Ειδήσεις, Πολιτική

H μεγάλη μάχη της Φώφης Γεννηματά με τον καρκίνο – Σε σοκ το ΚΙΝΑΛ, «κύμα» αγάπης από τον κόσμο

Αποφασισμένη να δώσει μια ακόμη νικηφόρα μάχη με τον καρκίνο είναι η Φώφη Γεννηματά, στέλνοντας μήνυμα στους δικούς της ανθρώπους και στα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής ότι βασική της προτεραιότητα στο πεδίο της πολιτικής, ήταν και παραμένει, η ενότητα και η προοπτική της παράταξης. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αποχωρεί λόγω της επιδείνωσης της υγείας της από την κούρσα εκλογής ηγεσίας στο κόμμα, στελέχη και οι έτεροι υποψήφιοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ από το άκουσμα της αρνητικής εξέλιξης και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στέλνει από χθες το απόγευμα ευχές στην κυρία Γεννηματά για καλή δύναμη και ταχεία ανάρρωση. Χιλιάδες είναι τα τηλεφωνικά μηνύματα και οι ευχές που καταφτάνουν στην Χαριλάου Τρικούπη από κάθε περιοχή της χώρας- στενοί συνεργάτες της δείχνουν αιφνιδιασμένοι αλλά και σίγουροι ότι η «Γεννηματά είναι μαχήτρια, ξέρει να κοιτάζει κατάματα τον καρκίνο, να παλεύει και να κερδίζει».

fofi_23

Η ίδια παρά την ταλαιπωρία από την κρίση ειλεού προχθές το βράδυ, κάλεσε χθες μέσω zoom από τον Ευαγγελισμό όπου νοσηλεύεται τους στενούς της συνεργάτες για να τους ενημερώσει- οι δικοί της άνθρωποι, η οικογένειά της, ο σύζυγός της Ανδρέας Τσούνης, η αδερφή της Μαίρη, ο Κώστας Γείτονας που βρίσκονταν εκεί την είδαν αισιόδοξη και χαμογελαστή να απαντά στα τηλέφωνα και να διαβεβαιώνει τους συνομιλητές της ότι θα ξεπεράσει και αυτήν την «περιπέτεια». Τον ξέρει τον καρκίνο. Έχασε νέους τους δύο γονείς της, τον Γιώργο Γεννηματά και τη σύζυγό του Κάκια, ήρθε αντιμέτωπη με τον καρκίνο στην συνέχεια. Μόλις είχε γεννήσει την μικρότερη κόρη της την Κατερίνα. Ήταν τότε Υπερνομάρχης Αττικής. Αντιμετώπισε με δύναμη από την πρώτη στιγμή το «θηρίο». Έδωσε νικηφόρα την πρώτη μάχη. Μπήκε στα βαθιά της πολιτικής, εκλέχτηκε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ το 2015, δημιούργησε την Δημοκρατική Συμπαράταξης και έκανε τα επόμενα βήματα ενοποίησης της κεντροαριστεράς με την γέννηση του Κινήματος Αλλαγής. Ετοιμαζόταν για μια ακόμη σκληρή πολιτική αναμέτρηση διεκδικώντας την επανεκλογή της στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής στις 5 και 12 Δεκέμβρη. «Η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., εισήχθη εκτάκτως εχθές το βράδυ με συμπτώματα ατελούς ειλεού. Μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου», ήταν η χθεσινή ανακοίνωση του Νοσοκομείου που βγήκε με ελάχιστα λεπτά διαφορά από την δήλωση της Γεννηματά: «Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης».

Κανείς από το ΚΙΝΑΛ και το ΠΑΣΟΚ δεν ασχολείται αυτήν την ώρα με την εκλογική αναμέτρηση του Δεκέμβρη. «Αυτήν την ώρα μας ενδιαφέρει η μάχη της Φώφης, είμαστε δίπλα της και ξέρουμε ότι έχει το δικό της τρόπο να κερδίζει», διαβεβαιώνουν με την σειρά τους κορυφαία στελέχη της Γεννηματά αλλά και οι τρεις υποψήφιοι -αυτήν την στιγμή- για την ηγεσία, οι κ.κ Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης. Και οι τρεις έχουν σταματήσει κάθε δράση προεκλογικού χαρακτήρα. Έχουν έρθει ούτως ή άλλως τα πάνω-κάτω. Δεν σκέπτονται πως μπορεί να εξελιχθεί το σενάριο εφεξής στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Πρέπει ωστόσο να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις διατηρώντας το βλέμμα τους στην μάχη της Γεννηματά. Θα αναβληθούν οι εκλογές του Δεκέμβρη;


