Ειδήσεις, Ελλάδα, Κοινωνία, Οικονομία, Υγεία

Αγωνία για την πορεία της πανδημίας: Σήμερα οι αποφάσεις για τα μέτρα

Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας -μετά τη χθεσινή αναβολή- με κεντρικό θέμα την παράταση ή όχι των περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του κορωνοϊού που λήγουν την Κυριακή 30 Ιανουαρίου. 

Το χθεσινό μαύρο ρεκόρ των 115 θανάτων για τον Ιανουάριο, η επίπλαστη σταθεροποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία – λόγω της κακοκαιρίας – και η κάμψη του εμβολιαστικού ρυθμού θα επηρεάσουν την απόφαση των ειδικών. 

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου είχε εισηγηθεί την παράταση των μέτρων (απαγόρευση μουσικής στους χώρους διασκέδασης, μόνο καθήμενοι έως έξι άτομα ανά τραπέζι και περιορισμός ωραρίου έως τις 00:00, υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης για την είσοδο σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, λιανεμπόριο, υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε ΜΜΜ, σούπερ-μάρκετ κ.α.) κατά μία εβδομάδα, δηλαδή έως τις 30/1, κυρίως λόγω του υψηλού αριθμού θανάτων που σημειώνονταν καθημερινά το προηγούμενο χρονικό διάστημα

Σήμερα λοιπόν καλούνται εκ νέου να αξιολογήσουν την κατάσταση βάσει του αριθμό των ημερήσιων θανάτων, των νέων κρουσμάτων, των νοσηλειών και της κατάστασης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και της πορείας των εμβολιασμών, συνδυαστικά με τον αστάθμητο παράγοντα κακοκαιρία «Ελπίδα» που κανείς επί του παρόντος δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν έχει επιδράσει θετικά ή αρνητικά στην πορεία της επιδημίας.  

Το καλό σενάριο: Λήξη των περιοριστικών μέτρων

Τάση σταθεροποίησης παρατηρείται στα ημερήσια κρούσματα που καταγράφει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τις τελευταίες ημέρες. Χθες αναφέρθηκαν 17.960 -551 περισσότερα από τα 17.409 της Τρίτης-, ενώ τη Δευτέρα είχαν καταγραφεί 19.075, την Κυριακή 12.108 και το Σάββατο 18.333. 

Πτωτική πορεία παρατηρείται στις εισαγωγές στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό, με τον μέσο όρο των εισαγωγών του επταημέρου είναι 484 ασθενείς, ενώ την περασμένη Τρίτη ήταν 552. Χθες εισήχθησαν 469 εισαγωγές, την Τρίτη 454 και τη Δευτέρα 455. 

Μικρή αποκλιμάκωση παρατηρείται στους διασωληνωμένους ασθενείς καθώς χθες ήταν 646 ενώ την Τριτη 653 και αντίστοιχα στο σύνολο των ειδικών Μονάδων (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ) 1.076 και 1.065. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς η σταθεροποίηση της κατάστασης μπορεί να θεωρηθεί ενθαρρυντική αφού σημαίνει ότι η κορύφωση των κρουσμάτων που προκάλεσε το στέλεχος Omicron έχει ήδη συμβεί και εκτός απροόπτου – δε μπορεί να αποκλειστεί κάποια νέα έξαρση – βρισκόμαστε πια σε φάση «εκτόνωσης» του επιδημικού κύματος. Στην οριοθέτηση της κατάστασης έχουν συμβάλλει κατά τους επιστήμονες τόσο το κλείσιμο της διασκέδασης όσο και το γεγονός ότι νόσησαν νεαρά άτομα που ανάρρωσαν σχετικά σύντομα. 

Όλα τα παραπάνω μπορεί να γύρουν τη ζυγαριά υπέρ της λήξης των περιοριστικών μέτρων την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, χαρίζοντας μας έναν πιο «ελεύθερο» Φεβρουαριο και μια αίσθηση ομαλότητας. 

Το κακό σενάριο: Νέα παράταση έως και τις 6 Φεβρουαρίου

Το χθεσινό μαύρο ρεκόρ των 115 θανάτων για τον Ιανουάριο αποτελεί το πλέον ηχηρό «καμπανάκι» ότι ο κορωνοϊός είναι αμείλικτος και θανατηφόρος. Ο Ιανουάριος έχει καταφέρνει πέντε ημέρες πριν κλείσει να συγκεντρώσει το 9% σχεδόν από τις 22.970 ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στην πανδημία, ήτοι 2.170 απώλειες. Το στοιχείο αυτό «βαραίνει» τη ζυγαριά υπέρ της παράτασης των μέτρων για μια επιπλέον εβδομάδα, έως τις 6/2. 

Εξάλλου οι Εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας γνωρίζουν ότι ένας στους πέντε θανάτους από κορωνοϊό συνέβη το τελευταίο δίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι ο περασμένος Δεκέμβριος «έκλεισε» με 2.633 νεκρούς και τους περισσότερους που καταγράφηκαν σε μία ημέρα με 130 στις 14 του μήνα. Η πορεία των θανάτων ήταν υψηλή από την αρχή του και μόλις την τελευταία εβδομάδα είχε αρχίσει την καθοδική πορεία. Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, η άνοδος επανήλθε.

Και όπως βάσει των θανάτων αποφάσισαν την προηγούμενη φορά την παράταση δεν μέτρων, δεν αποκλείεται και σήμερα να συμβεί το ίδιο. 

Ακόμα ανησυχητική είναι η πορεία των εμβολιασμών: χθες έγιναν μόνο 28.072, την Τρίτη 29.480, τη Δευτέρα 43.708 και την Κυριακή 27.016, την ώρα που από 1 Φεβρουαρίου παύει η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού όσων έχουν συμπληρώσει 7μηνο. 

βέβαια, οι αρμόδιοι για την εμβολιαστική εκστρατεία δηλώνουν βέβαιοι ότι με την εξομάλυνση των καιρικών συνθηκών και την επανέναρξη των εμβολιασμών που είχαν ακυρωθεί σε Αττική και Εύβοια, θα ανακτηθεί το χαμένο έδαφος. 

Από σήμερα οι εμβολιασμοί παίδων και ενηλίκων πραγματοποιούνται κανονικά ενώ όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στα εμβολιαστικά κέντρα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να επαναπρογραμματίσουν άμεσα τον εμβολιασμό τους, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού.

Εξαίρεση οι εμβολιασμοί των παιδιών 5-11 ετών, οι οποίοι θα πραγματοποιούνταν σήμερα και αύριο στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και σήμερα στον mega εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας», που αναστέλλονται και οι γονείς θα ενημερωθούν με SMS για την ημέρα και ώρα των νέων ραντεβού.

Τέλος, επί τάπητος θα τεθεί το μειωμένο testing – χθες έγιναν 190.000 τεστ και την Τρίτη 360.000 – και ειδικά στη σχολική κοινότητα η αναστολή λειτουργίας των σχολείων στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία «απάλλαξε» χιλιάδες μαθητές από την υποχρέωση του διπλού self test την τρέχουσα εβδομάδα, αποκρύπτοντας έτσι αρκετά ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού. 

protothema.gr

Previous ArticleNext Article