Θύματα των γονέων τους, που είναι αρνητές της πανδημίας και των εμβολίων, είναι 34 παιδιά στη Θεσσαλία, που δεν πηγαίνουν στο σχολείο με διάφορες δικαιολογίες.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, 24 μαθητές στην Πρωτοβάθμια και 10 στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στερούνται την εκπαίδευσή τους εξαιτίας της άρνησης των γονέων τους να τα στείλουν στο σχολείο. Πολλά παιδιά κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και τη χρονιά, αν συνεχίσουν να κάνουν αδικαιολόγητες απουσίες.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Παπαποστόλου δήλωσε ότι «24 παιδιά στην περιοχή βρίσκονται εκτός του φυσικού τους χώρου, γιατί οι γονείς τους δεν αποδέχονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την φοίτηση των μαθητών στο σχολείο. Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων κάνουν κάθε προσπάθεια να πείσουν τους γονείς να αναθεωρήσουν την στάση τους αφενός γιατί η φοίτηση είναι υποχρεωτική, αλλά αφετέρου για ψυχολογικούς, εκπαιδευτικούς και συναισθηματικούς λόγους. Δεν πρέπει ούτε ένας μαθητής να βρίσκεται εκτός της σχολικής αίθουσας».
Το υπουργείο Παιδείας, πρόσθεσε, έχει κάνει καταγραφή των μαθητών που δεν βρίσκονται γι’ αυτόν τον λόγο στο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να μεταπείσουν τους γονείς με κύριο όπλο τον διάλογο. Ωστόσο, ο κ. Παπαποστόλου προειδοποίησε ότι όσοι μαθητές συνεχίζουν να λείπουν, θα αναγκαστούν να επαναλάβουν την τάξη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παπαποστόλου ζήτησε την πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών για να σχηματιστούν τμήματα με λιγότερους από 25 μαθητές, θέτοντας ζήτημα υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών.
Για παρέμβαση της Δικαιοσύνης προειδοποιεί το υπουργείο Παιδείας
Από την πλευρά του, ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης ανέφερε ότι όταν δεν τηρείται το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων, το οποίο περιλαμβάνει τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, τα παιδιά που απουσιάζουν χρεώνονται αδικαιολόγητες απουσίες.
Με βάση το κανονιστικό πλαίσιο, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων οφείλουν να ενημερώσουν τους γονείς πως είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Αν συνεχίσουν να παραβαίνουν τον νόμο, επεμβαίνει η δικαιοσύνη. Το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπ. Δικαιοσύνης, σκοπεύουν να αλλάξουν το ισχύον νομικό πλαίσιο, ώστε να έχουν ποινική ευθύνης όσοι δεν τηρούν την κείμενη νομοθεσία.
Σύμφωνα με τον κ. Κόπτση, «η αντίδραση κατά των μέτρων προστασίας μειώνεται, μετά από τις παρεμβάσεις των διευθυντών των σχολείων. Η εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί κανείς να την στερείται. Όπου το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με παιδαγωγικούς τρόπους, θα παρέμβει η Δικαιοσύνη».
Ο κ. Κόπτσης ανέφερε ότι η διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία είναι πολύ μικρή, ήτοι μόλις 8 σε περίπου 80.000 τμήματα. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί κατά 84% και μαζί με τους νοσήσαντες, το ποσοστό ανοσίας ξεπερνά το 90%. Το εμβόλιο του κορωνοϊού έχει κάνει το 44% των μαθητών 14-17 ετών.
protothema.gr