Το σίγουρο είναι ότι η Φώφη Γεννηματά αφοσιώνεται στον προσωπικό της αγώνα για την αντιμετώπιση της επιδείνωσης της υγείας της από τον 10ο όροφο του Ευαγγελισμού. ΟΙ εξετάσεις συνεχίζονται. Εκείνη δεν κρύβεται και δεν κρύβει την αλήθεια. Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας είχε βγει μπροστά, είχε μιλήσει δημοσίως για τον καρκίνο και τις «διαρκείς» ανατροπές για χάρη του από τα νεανικά της χρόνια. «Από τότε έχω μάθει να ζω την κάθε στιγμή, να χαίρομαι την οικογένειά μου, τους φίλους μου, να μην φοβάμαι να εκφράσω τα συναισθήματά μου και να δίνω ταυτόχρονα μάχες», λέει συχνά στους φίλους της και στους συντρόφους της στο κόμμα. Την έχουν χαρακτηρίσει «σκληρή παίκτρια»- «είναι μαχήτρια», επανέλαβε χθες με ανάρτησή του ο Παύλος Χρηστίδης ένας από τους συνεργάτες της από τις νεότερες ηλικίες που τον εμπιστεύτηκε στο πόστο του εκπροσώπου Τύπου από το 2015. Ο μικρότερος στην Χαριλάου Τρικούπη που τον εμπιστεύτηκε είναι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης- εκείνος ήταν που την Δευτέρα το βράδυ ανάλαβε να μιλήσει σε προεκλογική εκδήλωση της Γεννηματά στη Νέα Ιωνία, όταν εκείνη ένιωσε αδιαθεσία και εισήλθε στον Ευαγγελισμό.

Ευχές από τον Κώστα Σημίτη

Προσωπικό μήνυμα για ταχεία ανάρρωση έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης στη Φώφη Γεννηματά. Το κύμα συμπαράστασης είναι δεδομένο- χιλιάδες τα μηνύματα. Η Γεννηματά απάντησε στα τηλέφωνα του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αλέξη Τσίπρα, των άλλων πολιτικών αρχηγών. Ευχαρίστησε όλο τον κόσμο για τα «περαστικά» και υποσχέθηκε στους γιατρούς της ότι θα αφοσιωθεί στα της νοσηλείας της για όσο διάστημα χρειαστεί.

O πρωθυπουργός μάλιστα, Κυριάκος Μητσοτάκης, την επισκέφτηκε το πρωί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. 

Η πρώτη αδιαθεσία ήρθε στην πρεμιέρα της άτυπης προεκλογικής μάχης κάποιες μέρες νωρίτερα. Μόλις είχε τελειώσει την μαχητική ομιλία της σε οπαδούς της σε πολυχώρο της Αθήνας. Προς την έξοδο αισθάνθηκε ζάλη και ατονία- δυο συνεργάτες της έτρεξαν να την βοηθήσουν- την μάλωσαν που παραμελεί τον εαυτό της. «Δεν είχε βάλει μπουκιά στο στόμα της από το πρωί», θυμούνται. Δεν το έβαλε κάτω και παρότι παρακολουθούσε την κατάσταση της υγείας της με τακτικές εξετάσεις συνέχισε. Πήγε στη Σλοβενία. Επέστρεψε. Η ανάγκη για ενότητα της παράταξης, όπως επαναλάμβανε στους συνεργάτες της, πρέπει να είναι προτεραιότητα κατά την διάρκεια και μετά τον προεκλογικό αγώνα. Η εξέλιξη ανατρέπει τα βήματα που είχαν προγραμματιστεί.

Οι κ.κ Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης επαναλαμβάνουν από την πλευρά τους ότι προέχει η υγεία της Προέδρου. Στο παρασκήνιο, μετά το αρχικό σοκ και την βουβαμάρα, ακούστηκαν από στελέχη του ΚΙΝΑΛ κάποιες σκέψεις που και η Γεννηματά θα έκανε, όπως εξηγούν. Όμως ουδείς ολοκληρώνει την σκέψη του για την εξέλιξη της κορυφαίας διαδικασίας, σταθμός της οποίας θα ήταν η ανακήρυξη των υποψηφίων την Παρασκευή με την κατάθεση των υπογραφών. Έμπειρα στελέχη αντιλαμβάνονται και εκτιμούν ότι όλα μπορούν να αλλάξουν κι ότι «οι πρωταγωνιστές» θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις αναγκαίες συζητήσεις και όλοι μαζί, τα αρμόδια όργανα να λάβουν αποφάσεις. Θα είναι υποψήφιοι μόνο οι κ.κ Λοβέρδος, Ανδρουλάκης και Καστανίδης υποψήφιοι για την ηγεσία και πως διαμορφώνει τις ισορροπίες στο εσωκομματικό παζλ η αποχώρηση της Γεννηματά από την κούρσα;

Ο Παύλος Γερουλάνος σχεδίαζε δήλωση για να εξηγήσει για τους λόγους της μη καθόδου του στην κούρσα. Τώρα μπορεί -θεωρούν κάποιοι- να εξετάσει τα νέα δεδομένα. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε ακουστεί ότι Χριστοδουλάκης και Χρηστίδης θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να κάνουν ένα μεγαλύτερο βήμα- και τα δύο νεαρά στελέχη δεν έχουν πει λέξη σχετική. Μαζί με τους άλλους στενούς συνεργάτες της Γεννηματά ξενύχτισαν στην Χαριλάου Τρικούπη απαντώντας στα μηνύματα συμπαράστασης στην Γεννηματά. Και προγραμμάτιζαν από νωρίς σήμερα το πρωί να επιστρέψουν.

Previous ArticleNext Article