*Από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων την Παρασκευή 19 Νοέμβρη στις 7.30 το απόγευμα
Τα δύο βιβλία του “ΕΑΣΑΔΙΑ- Μέρες Δωσιλογισμού στο Βόλο” και “η Νίκη μας και πάλι, πρωτάθλημα θα πάρει” των εκδόσεων Σύγχρονη Εποχή, παρουσιάζει ο Θανάσης Κ. Βογιατζής δημοσιογράφος – συγγραφέας, στη Λάρισα και στο Χαζηγιάννειο, την Παρασκευή 19 Νοέμβρη στις 7.30 το απόγευμα.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων. Στην εκδήλωση, που είναι ελεύθερη για το κοινό, θα τηρηθούν όλα τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ομιλητές θα είναι ο Σωτήρης Κέλλας δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας- Στ. Ελλάδας – Εύβοιας Δ. Χορταργιάς, η γραμματέας του Μορφωτικού ιδρύματος κ. Τούλα Κεκάτου και εκπρόσωποι της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων. Θα ακολουθήσει συζήτηση του συγγραφέα με τους παραβρισκόμενους.
Με το βιβλίο «Η Νίκη μας και πάλι πρωτάθλημα θα πάρει» ο αναγνώστης από τις πρώτες σελίδες βρίσκεται ξαφνικά πίσω στον κοινωνικο-πολιτικό χωρο-χρόνο των αρχών του 1900 στον Βόλο και στην Ελλάδα. Ένα δυνατό ταξίδι με το καράβι του χρόνου, με μια μπάλα πάνινη στο χέρι, φορώντας ένα ζευγάρι χιλιοεπισκευασμένα παπούτσια και μ’ έναν θρυλικό καραβοκύρη, ξεριζωμένο από την γενέθλια γη του, όπως ο Παντελής Μαγουλάς, συμμετέχοντας σ’ έναν αγώνα ζωής που το βράδυ γινόταν πανηγύρι στα προσφυγικά δωμάτια του συνοικισμού και στις καρδιές του εργατικού του κόσμου. Στον τόπο που γέννησε, φιλοξένησε και αγκάλιασε, γαλούχησε και διαμόρφωσε με τις δικές του ιδιαίτερες αρχές και αξίες. Και διαβάζοντας περισσότερο ανακαλύπτεις, το τί ήταν η ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ, το τί σήμαινε για τον κόσμο της δουλειάς και της προσφυγιάς, το τί απάγκιο ήταν στα χρόνια του κατατρεγμού ο αθλητισμός σ’ ολόκληρη την πόλη του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, τί ιερά τέρατα και αγωνιστές, μα ξεχασμένοι και επιμελώς αποσιωπημένοι πέρασαν από τον τόπο μας, οι παίκτες της Νίκης, ο Παναγιώτης Φραγκούλης το μέλος της ΟΠΛΑ ο φόβος και ο τρόμος των ΕΑΣΑΔιτών, καθώς και οι Ι. Πατούχης και Π. Ανανιάδης μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ αντίστοιχα, αλλά και οι αδελφοί Μαλαβέτα του Ολυμπιακού Βόλου, πρωταθλητές- ποδοσφαιριστές και άλλοι ακόμη που αναφέρονται στο βιβλίο, που έδωσαν τη ζωή τους για μια ιδέα. Για ένα όραμα, μια καλύτερη ζωή, χωρίς αδικίες και εκμετάλλευση.
Το βιβλίο, δεν περιορίζει τον ορίζοντά του μόνο στην ομάδα της ΝΙΚΗΣ ΒΟΛΟΥ ή μόνο στο ποδόσφαιρο. Καταγράφονται ιστορικά στοιχεία για όλη την αθλητική “γεωγραφία” σε επίπεδο ΝΙΚΗΣ αλλά και συλλόγων και δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας και Θεσσαλίας.
