Ειδήσεις, Ελλάδα, Κοινωνία

Κτηματολόγιο: Τέλος στις ουρές για τα απαραίτητα πιστοποιητικά, ηλεκτρονικά οι συναλλαγές από Απρίλιο

Από τον επόμενο κιόλας μήνα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν τη δυνατότητα τα Κτηματολογικά Γραφεία να παρέχουν ηλεκτρονικά όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά που απαιτούνται για τις δικαιοπραξίες.

Ο σχεδιασμός αυτός προωθείται, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της ταλαιπωρίας των πολιτών σε ουρές.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, άλλωστε, τα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας θα έχουν μετεξελιχθεί σε 17 σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία και 75 υποκαταστήματα αυτών – ενώ μέχρι στιγμής λειτουργούν εννέα Κτηματολογικά Γραφεία και 40 υποκαταστήματα.

Ποιες είναι οι ψηφιακές υπηρεσίες των Κτηματολογικών Γραφείων

Οι ψηφιακές υπηρεσίες των Κτηματολογικών Γραφείων βρίσκονται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου (gov.gr) και στο Κτηματολόγιο (ktimatologio.gov.gr).

Περιλαμβάνουν:

  • ηλεκτρονικό πρωτόκολλο,
  • ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για αιτήσεις,
  • πληρωμές και παραλαβή πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και αντιγράφων από πολίτες (και αγωγών, δικογράφων κι άλλων πράξεων από δικηγόρους),
  • ψηφιακή υποβολή συμβολαίων από τους συμβολαιογράφους,
  • αυτόματος προδικαστικός έλεγχος,
  • αυτόματος υπολογισμός τελών και
  • ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Τελευταία ευκαιρία για τη δήλωση των ακινήτων χωρίς πρόστιμο

Υπενθυμίζεται πως το 2022 είναι χρονιά ορόσημο για το Κτηματολόγιο, καθώς είναι η τελευταία χρονιά που οι ιδιοκτήτες ακίνητων μπορούν να δηλώσουν την περιουσία τους – έστω και με καθυστέρηση – χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο.

Επιπλέον, είναι η τελευταία χρονιά που μπορούν να κάνουν διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών ώστε να μη χαρακτηριστούν τα ακίνητά τους ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να περιέλθουν στο Δημόσιο.

Σημειώνεται, τέλος, πως σε ό,τι αφορά τους διαμεσολαβητές, εκείνοι αργούν ακόμη να πιάσουν δουλειά.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε πως θα έπιαναν δουλειά από την 1η Απριλίου, προκειμένου να επιλύουν κτηματολογικές διαφορές, με το κόστος των υπηρεσιών τους να ανέρχεται σε 25 ευρώ την ώρα.

dikaiologitika.gr

Previous ArticleNext Article