Ειδήσεις, Ελλάδα

Σφίγγει ο δικαστικός κλοιός για τους αντιεμβολιαστές: Στο στόχαστρο πλαστά πιστοποιητικά και fake news

Τον δρόμο προς τη Δικαιοσύνη παίρνουν οι υποθέσεις που αποκαλύφθηκαν το τελευταίο διάστημα, με αιχμή του δόρατος απάτες, αλλά και διασπορά ψευδών ειδήσεων αναφορικά με την πανδημία και τον εμβολιασμό για την προστασία από τον κορωνοϊό, καθώς επιλαμβάνονται άμεσα των υποθέσεων, μετά και τις σχετικές οδηγίες του Αρείου Πάγου, οι κατά τόπους εισαγγελικοί λειτουργοί.

Μετά την ανίχνευση δεκάδων πλαστών πιστοποιητικών, με «πηγή» το Κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας το περασμένο καλοκαίρι, για «κύκλωμα» που δρούσε ως εγκληματική οργάνωση κάνουν λόγο οι εισαγγελικές αρχές που ερευνούν διεξοδικά την υπόθεση, στην οποία φέρεται ότι ξεπλένεται ακόμη και μαύρο χρήμα.

Υπενθυμίζεται ότι στον Παλαμά Καρδίτσας ταυτοποιήθηκαν τουλάχιστον 34 πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ενώ «πρωταγωνίστρια» στην υπόθεση ήταν 44χρονη διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας, που φέρεται να παρακολουθούσε τη ροή προσέλευσης των ραντεβού στην ημερήσια λίστα του εμβολιαστικού κέντρου και, όταν υπήρχαν κάποια εμβόλια αδιάθετα, τότε έβαζε στις πρώτες θέσεις της λίστας αναμονής τα άτομα της επιλογής της, ώστε να εμφανιστούν ως εμβολιασθέντα με αδιάθετες δόσεις, καταστρέφοντας στη συνέχεια τα εμβόλια που περίσσευαν στ’ αλήθεια.

Αναφορικά με τους εικονικά εμβολιασμένους στον Παλαμά Καρδίτσας, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πλειοψηφία για άτομα του συγγενικού και στενού περιβάλλοντος της υπαλλήλου, αντιεμβολιαστές που επιθυμούσαν να μην προβούν σε εμβολιασμό, αποφεύγοντας, ωστόσο, περιορισμούς και τυχόν κυρώσεις.

Μετά την αποκάλυψη των πλαστών πιστοποιητικών, η αρμόδια εισαγγελική αρχή προχώρησε στην άσκηση βαρύτατης ποινικής δίωξης κατά 48 προσώπων, ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βαριά κακουργήματα και πλημμελήματα. Συγκεκριμένα, τα κακουργήματα αφορούν, όπως μετέδωσε το protothema.gr, τον στενό πυρήνα της «οργάνωσης», περίπου τέσσερα με πέντε άτομα και περιλαμβάνουν ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εγκληματική οργάνωση και δωροληψία. Όσον αφορά στα πλημμελήματα, αυτά αφορούν σε αδικήματα, όπως η δωροδοκία, η συνέργεια σε δωροδοκία, ψευδή βεβαίωση, χρήση ψευδούς βεβαίωσης και πλαστογραφία.

Για την υπόθεση των εικονικών εμβολιασμών στον Παλαμά Καρδίτσας, άλλωστε, είχε διατάξει από την πρώτη στιγμή ποινική προκαταρκτική έρευνα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ενώ ο φάκελος υπόθεσης διαβιβάστηκε -μετά την απαγγελία κατηγοριών- σε τακτικό ανακριτή στο Πρωτοδικείο της Καρδίτσας, προκειμένου αυτός να καλέσει τους κατηγορουμένους να απολογηθούν, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα που τους αποδίδονται.

