Ειδήσεις, Ελλάδα, Κοινωνία

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών για όλους: Χωρίς κριτήρια αλλά με… προτεραιότητες

Τα παλιά κλιματιστικά θα είναι οι πρώτες συσκευές που θα αντικατασταθούν από το πρόγραμμα επιδοτήσεων που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.

Εκτός από τα air conditions η αντικατάσταση σε πρώτη φάση θα αφορά επιπλέον πλυντήρια, ψυγεία και κουζίνες με χαμηλότερες ενεργειακές αποδόσεις που ανεβάζουν σημαντικά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» η σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Περιβάλλοντος βρίσκεται ήδη στον… αέρα και είναι έτοιμη για υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σε δεύτερη φάση είναι πιθανό να εντάξει και άλλες οικιακές συσκευές όπως για παράδειγμα τις αντλίες θερμότητας, επιδότηση που ήδη υπάρχει στο «Εξοικονομώ».

Ο στόχος του προγράμματος είναι διπλός: αφενός μεν η καλύτερη ενεργειακή απόδοση και αφετέρου οι χαμηλότεροι λογαριασμοί ρεύματος

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, «το νέο πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών θα είναι στα πρότυπα του «Εξοικονομώ», δηλαδή θα μπορούν να συμμετάσχουν και να επιδοτηθούν όλα τα νοικοκυριά, ωστόσο οικογένειες που είναι ευάλωτες και ενδεχομένως να έχουν αρκετά παλιές ηλεκτρικές συσκευές να λάβουν περισσότερη ενίσχυση».

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα υπάρχουν κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε νοικοκυριού, χωρίς όμως να αποκλείεται κάποιος πολίτης.

Η μελέτη του υπουργείου 

Όπως προκύπτει από μελέτη του υπουργείου, οι ηλεκτρικές συσκευές παλαιότερης τεχνολογίας καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα από ό,τι οι σύγχρονες, ενώ ταυτόχρονα δεν αποδίδουν, δημιουργώντας πρόβλημα στα νοικοκυριά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι παλιές κλιματιστικές μονάδες που χρησιμοποιούν διάφοροι πολίτες ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο, σε πολυκατοικίες μάλιστα που δεν βάζουν πια πετρέλαιο, έχοντας ως αποτέλεσμα οι λογαριασμοί ρεύματος να εκτοξεύονται στα ύψη. Μάλιστα, αρκετοί είναι εκείνοι που ενώ διατηρούν μια σταθερή θερμοκρασία ο πέλεκυς παραμένει μεγάλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύστημα βαθμολόγησης στις περισσότερες κατηγορίες συσκευών, εκτός από την ενεργειακή κλάση Α, υπάρχουν ακόμα οι B, C, D, E, F, G. Η πιο ενεργειακά αποδοτική συσκευή ανήκει στην υψηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (που είναι χρωματισμένη με έντονο πράσινο χρώμα/Α), ενώ η λιγότερο αποδοτική συσκευή ανήκει στη χαμηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (που είναι χρωματισμένη με έντονο κόκκινο χρώμα/G). Για μερικές συσκευές, οι κλάσεις Α+ εξακολουθούν να απεικονίζονται στην ετικέτα, αλλά θα αφαιρεθούν σύντομα για να υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια.

Οδηγίες εξοικονόμησης ενέργειας

Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, για να μην καίμε πολύ ρεύμα; Όπως προκύπτει από παλαιότερη έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ, κατά τη χρήση της κουζίνας τα οικιακά σκεύη πρέπει να εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού. Ειδικότερα:

  • Αν η βάση του σκεύους είναι μικρότερη, τότε σπαταλάτε περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειάζεται.
  • Χρησιμοποιώντας τη χύτρα ταχύτητας, εξοικονομείτε έως και 60% ρεύμα και χρόνο.
  • Ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος είναι το μαγείρεμα του φαγητού σε χαμηλή φωτιά.
  • Ρυθμίστε το φούρνο στη θερμοκρασία που χρειάζεστε και όχι μεγαλύτερη.
  • Συνιστάται ο φούρνος να λειτουργεί και με θερμό αέρα. Συνιστάται να μην ανοιγοκλείνετε συχνά την πόρτα του φούρνου, αφού κάθε φορά που το κάνετε, χάνεται το 20% της θερμότητας.
  • Χρησιμοποιείτε το αυτόματο σύστημα λειτουργίας αν ο ηλεκτρικός φούρνος το διαθέτει.

Όσον αφορά στο ψυγείο, θα πρέπει ο θερμοστάτης να έχει ρυθμιστεί σύμφωνα με τις προτεινόμενες τιμές του κατασκευαστή προκειμένου να αποφεύγεται η υπερβολική ψύξη (μπορεί να εξοικονομήσετε μέχρι και 15% από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει το ψυγείο).

Επίσης, συνιστάται να γίνεται τακτική απόψυξη, αν το ψυγείο δεν έχει αυτόματη απόψυξη. Ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος.

Σημαντικό, επίσης, είναι το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει πολύ καλά, αλλά και να μην καλύπτετε τα κενά εξαερισμού του ψυγείου.

Τέλος, να ξεσκονίζετε καλά τις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του και να αφήνετε τουλάχιστον 5-10 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο.

Για τα πλυντήρια ρούχων, η ΕΚΠΟΙΖΩ, μεταξύ άλλων, είχε σημειώσει ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι οδηγίες του κατασκευαστή, προκειμένου να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια, νερό, απορρυπαντικό και να εξασφαλίσετε την καλή λειτουργία της συσκευής.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Φροντίστε να γεμίζει το πλυντήριο και να βάζετε όλη την ποσότητα που χωράει.
  • Όταν απουσιάζετε, κλείνετε την παροχή νερού του πλυντηρίου.
  • Καθαρίζετε τακτικά το φίλτρο του πλυντηρίου και ελέγχετε το σωλήνα παροχής νερού στο σημείο σύνδεσης.
  • Προτιμήστε το κλασικό πλυντήριο με την πόρτα μπροστά και όχι με την πόρτα από πάνω, αφού αυτά τα μοντέλα συνήθως καταναλώνουν διπλάσια ενέργεια και νερό.

dikaiologitika.gr

Previous ArticleNext Article