Ειδήσεις, Υγεία

Κορονοϊός: Σε συναγερμό η «Βόρεια Ελλάδα» – Δύσκολος χειμώνας…

Είμαστε στην τρίτη ημέρα που «μετράμε» πάνω από 3.000 κρούσματα την ημέρα, και αυτό δείχνει ότι η πανδημία και ο εφιάλτης του κορονοϊού επιστρέφει. Η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση «συναγερμού» και οι ειδικοί κάνουν λόγο για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Οι ειδικοί κάνουν απέλπιδες προσπάθειες να πείσουν τους ανεμβολίαστους, ειδικά μεγαλύτερων ηλικιών να εμβολιαστούν.

Η απόλυτη κυριαρχία της Μετάλλαξης Δέλτα

Συνολικά 364 είναι τα νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού που εντοπίστηκαν την περίοδο από τις 13 Σεπτεμβρίου έως και τις 9 Οκτωβρίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πέμπτης 21 Οκτωβρίου από τον ΕΟΔΥ. Από την έναρξη του ελέγχου των δειγμάτων μέχρι σήμερα, η μετάλλαξη Δέλτα ιχνηλατήθηκε σε ποσοστό 33,02%, ενώ συνολικά έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα 11.280 κρούσματα της ίδιας μετάλλαξης από τα οποία τα 4.419 εντοπίστηκαν στην Αττική, όπως αναφέρεται στη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου

Την ίδια ώρα, ημαντική είναι και η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σύμφωνα τις τελευταίες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης η κυρία Παπαευαγγέλου. Ειδικότερα η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι «το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί σημαντικά, κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες» σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.872 την ημέρα με το ποσοστό θετικότητας να καταγράφει αύξηση και να φτάνει στο 1,35%

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, η κυρία Παπαευαγγέλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη βόρεια Ελλάδα, λέγοντας ότι η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Όπως είπε, στην Θεσσαλονίκη υπάρχει μια σταθερότητα στο επιδημιολογικό φορτίο που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Επισήμανε μάλιστα ότι η πλειονότητα των ασθενών στις ΜΕΘ covid στη βόρειο Ελλάδα είναι ανεμβολίαστοι και η πληρότητα περνάει το 90%.

Για την Αττική, τόνισε, παρατηρείται μια σταθερότητα στο επιδημιολογικό φορτίο, που αλλάζει ανά περιοχή.

Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, τόνισε ότι καταγράφηκαν αύξηση κατά 30%, με μέσο όρο 200 εισαγωγές την ημέρα.

Συναγερμός για τη Βόρεια Ελλάδα

Στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ειδική αναφορά έγινε στην κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η πληρότητα στις ΜΕΘ ξεπερνά το 90% Η κυρία Παπαευαγγέλου εξέπεμψε σήμα κινδύνου για την περιοχή, καθώς, όπως επεσήμανε, δεν υπάρχει αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στη Βόρεια Ελλάδα, αφού σημαντικό μέρος του πληθυσμού δεν έχει πειστεί για τα οφέλη του εμβολιασμού παρότι ζουν στις πλέον βεβαρημένες περιοχές. Διευκρίνισε, μάλιστα, πως στη Βόρεια Ελλάδα αυξάνονται διαρκώς οι νοσηλείες, όπως και η πίεση του ΕΣΥ, με την πληρότητα στις ΜΕΘ COVID να ξεπέρνα πλέον το 90%.

Ειδικά σε ο,τι αφορά την Ξάνθη και την Δράμα, η κυρία Παπαευαγγέλου υπογράμμισε τη σημαντική αύξηση στη σχέση μεταξύ νοσηλειών και θνητότητας, αλλά και την μετατόπιση του επιδημιολογικού κινδύνου σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας – με αύξηση νοσηρότητας και κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.

«Το ποσοστό θετικότητας έχει αυξηθεί στο 1,35% την τελευταία εβδομάδα και το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σε Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία αυξήθηκαν κατά πολύ τα κρούσματα. Στην Αττική η πορεία της πανδημίας είναι σταθερή. Αύξηση παρατηρήθηκε σε Δυτική Αττική και Βόρειο Τομέα Αθηνών», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η η καθηγήτρια.

Τσιόδρας: «Θα ξεφύγει ο κορονοϊός»

Ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε ανάλυση για τα αποτελέσματα της εμβολιαστικής προσπάθειας στη χώρα μας σύμφωνα με τα οποία από την έναρξη των εμβολιασμών έως τις 11 Οκτωβρίου 2021, έχουμε αποφύγει με τον εμβολιασμό 8.413 θανάτους, 5.561 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις.

Εκτίμησε ωστόσο ότι ενόψει της χειμερινής περιόδου αναμένεται να «ξεφύγει» η κυκλοφορία τόσο του κορονοϊού όσο και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, τονίζοντας ότι «η τεράστια σημασία αυτών των δεδομένων για τη δημόσια υγεία είναι προφανής».

Previous ArticleNext Article