Ελλάδα, Καιρός

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Ισχυρές βροχές και χιόνια σε όλη τη χώρα – Προβλήματα σε Ελασσόνα, πού είναι κλειστά τα σχολεία

Σε εξέλιξη είναι η κακοκαιρία «Διομήδης», η οποία επηρεάζει για δεύτερη ημέρα, τη χώρα μας, προκαλώντας κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις, ιδίως στη Θεσσαλία και τις Σποράδες, αλλά και χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα, καθώς επίσης σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 09:00 σήμερα, Τρίτη 11 Ιανουαρίου, είχαν καταγραφεί από το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Μακρινίτσα (138 χιλιοστά), στην Αγιά Λάρισας (86), στην πόλη της Καρδίτσας (70), στη Σκιάθο (65) και στον Άγιο Δημήτριο Ολύμπου (64 χιλιοστά).

Top_Rains_Jan11_0900

Στο μεταξύ, στα «λευκά» ντύθηκαν πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, μάλιστα στη Φλώρινα το χιόνι έφτασε τους 30 πόντους σε ορισμένα σημεία, με τον υδράργυρο να βρίσκεται σταθερά κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Χιονισμένο τοπίο αντικρίζουν από τα ξημερώματα οι κάτοικοι ορεινών περιοχών της Π.Ε. Λάρισας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στο Λιβάδι Ελασσόνας, με την «Πρωινή Εφημερίδα Λιβαδίου» να έχει αναρτήσει τα παρακάτω φωτογραφικά στιγμιότυπα.

φοτο2

Στο ίδιο κλίμα είναι και το σκηνικό καιρού σε ορεινές περιοχές στο Μέτσοβο, την Κόνιτσα και το Ζαγόρι.

Το κρύο είναι τσουχτερό, με τις θερμοκρασίες υπό του μηδενός.

Οι οδηγοί συνιστάται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες

Στα ορεινά των Τρικάλων, σε ορισμένα σημεία το ύψος του χιονιού φτάνει και ξεπερνάει τους 20 πόντους, ενώ τα φαινόμενα συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων στα ορεινά το ύψος του χιονιού θα ξεπεράσει τους 50 πόντους μέσα στο επόμενο 24ωρο.

Ο μηχανισμός της Π.Ε. Τρικάλων με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Μιχαλάκη έχει τεθεί σε απόλυτη ετοιμότητα και ήδη επιχειρούν προκειμένου να διατηρήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Δείτε εικόνες του trikalavoice:

trikala01
trikala02

Σε εξέλιξη είναι χιονόπτωση και σε όλα τα ορεινά χωριά του Δήμου Μακρακώμης, αλλά και σε αυτά της Υπάτης του Δήμου Λαμιέων.

lamia998

Η χιονόστρωση ξεπερνά ήδη τους 5 πόντους και στα πιο ορεινά έχει φτάσει και τους 10.

Από τις 7:00΄ το πρωί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λαμίας – Καρπενησίου από το 55ο χλμ έως το 64,5 (σήραγγα Π. Μπακογιάννη), γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω έντονης χιονόπτωσης. Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και από την άλλη πλευρά της σήραγγας, αλλά και από τη 12η χ/θ έως την 20η χ/θ της Εθνικής Οδού Καρπενησίου – Αγρινίου.

Επίσης με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αράχωβας – Επταλόφου από 13,5 χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού), έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).

Βγήκε η θάλασσα στη… στεριά στον Αγιόκαμπο από την κακοκαιρία

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν και τα παράλια του δήμου Αγιάς τις τελευταίες ώρες με αποτέλεσμα η θάλασσα σε κάποια σημεία να φθάσει κυριολεκτικά μέχρι το παράκτιο οδικό δίκτυο.

Χωρίς ρεύμα έμειναν Λιβάδι και Δολίχη στην Ελασσόνα

Τα πρώτα προβλήματα της κακοκαιρίας δεν άργησαν να έρθουν, αφού χωρίς ρεύμα έχουν μείνει από τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης οι κάτοικοι σε περιοχές της Θεσσαλικής πλευρά του Ολύμπου και συγκεκριμένα στο ιστορικό Λιβάδι της Ελασσόνας και στη Δολίχη.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο ιδιοκτήτης ηλεκτρονικής εφημερίδας στην περιοχή, Χ. Μητώνας, το χιόνι που πέφτει σε υψόμετρο 1.200 μέτρων όπου βρίσκεται το χωριό στην περιοχή μπορεί να μην είναι πολύ, αλλά οι δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζονται και στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

elasona12

Επίσης με απόφαση του δημάρχου Ελασσόνας, τα σχολεία θα μείνουν κλειστά σήμερα στην περιοχή. Προβλήματα αντιμετωπίζουν, όπως επεσήμανε ο κ. Μητώνας και ηλικιωμένοι στην περιοχή που κάνουν χρήση οξυγόνου, ενώ ζητήματα υπάρχουν και με τη θέρμανση σε σπίτια της περιοχής όπου τα συστήματα θέρμανσης χρειάζονται ρεύμα για να λειτουργήσουν.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται τέλος και στον δρόμο Λάρισας – Φαρσάλων στο ύψος των Χαλκιάδων, όπου έχουν μεταφερθεί λόγω των έντονων βροχοπτώσεων χώματα στο οδόστρωμα. Στην περιοχή υπάρχει και περιπολικό της Αστυνομίας για τη διευθέτηση της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Χωρίς ρεύμα Μελισσιάτικα, Πορταριά, Κεραμίδι, Δράκεια – Πτώσεις δέντρων και στον Βόλο

Δύσκολη μέρα ξημέρωσε και για τη Μαγνησία με τον «Διομήδη» να αφήνει χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές τόσο στον Βόλο όσο και στον υπόλοιπο νομό. Εξαιτίας πτώσεων δέντρων υπήρξαν διακοπές ρεύματος και στο κέντρο του Βόλου, όπως στην οδό Κουμουνδούρου με Εθνικής Αντιστάσεως. Η πυροσβεστική έφτασε στο σημείο, έκοψε το πεσμένο δέντρο και γίνεται αυτή τη στιγμή προσπάθεια να επανέλθει το ρεύμα.

Βλάβες σημειώνονται σε Κεραμίδι, Δράκεια, Πορταριά, Μελισσιάτικα, με τις περιοχές να μην έχουν ηλεκτροδότηση, ενώ υπάρχουν βλάβες και σε κεραίες στο Πλασίδι, στο Πήλιο. Υπάρχουν πολλές κλήσεις στην Πυροσβεστική για πτώσεις δέντρων, ενώ συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ κατευθύνεται στο κτήριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας, προκειμένου να αποκαταστήσει τη ζημιά, εξαιτίας της οποίας μέρος του κτηρίου έχει μείνει χωρίς ρεύμα.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται επί ποδός σε όλο τον νομό, που παρατηρούνται βλάβες και διακοπές ηλεκτροδότησης εξαιτίας της κακοκαιρίας.

protothema.gr

Previous ArticleNext Article