Το δεδομένο, μάλιστα, ότι στο εμβολιαστικό κέντρο του Παλαμά Καρδίτσας είχαν καταχωρηθεί 31.296 εμβολιασμοί μέχρι την στιγμή που αποκαλύφθηκε η υπόθεση, όταν η κωμόπολη αριθμεί 6.000 κατοίκους, είχε θορυβήσει ιδιαίτερα τις Αρχές, ενώ είχε επιληφθεί της έρευνας και κλιμάκιο Επιθεωρητών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, που μετέβη επί τόπου, για να εξετάσει εις βάθος τα δεδομένα.

Μάλιστα, ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης, από τα 34 πλαστά πιστοποιητικά με «κοιτίδα» τον Παλαμά Καρδίτσας, έχουν εντοπιστεί τέσσερα πλαστά πιστοποιητικά στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης, τα οποία είχαν στην κατοχή τους μία μόνιμη διοικητική υπάλληλος -συγγενής πρώτου βαθμού με την «πρωταγωνίστρια» της υπόθεσης διοικητική υπάλληλο στον Παλαμά- μία νοσηλεύτρια και δύο τραυματιοφορείς, άλλα τρία στην Κοζάνη, όπου το ένα εντοπίστηκε σε νοσηλεύτρια στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο και τα άλλα δύο σε Κέντρα Υγείας του νομού, αλλά και ένα πλαστό πιστοποιητικό στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Πανελλαδικές έρευνες

Εκτός από το Κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας, σε εξέλιξη βρίσκονται αντίστοιχες έρευνες και σε άλλες πόλεις της χώρας, μετά την σχετική παραγγελία που είχε δώσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, ενδελεχείς ελέγχους πραγματοποιούσε από το καλοκαίρι και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όταν «χτυπούσε» στο λογισμικό της σύστημα κάποιο από τα «ύποπτα» σημεία στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, όπως:

· Μεγάλη αυξομείωση του αριθμού των εμβολιασμένων την ίδια περίοδο από μήνα σε μήνα σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο

· Καταχωρήσεις σε περίεργες ώρες

· Πολλές αδιάθετες δόσεις

· Αλλαγή στο πρόγραμμα ραντεβού, με ξαφνικές προσθήκες μπροστά στην τρέχουσα λίστα

· Εμβολιασμός σε εμβολιαστικό κέντρο που απέχει αρκετά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας.

«Φρένο» στις ψευδείς ειδήσεις

Εκτός από την ανίχνευση πλαστών πιστοποιητικών, δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω Διαδικτύου που αφορούν στην πανδημία και τον εμβολιασμό, ασκήθηκε στην περίπτωση του αντιεμβολιαστή δικηγόρου, Νίκου Αντωνιάδη.

Η ποινική δίωξη, η οποία ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, αφορά στο αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων μέσω Διαδικτύου κατ’ εξακολούθηση, ενώ ο εν λόγω δικηγόρος δηλώνει αρνητής της πανδημίας, αλλά και του εμβολίου και υποστηρίζει ότι η διασωλήνωση των ασθενών με κορωνοϊό γίνεται χωρίς λόγο.

Πλέον, μετά την άσκηση της δίωξης, η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών, προκειμένου ο κατηγορούμενος δικηγόρος να δικαστεί από Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων λόγω της ειδικής δωσιδικίας, καθώς πρόκειται για δικηγόρο στο επάγγελμα.

Στην υπόθεση του δικηγόρου είχε προηγηθεί η διενέργεια κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας, η οποία ξεκίνησε με αφορμή ηλεκτρονικά αρχεία που διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα οποία ο δικηγόρος εμφανίζεται να αναπτύσσει τις επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία απόψεις του.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, είχε διαταχθεί πρόσφατα η σύλληψη του κατηγορουμένου, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, πλην όμως αυτός αφέθηκε ελεύθερος, λόγω ειδικής δωσιδικίας.

Έτσι, η σχετική δικογραφία επέστρεψε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία και προχώρησε στην άσκηση της ποινικής δίωξης που είναι σε βαθμό πλημμελήματος.

protothema.gr

Previous ArticleNext Article