Ειδήσεις, Οικονομία

ΕΦΚΑ: Φτάνει η ώρα πληρωμής για αυξήσεις και αναδρομικά σε χιλιάδες συνταξιούχους

Πληρώνονται την αύξηση και τα αναδρομικά τέλος Οκτωβρίου οι 29.000 νέοι συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του e-ΕΦΚΑ. Ειδικότερα οι 29.000 νέοι συνταξιούχοι που δεν πληρώθηκαν ακόμη αφορούν σύνθετες συνταξιοδοτήσεις ενώ άλλες 215.000 σύνθετες περιπτώσεις παλιών συνταξιούχων με αίτηση συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016 θα πληρωθούν μέχρι τέλος του έτους. Συνολικά μέχρι τέλος του χρόνου θα πληρωθούν συνολικά 247.500 συνταξιούχοι νέοι και παλαιοί καθώς και συνταξιούχοι που εργάζονται. Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του χρόνου θα εκκαθαριστούν 215.000 σύνθετες ειδικές περιπτώσεις παλαιών συνταξιούχων που δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για σύνθετες περιπτώσεις, με λάθη ή ελλιπή στοιχεία καταχωρημένα στο σύστημα του e-ΕΦΚΑ.

Ωστόσο, εκτιμάται πως μόνο το 20-25% (40.000- 50.000 ) εξ’ αυτών δικαιούνται και τελικά θα λάβουν αναδρομικά και αυξήσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών στον e-ΕΦΚΑ, οι υπόλοιποι συνταξιούχοι δεν πληρούν σωρευτικά και τις 3 προϋποθέσεις που απαιτούνται, οι οποίες είναι περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, αίτημα συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016 και μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά.ADVERTISING

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής, έχει ήδη ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός 1,8 εκατ. συντάξεων και εντός Νοεμβρίου οι ασφαλισμένοι είναι σε θέση να ενημερωθούν για το πόσο μειώθηκε η προσωπική τους διαφορά έπειτα από τον επανυπολογισμό με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Ήδη έχει ενεργοποιηθεί ειδική πλατφόρμα για άμεση και προσωποποιημένη πληροφόρηση των συνταξιούχων σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους στην επιλογή: «Ενημερωτικό σημείωμα αναδρομικών N. 4670/2020».

Στόχος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη είναι έως τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η εξόφληση των αναδρομικών για το σύνολο των συνταξιούχων που έχουν περισσότερα από 30 έτη και με αυτό τον τρόπο να έχει εφαρμοστεί εξ’ ολοκλήρου η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Να σημειωθεί ότι τα αναδρομικά καταβλήθηκαν στο τέλος του προηγούμενου μήνα αφορούν το ποσό που απέμεινε μετά την κάλυψη της προσωπικής διαφοράς, αλλά και την παρακράτηση του φόρου 20% και των λοιπών κρατήσεων, γι’ αυτό και ήταν χαμηλά.

Επιπλέον, οι αυξήσεις δεν δίνονται σωρευτικά αλλά επιμερίζονται σε 5 ετήσιες δόσεις.

Η μέση αύξηση 5ετίας που προκύπτει είναι 70,4 ευρώ, δηλαδή οι αποδοχές σύνταξης θα έχουν αύξηση κατά 6,2% όταν συμπληρωθούν και οι πέντε δόσεις. Στη σύνταξη Νοεμβρίου οι συνταξιούχοι θα πάρουν τις δυο από τις πέντε δόσεις, ενώ τον Δεκέμβριο θα έρθει και η τρίτη δόση. Πρακτικά από τη μέση αύξηση των 70,4 ευρώ τον μήνα θα έχουν πάρει από τον Οκτώβριο έως το τέλος της χρονιάς τα 42 ευρώ στην τσέπη.

Μάλιστα επειδή οι συντάξεις μηνός Οκτωβρίου που πληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο δεν είχαν καμία από τις δόσεις της αύξησης παρά μόνον τα αναδρομικά, οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν εις διπλούν την 1η και 2η δόση αυξήσεων για τη σύνταξη Οκτωβρίου και για τη σύνταξη Νοεμβρίου.

Αναδρομικά σε εργαζόμενους συνταξιούχους

Έως το τέλος του έτους θα δοθούν οι αυξήσεις και αναδρομικά ποσά από το Μάρτιο του 2020 σε περίπου 3.500 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται. Υπενθυμίζεται ότι η μείωση της ποινής στους συνταξιούχους που εργάζονται από 60% σε 30% ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 με τον νόμο Βρούτση.

Η μείωση του πέναλτι εφαρμόζεται σε συνταξιούχους, λόγω γήρατος, όλων των ενταχθέντων στον e-ΕΦΚΑ φορέων και του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων που λαμβάνουν χορηγία ή βουλευτική σύνταξη, οι οποίοι είτε έχουν αναλάβει εργασία ή ιδιότητα ή δραστηριότητα, πριν από τις 28/2/2020 ή θα αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχόληση, μετά την ισχύ του νόμου Βρούτση, δηλαδή από τις 28/2/2020, εφόσον για την εργασία ή την ιδιότητα ή τη δραστηριότητα προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, αφορά:

  • Ασφαλισμένους που συνταξιοδοτήθηκαν από τις 28/2/2020 και μετά και ανέλαβαν εργασία ή δραστηριότητα είτε πριν είτε μετά τη συνταξιοδότησή τους.
  • Ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί κατά την ημερομηνία αυτή και ανέλαβαν εργασία μετά τις 28/2/2020.
  • Ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί κατά την ημερομηνία αυτή και οι οποίοι είχαν αναλάβει εργασία ή ιδιότητα ή δραστηριότητα, πριν από τις 28/2/2020.

Οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων.

Previous ArticleNext Article