Ειδήσεις, Κοινωνία

Έρχεται νέο πακέτο με «φουσκωμένα» αναδρομικά συνταξιούχων

Νέο πακέτο αναδρομικών αναμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι εν αναμονή και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Παράλληλα στο τέλος Οκτωβρίου θα καταβληθούν (σταδιακά) οι αυξήσεις στις συντάξεις για τους 133.692 παλιούς συνταξιούχους οι οποίοι έλαβαν πρόσφατα αναδρομικά (με πάνω από 30 συντάξιμα έτη). Ωστόσο οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ, καθώς οι περισσότεροι παλαιοί συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά και θα δοθούν σε 5 ετήσιες δόσεις, όπως προβλέπει ο νόμος.

Το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στον λογαριασμό τους.

Ειδικότερα με τις πληρωμές συντάξεων Νοεμβρίου θα πιστωθούν και οι αυξήσεις δύο μηνών για τους 133.692 δικαιούχους, παλιούς συνταξιούχους. Η μία αύξηση θα είναι για τη σύνταξη Οκτωβρίου και μία για τη σύνταξη Νοεμβρίου. Οι αυξήσεις που θα δοθούν θα είναι από δύο δόσεις του 2020 και 2021.

Για 520.000 παλαιούς συνταξιούχους με 30 και άνω έτη ασφάλισης, οι αυξήσεις θα είναι λογιστικές γιατί δεν θα ξεπεράσουν την προσωπική διαφορά που σημαίνει ότι δεν θα έχουν κέρδος στην τσέπη. Διευκρινίζεται ότι οι συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα πληρωθούν αυξήσεις στο τέλος Οκτωβρίου (ούτε πήραν πρόσφατα αναδρομικά) καθώς με αυτά καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος από την προσωπική διαφορά τους.

Όσον αφορά το νέο πακέτο αναδρομικών, πρόκειται για τη νέα γενιά αναδρομικών με 100.000 συνταξιούχους που έχει δημιουργήσει η ισχύουσα νομοθεσία (αποχωρήσεις μετά τον Οκτώβριο του 2019), τα αναδρομικά κληρονόμων, τα αναδρομικά συνταξιούχων που εργάζονται καθώς και τα αναδρομικά σε 215.000 παλιούς συνταξιούχους ειδικών κατηγοριών που δεν πήραν πρόσφατα τα αναδρομικά επειδή οι περιπτώσεις τους χαρακτηρίζονται ‘πολύπλοκες’.

Ειδικότερα προβλέπονται αναδρομικά σε:

  • Περίπου 3.500 συνταξιούχοι που εργάζονται, θα έχουν προσαύξηση της σύνταξής τους στο τέλος Οκτωβρίου(με τις συντάξεις Νοεμβρίου)και θα λάβουν τα αναδρομικά ποσά που δικαιούται από το Μάρτιο του 2020. Στους περισσότερους συνταξιούχους αυτής της κατηγορίας έχουν ήδη καταβληθεί οι αυξήσεις και τα αναδρομικά. Υπενθυμίζεται ότι η μείωση της ποινής στους συνταξιούχους που εργάζονται από 60% σε 30% ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 με τον νόμο Βρούτση και θα έπρεπε να είχε τεθεί σε ισχύ με την καταβολή της σύνταξης Μαρτίου του 2020.
  • Περίπου 215.000 παλιοί συνταξιούχοι (πριν από τον Μάϊο του 2016)-οι οποίοι δεν έλαβαν πρόσφατα αναδρομικά- θα περιμένουν έως το τέλος του έτους ώστε να μπορέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να καταφέρουν να ξεδιαλύνουν το τοπίο και με αυτές τις συντάξεις οι οποίες χαρακτηρίζονται δύσκολες περιπτώσεις. Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις διαδοχικής, αλλά και παράλληλης ασφάλισης, όπως επίσης και για συντάξεις χηρείας με κληρονόμους. Είναι εξαιρετικά σύνθετες περιπτώσεις, όπως επισημαίνει ο e-ΕΦΚΑ, που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Από αυτούς υπολογίζεται πως μόνο οι 40.000-50.000 τελικά θα πληρωθούν αναδρομικά, καθώς θα πληρούν το σύνολο των προϋποθέσεων.
  • Σε κληρονόμους. Σε λειτουργία τέθηκε από την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2021 ειδική πλατφόρμα στον ιστότοπο του (www.efka.gov.gr) προκειμένου, με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, οι κληρονόμοι 14.600 συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης που απεβίωσαν προτού εισπράξουν τα αναδρομικά που δικαιούνται, να λάβουν αυτοί τα ποσά που τους αναλογούν. Η διαδικασία αφορά στα αναδρομικά που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων κατ’εφαρμογή του ν.4670/2020 των συνταξιούχων με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης που απεβίωσαν μετά την 1η Οκτωβρίου 2019.
Previous ArticleNext Article