Παρουσιάζεται ανάγλυφα η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα διαχρονικά της πόλης, με τους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες που επιδρούν άμεσα στην αθλητική υπόσταση της περιοχής και στους ανθρώπους της, με τις αντιστάσεις απέναντι σε εισβολείς και πολιτικά κατακάθια της περιοχής (ακόμα και στον αθλητισμό υπάρχουν ως γνωστόν τέτοια, πολύ δε περισσότερο στις μέρες μας), αλλά και με τα μεγάλα οράματα, τις μεγάλες θυσίες και τους αμέτρητους διωγμούς ανθρώπων που αγάπησαν τον τόπο και την ζωή.
Για τα ΕΑΣΑΔια
Στα ΕΑΣΑΔια σκιαγραφείται η δράση του Εθνικού Αγροτικού Συνδέσμου Αντικομμουνιστικής Δράσης (ΕΑΣΑΔ), μιας ένοπλης δωσιλογικής οργάνωσης στην περιοχή του Βόλου, μέσα από τα δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής, προσωπικές μαρτυρίες, αρχειακές πηγές και τη σχετική βιβλιογραφία. Ο συγγραφέας, προσπαθώντας να φωτίσει τη δράση του ΕΑΣΑΔ, μας εντάσσει στην ιστορία του εργατικού κινήματος στο Βόλο, στις συνθήκες που επικράτησαν έπειτα από την τριπλή φασιστική Κατοχή, στη δράση του ΚΚΕ και των ΕΑΜικών οργανώσεων. Η έρευνα του συγγραφέα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «τοπική», με την έννοια ότι διατηρεί τη σχετική της αυτονομία από τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην υπόλοιπη χώρα, δίχως ωστόσο να τα παραγνωρίζει ή να τα παραμερίζει. Αντίθετα, κινείται στο δικό τους γενικό πλαίσιο. Αυτό που αποδεικνύει η συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι και στο Βόλο εκφράστηκαν (πώς θα μπορούσε εξάλλου να γίνει κι αλλιώς;) οι γενικότερες τάσεις εξέλιξης του απελευθερωτικού κινήματος, της ταξικής πάλης στη χώρα μας. Με αυτή την έννοια, η παρούσα έρευνα, πέρα από πολλά στοιχεία που συνδέονται με την ιστορία του Βόλου και του εργατικού και ΕΑΜικού κινήματος, προσφέρει και στοιχεία που συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της ταξικής πάλης στη διάρκεια της δεκαετίας του 1940.
Ως αποτέλεσμα, στο εύφορο έδαφος του Βόλου, γρήγορα ο πολιτικός και ταξικός συσχετισμός δυνάμεων διαμορφώθηκε εις βάρος των αστικών δυνάμεων. Το γεγονός αυτό, όπως και η ανατροπή του συσχετισμού δύναμης σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και η διαφαινόμενη ήττα των δυνάμεων του Άξονα, τροφοδότησαν τις πρώτες οργανωμένες αντιδράσεις της αστικής τάξης κατά τη διάρκεια του 1943. Παραθέτοντας αρχειακές πηγές και άλλα ιστορικά ντοκουμέντα, αναδεικνύει την ταξική ταυτότητα των πρωτοβουλιών εναντίον της ΕΑΜικής Αντίστασης, στις οποίες πρωτοστάτησαν ως εμπνευστές, χρηματοδότες και καθοδηγητές, οι μεγαλοβιομήχανοι του Βόλου, έχοντας στραμμένο το βλέμμα και στην επόμενη μέρα, δηλαδή στην τύχη της αστικής εξουσίας, έπειτα από την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων. Εξίσου αποκαλυπτική είναι η έρευνα σχετικά με τη διασύνδεση των τοπικών πρωτοβουλιών με τους αστούς πολιτικούς, συνεργάτες των Γερμανών και μη, που έδρευαν στην Αθήνα. Η ένταξη του ΕΑΣΑΔ σε ένα πανελλαδικό σχέδιο αντιμετώπισης της ΕΑΜικής Αντίστασης και διάσωσης της αστικής εξουσίας, αποδεικνύεται και από τη στενή σχέση που διαμορφώθηκε ανάμεσα στον ΕΑΣΑΔ και τον ΕΔΕΣ, ο οποίος και τροφοδότησε τον πρώτο με τα σημαντικότερα στρατιωτικά στελέχη του στην περιοχή.