Ειδήσεις, Ελλάδα, ΠΑΙΔΙ, Υγεία

Εμβολιασμός παιδιών 5 – 11 ετών: Άνοιξαν 120.000 νέα ραντεβού στο emvolio.gov.gr

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενημερώνουν για όλες τις εξελίξεις αναφορικά με τον εμβολιασμό στη χώρα. Άνοιξαν νέα ραντεβού για τα παιδιά 5- 11 ετών.

Εμβολιασμός παιδιών 5 - 11 ετών: Άνοιξαν 120.000 νέα ραντεβού στο emvolio.gov.gr

Όπως κάθε Δευτέρα στις 18:00, έτσι και σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενημερώνουν για όλες τις εξελίξεις αναφορικά με τον εμβολιασμό στη χώρα μας.

Η ενημέρωση αυτή έρχεται λίγο αφότου ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε τα μέτρα που θα ισχύουν μετά τις γιορτές. Συγκεκριμένα

Από 03.01.2022  έως τις 16.01.2022 ισχύουν τα εξής:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα τόσο στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, έως 6 άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι σε διασκέδαση και εστίαση

Στα γήπεδα: Περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. 

Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία. 

Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.  

Η ενημέρωση 

Τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε στις γιορτινές ημέρες, κάνοντας μια ανασκόπηση στη χρονιά που φεύγει και μιλώντας για το θαύμα της επιστήμης που ακούει στο όνομα… εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Η ίδια τόνισε πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή 26 εμβόλια κατά του κορονοϊού που έχουν πάρει έγκριση από τουλάχιστον έναν διεθνή φορέα.

Η κα. Θεοδωρίδου μίλησε για την ανάπτυξη εμβολίων και την πορεία των εμβολιασμών, το έτος που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες: «Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 26 εμβόλια που έχουν εγκριθεί και άλλα 200 υπό ανάπτυξη. Η εκστρατεία Ελευθερία ξεκίνησε με το πιο δύσκολο από πλευράς διαχείρισης εμβόλιο, αυτό της Pfizer. Τον αρχικό ενθουσιασμό ακολούθησε χαλάρωση, λόγω των αρνητών.

Η μετάλλαξη Δέλτα έκανε την ανατροπή. Τα δεδομένα για την Omicron θέλουν ακόμα τεκμηρίωση και εκτιμάται ο παράγων επαναλοίμωξη. Ίσως επιβαρύνει το σύστημα υγείας λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ικανότητα διαφυγής από τα αντισώματα των εμβολίων».  

Τι δείχνουν οι μελέτες έως τώρα

«Η τρίτη δόση αποτελεί σταθερά το κύριο όπλο εναντίον της παραλλαγής», είπε η κυρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας την καθοριστική σημασία της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου στην μάχη απέναντι στην «Όμικρον».

Μελέτες δείχνουν πως η τρίτη δόση μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς τη λοίμωξη από την Όμικρον και δεν προτείνεται να αλλάξουν οι εμβολιαστικές εκστρατείες. Αρμόδιες αρχές λένε πως τα εμβόλια κορονοϊού θα γίνουν σαν τα εμβόλια της γρίπης. Η πανδημία ανέδειξε τις ανισότητες που υπάρχουν παγκοσμίως. Οι υψηλού εισόδήματος χώρες έχουν εμβολιατεί κατά 75%, οι μέτριου προς χαμηλού εισοδήματος κατά 40% και οι χαμηλού εισοδήματος κατά 7%».  

Άνοιξαν 120.000 ραντεβού για παιδιά 5-11 ετών

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε πως ακριβώς πριν ένα χρόνο ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και στην χώρα μας 7.000.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ 4.365.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση, ποσοστό περίπου 75% των δικαιούχων.

Επιπλέον ανέφερε πως η Pfizer επιβεβαίωσε την παράδοση δόσεων εμβολίου για παιδιά στις 03/01/2022 κι έτσι ανακοίνωσε πως ήδη άνοιξαν 120.000 ραντεβού μέσα στον Ιανουάριο για παιδιά 5-11 ετών.

«Κλείνουμε σήμερα ένα χρόνο από τον πρώτο εμβολιασμό στη χώρα μας. Σήμερα έχουν γίνει 17.060.000 εμβολιασμοί, 7 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει εμβολιασμοί (66%) και 75,6% επί των δικαιούχων έχουν κάνει την τρίτη δόση. Σήμερα επιβεβαίωσε η Pfizer τις παραδόσεις παιδικών εμβολίων στις 3 Ιανουαρίου και ανοίξαμε 120.000 νέα ραντεβού για ηλικιακές ομάδες 5-11. Πάνω από 15.000 συμπολίτες μας θα έχουν χάσει τη ζωή τους χωρίς τους εμβολιασμούς. Είμαστε όγδοοι στην Ευρώπη στις αναμνηστικές δόσεις».

dikaiologitika.gr

Previous ArticleNext Article