Ειδήσεις, Ελλάδα, Κοινωνία

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα 39 ευρώ η επιδότηση για τους λογαριασμούς τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο

Τον υπερδιπλασιασμό της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, από τα 18 στα 39 ευρώ ανά μήνα για όλα τα νοικοκυριά, για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου, η επιδότηση αυξάνεται από τα 24 ευρώ στα 45 ευρώ ανά μήνα για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης φτάνει τα 620 εκατ. ευρώ και θα προέλθει από τα έσοδα των πλειστηριασμών για τους ρύπους.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προχωρά στην αναστολή της χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τους καταναλωτές φυσικού αερίου τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, που ισοδυναμεί με μείωση από 20 έως 40 ευρώ το μήνα.

Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευτεί στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Οκτώβριο και τώρα βρίσκεται στα 209 ευρώ, παραδέχτηκε ο Κώστας Σκρέκας ανακοινώνοντας το πακέτο στήριξης.

«Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία ώστε να μη μείνει κανένα νοικοκυριό απροστάτευτο από την ενεργειακή κρίση που μαίνεται στην Ευρώπη» τόνισε ο υπουργός.

Αναλυτικά τα μέτρα περιλαμβάνουν τα εξής:

-Για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης η επιδότηση αυξάνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα 39 ευρώ το μήνα, από 9 ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο και 18 ευρώ τον Οκτώβριο, με όριο κατανάλωσης πάντα τις 300 κιλοβατώρες το μήνα. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση γίνεται 45 ευρώ μηνιαίως, από 24 τον Οκτώβριο.

-Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, πέρα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (στα 170 εκατ ευρώ από 80 εκατ.) και την έκπτωση 15 % για την οικιακή κατανάλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα εφαρμοστεί αναστολή των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2 μεγαβατώρες το μήνα, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, η μείωση θα είναι 20-40 ευρώ το μήνα. Τα τέλη θα επιβληθούν από το 2022, όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.

-Για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία χαμηλής και μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης) αναστέλλονται για 5 μήνες (από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο 2022) οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Έτσι διευκολύνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ. Τα τέλη θα καταβληθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο και μετά από αξιολόγηση των αναγκών του λογαριασμού ΥΚΩ (οι οποίες περιορίζονται όσο προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών).

protothema.gr

Previous ArticleNext Article