ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS, Λάρισα

Δ. Λαρισαίων: Αγάπη και φροντίδα για είδη της άγριας πανίδας

  • Το 2021 το τμήμα Διαχείρισης άγριας πανίδας του Δήμου Λαρισαίων, που προσέφερε βοήθεια σε περισσότερες από 80 περιπτώσεις τραυματισμένων πτηνών και θηλαστικών

Πάμπολλες ήταν το 2021 οι περιπτώσεις στις οποίες  το τμήμα διαχείρισης άγριας πανίδας του Δήμου Λαρισαίων κλήθηκε να προσφέρει βοήθεια σε διάφορα είδη της άγριας πανίδας κυρίως πτηνά αλλά και θηλαστικά έως και σε … εξωτικά ερπετά!

Νεοσσοί που έπεσαν από φωλιές, πτηνά που ήταν τραυματισμένα ή και δηλητηριασμένα, πουλιά και θηλαστικά που ήταν αδύναμα και ανήμπορα να ανταπεξέλθουν και σε πολλές άλλες περιπτώσεις  κλήθηκε ο Δήμος Λαρισαίων να συνδράμει με το νέο σχετικά τμήμα διαχείρισης άγριας πανίδας, που ανήκει στη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου και λειτουργεί με τη ευθύνη του έμπειρου υπαλλήλου κ. Γ. Χριστοδούλου. Σε όλες τις περιπτώσεις δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ τα ζωάκια ταΐστηκαν, ενυδατώθηκαν, ενδυναμώθηκαν και όσα ήταν ικανά να ανταπεξέλθουν στην φύση απελευθερώθηκαν. Τα υπόλοιπα που απαιτούνταν περαιτέρω εξειδικευμένη νοσηλεία  εστάλησαν στο ειδικό κέντρο αποκατάστασης άγριων ζώων ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα. Δυστυχώς για κάποια ( ευτυχώς λίγα ) η κατάστασή τους ήταν μη αναστρέψιμη με αποτέλεσμα να μην τα καταφέρουν.  

Αυτό που εύκολα συμπεραίνουμε από τότε που δημιουργήθηκε αυτό το τμήμα είναι ότι κάθε χρόνο αυξάνονται σημαντικά τα περιστατικά που καλούμαστε να επέμβουμε και αυτό εκτιμούμε ότι οφείλεται κυρίως στην αναγνωρισιμότητα και αποδοχή του έργου που εκτελεί πλέον η υπηρεσία του Δήμου αλλά και  στην αυξανομένη ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας που πλέον ασχολούνται με τα πλάσματα που χρειάζονται βοήθεια με αποτέλεσμα να επικοινωνούν μαζί μας για τα περαιτέρω. 

Οι περιπτώσεις όπου επιμεληθήκαμε αναλυτικά ήταν :

ΑΡΙΘΜΟΣΕΙΔΟΣ (κοινή ονομασία)ΕΙΔΟΣ (επιστημονική ονομασία)ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
1ΝΑΝΟΜΟΥΓΚΑΝΑIxodrychus minutes 
1ΝΥΧΤΟΚΟΡΑΚΑΣNycticorax nycticorax 
1ΣΤΑΧΤΟΤΣΙΚΝΙΑΣArdea cinerea 
1ΚΡΥΠΤΟΤΣΙΚΝΙΑΣArdeola ralloides 
3ΠΕΛΑΡΓΟΣCiconia ciconia 
14ΠΟΝΤΙΚΟΒΑΡΒΑΚΙΝΑButeo buteo 
1ΑΕΤΟΒΑΡΒΑΚΙΝΑButeo rufinus 
4ΞΕΦΤΕΡΙAccipiter nisus 
1ΔΙΠΛΟΣΑΪΝΟAccipiter gentilis 
27ΒΡΑΧΟΚΙΡΚΙΝΕΖΟFalco tinnunculus16 νεοσσοί
5ΚΙΡΚΙΝΕΖΙFalco naumanni 
1ΠΕΤΡΙΤΗΣFalco peregrines 
1ΜΑΥΡΟΚΙΡΚΙΝΕΖΟFalco vespertinus 
1ΑΣΗΜΟΓΛΑΡΟΣLarus argentatus 
3ΓΚΙΩΝΗΣOtus scops 
9ΝΑΝΟΜΠΟΥΦΟΣAsio otus6 νεοσσοί
2ΜΠΟΥΦΟΣBubo Bubo 
1ΠΕΠΛΟΓΛΑΥΚΑ (ΤΥΤΩ)Tyto alba 
8ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑAthene noctua 
1ΤΣΑΛΑΠΕΤΕΙΝΟΣUpupa epops 
2ΣΤΑΧΤΑΡΑApus apus 
2ΚΑΡΑΚΑΞΑPica pica 
3ΧΑΒΑΡΟΝΙCorvus frugilegus 
4ΔΕΚΟΧΤΟΥΡΑStreptopelia decaocto3 νεοσσοί
5ΠΕΡΙΣΤΕΡΙColumba livia4 νεοσσοί

Επίσης, υπήρξαν  δύο περιστατικά με αλεπούδες, έναν σκαντζόχοιρο και ένα  … ινγκουάνα ! Ημερολογιακά η κατανομή των περιστατικών για τα τραυματισμένα ( κυρίως από πρόσκρουση η ηλεκτροπληξία ) είναι διανεμημένα σε όλο τον χρόνο ενώ κατά την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού έχουμε αυξημένα περιστατικά με νεοσσούς όπως είναι φυσικό, ενώ τον χειμώνα έχουμε αυξημένα περιστατικά με αδύναμα και ταλαιπωρημένα πουλιά λόγω του ψύχους και των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Previous ArticleNext Article