Ειδήσεις, Ελλάδα, Κοινωνία, Υγεία

Χαλάρωση μέτρων σε διασκέδαση, γήπεδα και σχολικές εκδρομές εισηγείται η κυβέρνηση

Η (σταδιακή) επιστροφή στην κανονικότητα διαφαίνεται στην άκρη του τούνελ καθώς αύριο η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει μέτρα για νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νέα στοχευμένα μέτρα, με απώτερο στόχο τη σταδιακή και ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα, είναι έτοιμη να προτείνει η κυβέρνηση στην επιτροπή των ειδικών.

Στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής, θα τεθούν επί τάπητος τα επιδημιολογικά στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας, όπου καταγράφεται μια σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας και της πίεσης που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η υποχώρηση, έστω και με αργό ρυθμό, των «σκληρών» δεικτών (θάνατοι, διασωληνωμένοι) του κορονοϊού φαίνεται πως επιτρέπει στην επιτροπή να προχωρήσει σε νέες κινήσεις χαλάρωσης των περιορισμών για τους εμβολιασμένους και για τους μαθητές.

Ήδη, από προχθές, οι διασωληνωμένοι της πανδημίας έπεσαν για πρώτη φορά  μετά από πολύ καιρό κάτω από 500 και αυτό είναι αν μη τι άλλο ένα ενθαρρυντικό σημάδι για την εξέλιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι είναι η επαναφορά των σχολικών εκδρομών, η πληρότητα στα γήπεδα αλλά και οι όρθιοι στα κέντρα διασκέδασης. Μέτρα που φέρεται να έχουν συζητηθεί στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια με βάση και τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με την πορεία της πανδημίας. 

Συγκεκριμένα, αναμένεται να αρθεί ο περιορισμός του 10% (ή 1.000 θεατές το ανώτερο όριο κατά περίπτωση) στη χωρητικότητα των γηπέδων, να επανέλθουν οι όρθιοι σε εστίαση και διασκέδαση (αντί των μόνο καθήμενων που ισχύει μέχρι σήμερα) και να επιστρέψουν οι σχολικές εκδρομές.

Γκάγκα: «Πάμε αργά προς χαλάρωση των μέτρων»

Τη νέα χαλάρωση των περιορισμών προανήγγειλε ουσιαστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. «Πάμε αργά προς χαλάρωση των μέτρων, δεν θα γίνει απότομα. Δεν θα βγάλουμε τις μάσκες, δεν θα είμαστε χαλαροί. Θα πάμε προσεκτικά», τόνισε , μιλώντας σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Ούτως ή άλλως του ειδικούς ακούμε και παίρνουμε αποφάσεις. Πάμε με σύμπνοια και έτσι λαμβάνονται τα μέτρα. Νομίζω και οι ειδικοί – εγώ μιλάω με πάρα πολλούς και είναι φίλοι μέσα στην επιτροπή – θεωρούν ότι από εδώ και πέρα αρχίζει μια χαλάρωση. Ήπια, δεν πάμε απότομα, δεν απελευθερώνουμε τα πάντα», υπογράμμισε.  Η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι και στην Ευρώπη πάνε γενικά προς χαλάρωση των μέτρων, με το ρυθμό που ταιριάζει σε κάθε χώρα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι υπάρχουν δύο πολύ θετικά στοιχεία στη μάχη κατά της πανδημίας. Το πρώτο είναι η βελτίωση του καιρού και το δεύτερο το μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, σε συνδυασμό με τον αριθμό ανθρώπων που έχουν περάσει κορονοϊό και έχουν ανοσοποιηθεί με φυσικό τρόπο. Ακόμη, ζήτησε να συνεχίσουμε να προσέχουμε, να τηρούμε αποστάσεις και να φοράμε μάσκες, διαμηνύοντας ότι «δεν συζητάει κανείς για την αφαίρεση μάσκας σε χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός».

dikaiologitika.gr

Previous ArticleNext Article