Ειδήσεις, Οικονομία

Deal Eurobank – HSBC: Υπό αξιολόγηση όλα τα στελέχη της HSBC στην Ελλάδα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη. Θέμα ημερών είναι το κλείσιμο του deal της Eurobank που πρόκειται να απορροφήσει την HSBC Ελλάδος. Και φυσικά όλα τα στελέχη, όπως και οι 335 εργαζόμενοι της τράπεζας θα περάσουν από αυστηρή αξιολόγηση. Το πιθανότερο είναι – σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς – πως ο CEO της HSBC Ελλάδος, ο κ. Peter Yeates, που ήρθε το 2018 στην Αθήνα από το Λονδίνο για να αναβαθμίσει την τράπεζα και να την περάσει σε καθεστώς κερδοφορίας, κάτι που δεν έγινε, θα επιστρέψει στη βάση του.

Από αξιολόγηση θα περάσουν και τα υπόλοιπα υψηλόβαθμα στελέχη της HSBC, ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς, επικεφαλής Retail Banking και Wealth Management, – με την λιανική να έχει καταβαραθρωθεί τα τελευταία χρόνια, ο κ. Ντίνος Κάμαρης, Head of Global Markets της HSBC Ελλάδας, η κα η Αλεξάνδρα Κονίδα, Managing Director, Head of Wholesale Banking της τράπεζας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το deal αναμένεται να κλείσει τις επόμενες μέρες και οι διαπραγματεύσεις γίνονται απευθείας με την κεντρική διοίκηση της HSBC στο Λονδίνο.

Η Eurobank αν και βρίσκεται σε αποκλειστικές συνομιλίες πέντε μήνες τώρα – από τον περασμένο Μάιο – ακόμα δεν έχει υπογραφεί Συμφωνία Πώλησης και Αγοράς (SPA), αναφέρει στο mononews.gr καλά πληροφορημένη πηγή, σημειώνοντας πως η καθυστέρηση οφείλεται στην γραφειοκρατία των Άγγλων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προσκόμματα φέρνει η ομάδα των Ελλήνων επικεφαλής, οι οποίοι φοβούνται ότι θα απομακρυνθούν από τις ακριβοπληρωμένες θέσεις τους αν οι δραστηριότητες της HSBC περάσουν στην Eurobank. Το σίγουρο είναι ότι θα περάσουν όλοι από αξιολόγηση. Και οι επικεφαλής και οι εργαζόμενοι.

Το δίκτυο της HSBC

Όπως είναι γνωστό η HSBC διαθέτει στην Ελλάδα δίκτυο 15 καταστημάτων – τα 14 στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη – και είχε 334 εργαζομένους στο τέλος του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. To χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της (corporate, shipping, retail) ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις της στο 1,6 δισ. ευρώ. Και σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή η συμφωνία βρίσκεται στην τελική ευθεία και θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις.

Όμως η HSBC δεν φεύγει μόνο από την Ελλάδα.

Εδώ και μήνες επιχειρεί απεμπλοκή από αγορές που δεν της φέρνουν κέρδη στη λιανική τραπεζική. Το σχέδιο της να φύγει από την Τουρκία αν και το προσπάθησε σχεδόν για μία διετία τελικά ναυάγησε, όμως τον περασμένο Ιούνιο, έδωσε αντί 1 ευρώ τις δραστηριότητες λιανικής στη Γαλλία στο αμερικάνικο fund Cerberus (private-equity company), ενώ τον περασμένο Μάιο ανακοίνωσε ότι πουλά 80 από τα 148 υποκαταστήματά της στις ΗΠΑ στην Citizens Bank και 10 ακόμη στην Cathay Bank, ενώ έκλεισε άλλα 35 έως 40 σημεία.

Previous ArticleNext Article