Εκπαίδευση - Παιδεία

Σχολείο με κρούσμα στην τάξη, ποιες ημέρες γίνονται self test και ποιες rapid

Συνολικά πάνω από 50 τμήματα σε μόλις 12 σχολεία αυτή τη στιγμή είναι κλειστά λόγω κρουσμάτων κορονοϊού, εφαρμόζοντας το 50%+1, σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που εντοπιστούν κρούσματα σε μαθητές αλλά δεν κλείσει το τμήμα; Ποιες ημέρες γίνονται self test και ποιες rapid test; Κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ειδικών, το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων έχει επικαιροποιηθεί, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας φάσης της πανδημίας και στα χαρακτηριστικά της μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Συγκεκριμένα, ισχύουν τα εξής:

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, δεν εφαρμόζεται η λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα.

Πλέον γίνονται αυξημένοι έλεγχοι σε όλο το τμήμα. Όλοι οι μη εμβολιασμένοι (ή νοσήσαντες του τελευταίου 3μήνου) μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid test και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα πέντε τεστ σε πέντε ημέρες.

Τα τεστ γίνονται ως εξής: Οι μαθητές/τριες κάνουν ράπιντ τεστ τις ημέρες 0-1 και 5 και σελφ τεστ τις ημέρες 2, 3 και 4. Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό του σχολείου κάνουν ραπιντ τεστ τις ημέρες 0-1, 2, 4 και 5 ενώ υποβάλλονται σε σελφ τεστ την 3η ημέρα. 

Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ένα self test, επιπλέον των δύο εβδομαδιαίων self test, δηλαδή συνολικά τρία σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, θα υποβληθούν σε τεστ την 1η, την 3η και την 5η ημέρα μετά την επαφή με το κρούσμα.

Βεβαίωση από διευθυντή για rapid σε δημόσια δομή

Διευκρινίζεται ότι τα τεστ των μαθητών πρέπει να δηλωθούν στην πλατφόρμα edupass.gov.gr. Από το σχολείο δίνονται επιπλέον σέλφ τεστ καθώς και μία βεβαίωση φοίτησης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς για να κάνουν δωρεάν rapid test στα παιδιά τους, σε δημόσια δομή.

Όσον αφορά τον μαθητή που θα διαγνωστεί θετικός σε COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για πέντε ημέρες τουλάχιστον. Η καραντίνα θα διακόπτεται μετά από πέντε ημέρες:

(α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και

(β) με αρνητικό σελφ τεστ. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ (ή ράπιντ) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.

dikaiologitika.gr

Previous ArticleNext Article