Ελλάδα, Κοινωνία

Μη μ’ αφήσεις ποτέ (γιατί θα σου κάνω κακό): Η νέα διαφήμιση της Lacta για τις γυναικοκτονίες

Το Κέντρο Μελετών για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα και το brand σοκολάτας σε ένα δυνατό project!

4 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα… Τόσο διαρκεί η μικρού μήκους ταινία που το Κέντρο Μελετών Διοτίμα και η Lacta επιμελήθηκαν, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Το μίνι φιλμ αφηγείται την ιστορία μίας γυναίκας που δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της, όταν του ζήτησε να χωρίσουν.

Ξεκινά όπως ξεκίνησαν τόσες και τόσες σχέσεις και γάμοι, ειδυλλιακά και φαινομενικά ανέφελα, με ένα ζευγάρι να απολαμβάνει ξέγνοιαστες στιγμές σε κάποια παραλία. Εκείνη μετακομίζει μαζί του, στο δικό του σπίτι, εκείνος πάντα της επαναλαμβάνει ότι είναι δικιά του, μόνο δικιά του και από ένα σημείο και μετά γίνεται σαφές ότι αυτή δεν είναι μια δήλωση έρωτα, αλλά η αρχή της κακοποίησης της γυναίκας.

Τα ξεσπάσματα βίας εναντίον της και οι απόπειρες ελέγχου της ζωής της γίνονται όλο και πιο συχνά, μέχρι το “μη μ’ αφήσεις ποτέ” να γίνει η σφραγίδα του τέλους της, το βράδυ που του ζητά να χωρίσουν. Δεν είναι άλλο ένα twist plot μιας οποιασδήποτε ταινίας μικρού μήκους, είναι μία πραγματικότητα που η χώρα μας βιώνει τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το έτος 2021, κατά το οποίο -και μέχρι σήμερα- έχουν σημειωθεί 13 γυναικοκτονίες.

«Έκανα τα πάντα, ή έτσι νόμιζα. Τώρα πια δεν έχει σημασία. Σημασία έχει τι θα κάνεις εσύ που ακόμα μπορείς», ακούγεται να λέει η γυναίκα της ταινίας και μιλά σε όλες. Όλες εκείνες που βλέπουν σημάδια και τα αγνοούν, αλλά και όλες εκείνες που δεν ξέρουν ακόμη να τα αναγνωρίζουν.

Η Διοτίμα είναι στο πλευρό κάθε γυναίκας που θέλει να ενημερωθεί. Περισσότερες πληροφορίες στο diotima.org.gr.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ηθοποιοί: Χριστίνα Χειλά Φαμέλη – Έκτορας Λιάτσος

Σκηνοθεσία: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος

Αγγελική Κορνελάτου, Κατερίνα Ανδρούλη, Πάνος Σαμπράκος

lifo.gr

Previous ArticleNext Article