ΒΙΒΛΙΟ, Ειδήσεις

Ο Abdulrazak Gurnah είναι ο νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021

Ο φετινός νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι ο συγγραφέας Abdulrazak Gurnah από την Ζανζιβάρη.  Όπως ανακοίνωσε η Ακαδημία, ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα βραβεύεται «για την ασυμβίβαστη και συμπονετική διείσδυσή του στις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και τη μοίρα του πρόσφυγα στον κόλπο μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων». Η Σουηδική Ακαδημία μετά τη βράβευση της Λουίζ Γκλικ το 2019 απένειμε το 114ο Νόμπελ Λογοτεχνίας από την έναρξη του θεσμού, το οποίο έχει απονείμει σε λογοτέχνες από όλη την υφήλιο, με νεότερο τον 41χρονο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ το 1907 και γηραιότερη την 88χρονη Ντόρις Λέσινγκ το 2007.

Ο θεσμός των Νόμπελ Λογοτεχνίας, των μόνων στα οποία δεν υπάρχουν υποψήφιοι, κλονίστηκε από ένα πρωτοφανές σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης το 2018, που ανέτρεψε τις προγραμματισμένες απονομές. Αιτία ήταν η καταδίκη του Ζαν-Κλοντ Αρνό, για βιασμό, σε μια υπόθεση που συνδέεται με το κίνημα #MeToo κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ο Ενρό ήταν παντρεμένος με μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας, διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον θεσμό αυτό, τα μέλη του οποίου σπαράσσονται από τότε για τις ευθύνες τους και τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης. Μετά την αποχώρηση πολλών μελών της επιτροπής και στερούμενη της απαραίτητης απαρτίας για τη λειτουργία της, η Σουηδική Ακαδημία ανέβαλε για ένα χρόνο την ανακοίνωση του Νομπέλ 2018, για πρώτη φορά τα τελευταία 70 χρόνια. Την επόμενη χρονιά, το 2019 ο Πέτερ Χάντκε παρέλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας στη Στοκχόλμη, με διαδηλωτές και προσωπικότητες να αποδοκιμάζουν τη στάση του Αυστριακού λογοτέχνη κατά τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990. Όπως κάθε χρόνο οι γραπτές προτάσεις για το Νόμπελ Λογοτεχνίας φτάνουν στην επιτροπή Νόμπελ έως τις 31 Ιανουαρίου. Συνήθως υπάρχουν περίπου 350 προτάσεις κάθε χρόνο. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης οι προτάσεις εξετάζονται από την Επιτροπή Νόμπελ και τον Απρίλιο παρουσιάζει για έγκριση από την Ακαδημία έναν προκαταρκτικό κατάλογο υποψηφίων, που περιέχει περίπου 20 ονόματα. Πριν από το καλοκαιρινό διάλειμμα της Ακαδημίας, η λίστα συνήθως μειώνεται περαιτέρω σε περίπου πέντε ονόματα. Τον Οκτώβριο η Ακαδημία κάνει την επιλογή της. Για να είναι έγκυρη η εκλογή, ένας υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερες από τις μισές ψήφους. Ο τιμώμενος συγγραφέας λαμβάνει κανονικά το βραβείο (10 εκατομμύρια SEK το 2020) από τα χέρια βασιλιά Καρόλου ΙΣΤ΄ Γουσταύου, στο Μέγαρο Μουσικής της Στοκχόλμης στις 10 Δεκεμβρίου – Ημέρα του Νόμπελ.

Previous ArticleNext Article