Τις παρενέργειες της υπόθεσης «revenge porn» στην οποία φέρεται εμπλεκόμενος ο Στάθης Παναγιωτόπουλος υφίσταται εν όλω η εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα». Εάν το Twitter εκληφθεί σαν βαρόμετρο των διαθέσεων του κοινού γενικότερα, με τα hashtag #radioarvyla και #σταθης_παναγιωτοπουλος να βρίσκονται στην κορυφή των trend, με πάνω από 50.000 σχόλια, τότε οι συντελεστές του «Ράδιο Αρβύλα» βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο ίδιος ο Αντώνης Κανάκης υπαινίχθηκε ότι ενδέχεται ακόμη και η διακοπή προβολής της «Αρβύλας». Ο Αντώνης Κανάκης, στο τέλος της εκπομπής τη Δευτέρα, είπε: «Είναι μια απόφαση που δεν έχει ακόμα παρθεί, γιατί δεν είναι θέμα απόφασης για το τι θα γίνει ακριβώς από αύριο. Ή θα βρούμε έναν τρόπο να το κάνουμε ή δεν μπορούμε να το κάνουμε έτσι, γιατί θέλουμε να το χαιρόμαστε».
Διότι, παρά την εγνωσμένη δημοφιλία της σατιρικής εκπομπής, στην πλειονότητά τους οι χρήστες του Twitter βάλλουν κατά του «Ράδιο Αρβύλα» και ιδιαιτέρως εναντίον του κεντρικού παρουσιαστή, Αντώνη Κανάκη. Καταλογίζοντας υποκρισία, καθώς δεκάδες χρήστες εμφανίζονται ως βέβαιοι ότι ο Κανάκης και οι λοιποί συντελεστές της εκπομπής αποκλείεται να μη γνώριζαν το πραγματικό ποιόν του επί μακρόν στενού συνεργάτη και φίλου τους.
Κατ’ αυτό τον τρόπο, άλλη μια «δίκη» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακαριαία, έχει καταλήξει σε ετυμηγορία: Ο Στάθης Παναγιωτόπουλος είναι ένοχος και μαζί του, εξίσου ένοχη, είναι η συντροφιά του «Ράδιο Αρβύλα». Η οποία και κατηγορείται για ανοχή σε ό,τι ηθικώς απαράδεκτο και νομικώς επιλήψιμο έχει διαπράξει ο Παναγιωτόπουλος.
Με άλλα λόγια, για ό,τι κατηγορείται ο Στάθης Παναγιωτόπουλος θα πρέπει να φταίνε και όλοι όσοι σχετίζονται με την εκπομπή, βάσει μιας λογικής συλλογικής ευθύνης, εφόσον οι «Αρβύλες» ανέκαθεν ταυτίζονταν ως προς τις απόψεις, την κριτική, το χιούμορ κ.λπ. Επομένως, εξ αφορμής των κατηγοριών περί revenge porn εις βάρος του Παναγιωτόπουλου, στο Twitter τουλάχιστον, κυριαρχεί μια τάση «revenge speech», δηλαδή ενός λόγου έμπλεου μνησικακίας και εκδικητικότητας, συλλήβδην για την εκπομπή του Αντ1 και των δημιουργών της.
Υπενθυμίζεται ότι η αποκάλυψη του «σκανδάλου» με πρωταγωνιστή τον Στάθη Παναγιωτόπουλο έγινε μέσω Twitter, από έναν χρήστη με το ψευδώνυμο «Γκέι Καγκουρό», ο οποίος ανάρτησε το κείμενο της καταγγελίας σε μορφή εικόνας τύπου screenshot, από κάποια άλλη ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, πιθανώς για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παραποίηση της διατύπωσης. Το «Γκέι Καγκουρό» έχει 8.335 άτομα που παρακολουθούν τις αναρτήσεις του στο Twitter.
Αντικειμενικά, δύο τινά μπορεί να ισχύουν: Είτε ότι η κατηγορία, ομολογουμένως βαρύτατη, εις βάρος του Παναγιωτόπουλου ευσταθεί και τα γεγονότα έχουν συμβεί ακριβώς όπως τα περιγράφει η καταγγελία. Στην περίπτωση αυτή, ακόμη και η αγανάκτηση των χρηστών του Twitter θα ήταν δικαιολογημένη. Το δεύτερο ενδεχόμενο, έστω και θεωρητικό ή απίθανο, είναι να μην αποδίδεται ολόκληρη η αλήθεια στο σύντομο κείμενο της καταγγελίας.
