Εκπαίδευση - Παιδεία

staellinika: Η πλατφόρμα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ξεκίνησε από τη Βρετανία

Την ενεργοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας staellinika στο Ηνωμένο Βασίλειο εγκαινίασαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης και ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022 στο Ελληνορθόδοξο Σχολείο του Αγίου Κυπριανού στο Λονδίνο και συνδιοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών και το ανωτέρω σχολείο, σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων & Μεγάλης Βρετανίας και την Πρεσβεία της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πλατφόρμα staellinika είναι μια πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (SNF) στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser (SFU), στο Βανκούβερ του Καναδά, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η πλατφόρμα staellinika προσφέρει μαθήματα ελληνικών που απευθύνονται σε αρχάριους μαθητές στα σχολεία, αλλά και για κατ’ οίκον εκμάθηση. Ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός της πλατφόρμας βασίζεται σε καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας.

1staellinika

Το Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Κυπριανού είναι το πρώτο σχολείο στο Ηνωμένο Βασίλειο που συνεργάζεται με την πλατφόρμα staellinika στο πλαίσιο της προώθησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ ταυτόχρονα θα εμπλουτίσει το ελληνικό πρόγραμμα σπουδών που προσφέρει. Στη συνέχεια θα διαδοθεί σε όλα τα σχολεία που διδάσκουν ελληνικά στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Ανδρέας Κατσανιώτης, υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Σήμερα αισθάνομαι πολύ περήφανος που βρίσκομαι ανάμεσά σας, καθώς στο πρόσωπό σας βλέπω τους αναρίθμητους νεαρούς Έλληνες και Ελληνίδες του Εξωτερικού που κρατάνε άσβεστη τη φλόγα της πατρίδας τους. Εσείς τους εκπροσωπείτε επάξια, συμμετέχοντας στην προσπάθεια της διατήρησης της γλώσσας, των εθίμων και των ηθών της Ελλάδας, την οποία ποτέ δεν ξεχνάτε», ενώ υπογράμμισε πως η πλατφόρμα «staellinika» φιλοδοξεί «να δώσει την ευκαιρία σε μια ηλικιακή ομάδα που ξεκινά από την προσχολική ηλικία και φθάνει μέχρι την ενηλικίωση, να επανασυνδεθεί με την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό».

Την επίσημη έναρξη της εφαρμογής της πλατφόρμας κήρυξε ο Ιωάννης Χρυσουλάκης, γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος και παρουσίασε την πλατφόρμα staellinika, ενώ υπογράμμισε τη δέσμευση της Γενικής Γραμματείας στη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, που καθίσταται εφικτή σε κάθε γωνιά του πλανήτη με τη βοήθεια αυτού του καινοτόμου εκπαιδευτικού εργαλείου.

Στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας, ο Φώτης Φωτίου, Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων και ο Ιωάννης Ραπτάκης, Πρέσβυς της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η επίδειξη λειτουργίας της εκπαιδευτικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Δημήτριο Κράλλη, Διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τον κ. Διονύσιο Αρκαδιανό, Συντονιστή Έρευνας στο SNF New Media Lab του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser του Βανκούβερ Καναδά.

protothema.gr

Previous ArticleNext Article