Ειδήσεις, Καιρός

Κουβέρτες, παλτό και γάντια: Η «πολική δίνη» φέρνει χιόνια και στα πεδινά τον Χειμώνα

Τα καιρικά προγνωστικά βλέπουν βαρύ χειμώνα φέτος. Ο καιρός και η «Πολική Δίνη» αναμένεται να προκαλέσει χαμηλές θερμοκρασίες και πολλά χιόνια ακόμα και στα πεδινά. Σύμφωνα με το forecastweather.gr, ο καιρός στην Ευρώπη τον επερχόμενο χειμώνα θα επηρεαστεί από το φαινόμενο La Nina που επηρεάζει συνήθως ΗΠΑ και Καναδά. Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν ήδη δεχτεί αξιόλογες βροχοπτώσεις στις αρχές του φθινοπώρου, ωστόσο, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Accuweather, Tyler Roys, το σκηνικό μπορεί να παραμείνει έτσι και τον χειμώνα και χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, Ισπανία και η Πορτογαλία να έχουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Τι μπορεί να σημαίνει η «Πολική Δίνη» για την Ελλάδα

Αν επαληθευτούν τα προγνωστικά για την ανατολική και νότια Ευρώπη η «Πολική Δίνη» που θα προκαλέσει η La Nina μπορεί να δημιουργήσει στη χώρα μας πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και να φέρει πολλά χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

xionia34

Τι είναι ο Πολικός Αεροχείμαρρος (Jet stream)

Οι αεροχείμαρροι είναι ρεύματα ταχέως κινουμένων αερίων μαζών σε ύψος 10-15 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του εδάφους, μεταξύ δηλαδή τροπόσφαιρας και στρατόσφαιρας. Συνιστούν ζώνες πού εκτείνονται σε μήκος χιλιάδες χιλιόμετρα, ενώ έχουν πλάτος μερικές εκατοντάδες και πάχος μερικά μόνο χιλιόμετρα. Σχηματίζονται στο διαχωριστικό όριο μεταξύ θερμών αερίων μαζών και ψυχρών της ανώτερης τροπόσφαιρας (τροπόπαυση) και κατευθύνονται εν είδει τεραστίου δράκοντος από δυσμάς προς ανατολάς με συχνές μετατοπίσεις κατά την πορεία τους.

xionia45

Με μεγάλο ρίσκο πλημμυρών και πολλές βροχές έρχεται ο χειμώνας

Με περίσσιο ρίσκο πλημμυρών και γενικά ένα πλούσιο υετικό και βαρομετρικό μοτίβο φαίνεται να κυλά ο χειμώνας του 2021-2022 σύμφωνα με την εκτίμηση της αμερικανικής εταιρείας AccuWeather Inc. Η πληθώρα υετικών ποσοτήτων φαίνεται, σύμφωνα και με την παρακάτω φωτογραφία, να επηρεάζει τη χερσόνησο των Βαλκανίων καθώς και τις γειτονικές χώρες Ιταλία και Τουρκία.

xionia67

Δεν αποκλείεται κάθοδος ψυχρών αερίων μαζών στην Ελλάδα

Για τους λάτρεις του χιονιού και των χειμερινών σπορ, μάλλον ενθαρρυντικά είναι τα δεδομένα αφού σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η ανατολική Ευρώπη, όπου είναι η πρωτογενής πηγή ψυχρών αερίων μαζών για την Ελλάδα, θα έχει χαμηλές θερμοκρασίες και περιόδους βροχοπτώσεων αλλά και χιονιού. Έτσι, δεν αποκλείεται η… παρέλαση των βαρομετρικών συστημάτων στη χώρα να συνδυαστεί και μία κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών, ντύνοντας στα λευκά κυρίως τα ορεινά.

xionia59
Previous ArticleNext Article