Μόνο οι αρμόδιες δικαστικές αρχές μπορούν να αποφανθούν εάν οι κατηγορίες ευσταθούν και εάν, μετά από τη σχετική διερεύνηση των πεπραγμένων του, ο Στάθης Παναγιωτόπουλος κρίνεται ως ένοχος. Όμως, όπως συμβαίνει κατά κόρον στα social media, αρκεί μια κατάδοση από έναν οποιοδήποτε λογαριασμό στο Twitter -φυσικά χωρίς πραγματικό ονοματεπώνυμο- η καταγγελία ισοδυναμεί με καταδίκη. Η ενστικτώδης κατακραυγή συνιστά αυτομάτως και το κατηγορητήριο, ενώ ο εναγόμενος δεν έχει κανένα δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Η ενοχή του είναι προαποφασισμένη, καθώς αρκεί η καταγγελία από το «Γκέι Καγκουρό».
Ωστόσο, μέχρις ότου καταδικαστεί, μέχρι τα παραπτώματά του, ποινικά και ηθικά, να εξακριβωθούν πέραν πάσης αμφιβολίας, ο Στάθης Παναγιωτόπουλος (και οι συνεργάτες του «Ράδιο Αρβύλα») παραμένουν τυπικά αθώοι. Όσο πειστικό και εάν είναι, όσο αισχρές και εάν είναι οι πράξεις που περιγράφει, το κείμενο της καταγγελίας παραμένει ανώνυμο και ανεπίσημο.
Με κάποιες ελάχιστες παρεμβάσεις ώστε να διευκολυνθεί η κατανόηση, το εν λόγω κείμενο έχει ως εξής: «Ακολουθεί η καταγγελία μιας κοπέλας, που έπειτα από την συζήτηση που είχαμε εδώ και αρκετές εβδομάδες και μετά από την συγκατάθεσή της μου ζήτησε να κοινοποιήσω την ιστορία. Η κοπέλα έχει κινηθεί νομικά, ωστόσο επειδή δεν την στηρίζει το οικογενειακό περιβάλλον και ο θύτης είναι δημόσιο πρόσωπο, θέλει να παραμείνει ανώνυμη και θα το σεβαστούμε.
» Η κοπέλα γνώρισε τον Στάθη Παναγιωτόπουλο από την εκπομπή Ράδιο Αρβύλα το καλοκαίρι του 2016 σε διακοπές της στην Αλόννησο, όπου ο ίδιος έχει κατοικία και δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Ύστερα από μια τυχαία συνάντηση, εκείνος την προσέγγισε ερωτικά, με αποτέλεσμα να συνάψει σχέση μαζί του, η οποία κράτησε για δύο χρόνια. Έπειτα από το χωρισμό τους, ένα φιλικό πρόσωπο ενημέρωσε την κοπέλα ότι σε πορνογραφικό σάιτ βρήκε ένα βίντεο με εκείνη. Έπειτα έψαξε σε αυτό και άλλα σάιτ παρόμοιου περιεχομένου με βάση τον τίτλο του βίντεο και το username του χρήστη και ανακάλυψε ότι υπάρχουν 3 δικά της βίντεο μαζί με το συγκεκριμένο άτομο και πληθώρα φωτογραφιών (περίπου 300).
» Το ένα βίντεο είχε πάνω από 99.300 προβολές! Ήταν προφανές ότι τα κανάλια και όλο αυτό το υλικό είχε ανέβει από τον Στάθη Παναγιωτόπουλο, καθώς ήταν ο μόνος που το είχε στην κατοχή του. Αμέσως έγινε μήνυση σχετικά. Και επίσης, ενώ είχε καταθέσει μήνυση [σσ: το φερόμενο ως θύμα] και εκείνος [σσ: ο Στάθης Παναγιωτόπουλος] ήταν σε νέα σχέση, ανέβασε [σσ: ο Παναγιωτόπουλος] κι άλλο ένα βίντεο με την κοπέλα. Τον περασμένο Σεπτέμβρη ο ίδιος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο δηλώνοντας ότι έκανε επέμβαση και δεν μπορούσε να μετακινηθεί, πράγμα που δεν ήταν αλήθεια, καθώς 3 ημέρες πριν την δίκη, ταξίδεψε και κυκλοφορούσε δημόσια στο νησί με το μηχανάκι του. Τώρα έχει οριστεί νέα δικάσιμος για τον Φεβρουάριο του 2022 και το θύμα ευελπιστεί να βρει έστω και λίγη δικαίωση από τη δικαιοσύνη. Αν και όλο αυτό την έχει καταστρέψει ψυχολογικά, επηρεάζοντας διάφορους τομείς της ζωής και καθημερινότητάς της, ενώ εδώ και 3 χρόνια ο δράστης προστατεύεται και συνεχίζει κανονικά τη ζωή του».
protothema.gr