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο πιλότος ομολογεί υποστηρίζοντας πως δεν είχε προσχεδιάσει τίποτα και σκεφτόταν την κόρη του, γι αυτό το λόγο και δεν κάλεσε την αστυνομία. Η Καρολάιν ήταν νεκρή στο κρεβάτι του σπιτιού, ενώ δίπλα της ο δράστης είχε αφήσει το μωρό.

Πηγή: Eurokinissi / Instagram

3 Ιουνίου 2021, Αγία Βαρβάρα: Δολοφονήθηκε σε δρόμο της Αγίας Βαρβάρας από τον πρώην σύζυγό της η 64χρονη Ελένη, μητέρα δύο παιδιών και γιαγιά. Ο 75χρονος δράστης έστησε καρτέρι έξω από την οικία της στην οδό Πραξιτέλους και την πυροβόλησε εξ επαφής. «Είχα πάει να της ζητήσω να μου επιστρέψει κάποια χρυσαφικά. Εκείνη μίλησε απαξιωτικά για το πρόσωπό μου, με έβρισε και με προσέβαλε. Θόλωσα, έβγαλα το πιστόλι και την πυροβόλησα», είπε στην απολογία του.

17 Ιουλίου 2021, Φολέγανδρος: Δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια των διακοπών με με τον σύντροφό της η 26χρονη Γαρυφαλλιά Κ. Ο 30χρονος φίλος της ομολόγησε στους αστυνομικούς τη δολοφονία υποστηρίζοντας πως: «ήταν η κακιά η ώρα». Η Γαρυφαλλιά ξυλοκοπήθηκε άγρια και ο δράστης κατηγορείται ότι την έριξε από τον γκρεμό.

30 Ioυλίου 2021, Δάφνη: Δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της μέσα στο διαμέρισμά όπου διέμεναν στην οδό Λάμπρου Κατσώνη στη Δάφνη η 31χρονη Άννα (Ανίσα), μητέρα ενός παιδιού. Ήταν μόλις 32 ετών, μητέρα ενός 7χρονου αγοριού. Ενα ειδεχθές έγκλημα με τον 35χρονο δράστη να ομολογεί υποστηρίζοντας πως ζήλευε!

3 Αυγούστου 2021, Λάρισα: Δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της 43χρονη μητέρα 3 παιδιών (12-25 ετών) ενώ βρισκόταν σε ταβέρνα ιδιοκτησίας συγγενικού της προσώπου στη Σωτηρίτσα Λάρισας. Η 43χρονη επιθυμούσε να πάρει διαζύγιο ενώ ο σύζυγός της ηχογραφούσε τη δολοφονία στο κινητό του και της έδωσε χαριστική βολή.

Το σημείο όπου δολοφονήθηκε η 43χρονη (Πηγή: Eurokinissi)

8 Αυγούστου 2021, Ρέθυμνο: Δολοφονήθηκε μπροστά στην 20χρονη κόρη της στο Ρέθυμνο η 47χρονη Σταυρούλα. Η γυναίκα είχε απορρίψει τον δράστη που αυτοπυροβολήθηκε αμέσως μετά τη δολοφονία. Λίγες μέρες αργότερα κατέληξε.Image

23 Αυγούστου 2021, Θεσσαλονίκη: Δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της η 56χρονη Ελένη, σε διαμέρισμα της οδού Γραβιάς, μητέρα ενός αγοριού. O δράστης απαγχονίστηκε στις φυλακές χρησιμοποιώντας τη γάζα με την οποία είχε δεμένο το χέρι του.

22 Σεπτεμβρίου 2021, Ρόδος: Δολοφονήθηκε η Δώρα στη μέση του δρόμου, από τον πρώην σύντροφό της αφού τον είχε χωρίσει. Ο δράστης αυτοκτόνησε.

www.reader.gr

Previous ArticleNext Article