Αγορά, Ειδήσεις

«χαράτσι» στον take away καφέ…Μετά την αύξηση των 0,30 έρχεται το περιβαλλοντικό τέλος θα χρεώνεται απευθείας στον καταναλωτή

Πρόκειται για το περιβαλλοντικό τέλος που επιβάλλεται στα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης και στα καπάκια τους.  Διευκρινίζεται ότι το τέλος, ύψους 0,09 λεπτών θα αφορά και τα εμφανιζόμενα ως χάρτινα, τα οποία είναι στην πραγματικότητα πλαστικοποιημένα, τα οποία εν αντιθέσει με τα αμιγώς πλαστικά δεν ανακυκλώνονται, γεγονός το οποίο δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό.

Το τέλος των 0,09 λεπτών θα εφαρμοστεί όπως ακριβώς για τις πλαστικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα. Το ποσό θα χτυπιέται ξεχωριστά στην ταμειακή μηχανή, πλέον του κόστους του καφέ, που θυμίζουμε ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα έχει αυξηθεί κατά 0,30 λεπτά προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις λειτουργικά κόστη και πρώτες ύλες των καφετεριούχων.

Διευκρινίζεται ότι, όπως ακριβώς με τις σακούλες, ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να έχει μαζί του το δικό του επαναχρησιμοποιούμενο σκεύος, ποτήρι ή θερμός για να αγοράσει καφέ.

Τα χρήματα θα αποδίδονται κατευθείαν στην ΑΑΔΕ, ήτοι στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και θα καταλήγουν στο Πράσινο Ταμείο. Το περιβαλλοντικό τέλος είναι μέρος του νόμου με το οποίο ενσωματώθηκε η οδηγία 2019/904/ΕΕ για τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών στο περιβάλλον αποβλέποντας στην μείωση της τεράστιας περιβαλλοντικής ρύπανσης.

«Έχουμε 1 εκατ. κυπελλάκια του καφέ κάθε μέρα, 2,5 δισ. κάθε χρόνο μπουκάλια. Το 80% της ρύπανσης στις θάλασσες οφείλεται στα πλαστικά. Κι από αυτό το 80% το 50% προέρχεται από τα πλαστικά μιας χρήσης», σχολίασε στις 30 Ιουνίου του 2020 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, όταν παρουσιάστηκαν τα μέτρα στο υπουργικό συμβούλιο και κατόπιν σε εκδήλωση από του Υπουργείου τα οποία αρχικά όριζαν καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής τους την 1 Ιανουαρίου του 2022.

Previous ArticleNext Article