Ειδήσεις, Ελλάδα, Πολιτική

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 79 ετών ο Δημήτρης Τσοβόλας

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Δημήτρης Τσοβόλας. Νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο «Αττικόν», καθώς εδώ και καιρό έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας γεννήθηκε στους Μελισσουργούς της Άρτας. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ το 1977, και επανεκλέχθηκε το 1981 και το 1985. Στην συνέχεια εξελέγη Βουλευτής στην Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας.

Παρέμεινε σταθερά στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υφυπουργός (1981-1983), αναπληρωτής υπουργός (1983-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989. Τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί διαφώνησε ιδεολογικά και πολιτικά και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗ.Κ.ΚΙ.). Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗ.Κ.ΚΙ.) μπήκε στη Βουλή το 1996 καθώς και στην Ευρωβουλή και το 2004 πρότεινε την διάλυση του κόμματος, η οποία και αποφασίστηκε στο Συνέδριο της 30-10-2004. Από το 2004 και μετά είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει την πολιτική και ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη δικηγορία.

Ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει δυο παιδιά.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου για τον θάνατο του Δημήτρη Τσοβόλα αναφέρει:

«Ο πρώην υπουργός Δημήτρης Τσοβόλας εισήχθη στο ΠΓΝ “Αττικόν” την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 σε κατάσταση σήψης σε έδαφος χημειοθεραπείας που ελάμβανε για προχωρημένη νεοπλασματική νόσο.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του εισήχθη κατ’ ευθείαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου. Παρά την υποστήριξη, η οποία περιέλαβε και μηχανική υποστήριξη της αναπνευστικής και νεφρικής του λειτουργίας, η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία και κατέληξε σήμερα 25 Φεβρουαρίου και ώρα 13:35».

ΣΥΡΙΖΑ: Παράδειγμα συνέπειας και προσωπικής ακεραιότητας

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο του Δημήτρη Τσοβόλα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει:

«Αφοσιωμένος στους απλούς ανθρώπους και την κοινωνική δικαιοσύνη, ο Δημήτρης Τσοβόλας στρατεύτηκε από τα νεανικά του χρόνια στην προοδευτική παράταξη και έμεινε πιστός σ’ αυτή σε όλη τη ζωή του. Βαθιά δημοκρατικός και λαϊκός, υπερασπίστηκε από τη θέση τού βουλευτή, του υπουργού, του μαχόμενου δικηγόρου, τις αξίες της δημοκρατίας και της προόδου, και αντιμετώπισε για τον λόγο αυτό συκοφαντικές επιθέσεις και διώξεις, χωρίς να κάνει πίσω.  

Ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, υπουργός Οικονομικών του Ανδρέα Παπανδρέου και ιδρυτής του ΔΗΚΚΙ, αποτέλεσε παράδειγμα συνέπειας και προσωπικής ακεραιότητας.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του».

ΚΙΝΑΛ: Έδινε αγώνες με ανιδιοτέλεια και αξιοπρέπεια 

Τη θλίψη του εξέφρασε το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ για τον θάνατο του Δημήτρη Τσοβόλα. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρονται τα εξής:

«Με θλίψη, αποχαιρετούμε το ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτή και υπουργό, Δημήτρη Τσοβόλα. Συνοδοιπόρος του Ανδρέα Παπανδρέου στη μεγάλη πορεία του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησε στην ιστορική νίκη της Δημοκρατικής Παράταξης και του Ελληνικού λαού το 1981. Πάντοτε ευγενής και ανθρώπινος, έδινε αγώνες με ανιδιοτέλεια και αξιοπρέπεια στο πλευρό των αδύναμων. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

ΚΚΕ: Πολιτικός και δικηγόρος με συνέπεια στις ιδέες του

«Για το θάνατο του Δημήτρη Τσοβόλα, ενός πολιτικού και δικηγόρου με συνέπεια στις ιδέες του, το ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

ΔΣΑ: O δικηγορικός κόσμος είναι από σήμερα φτωχότερος

Με αφορμή την απώλεια του δικηγόρου Δημήτρη Τσοβόλα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ο δικηγορικός κόσμος είναι από σήμερα φτωχότερος».

Αναλυτικότερα:

«Με βαθιά θλίψη και οδύνη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του διαπρεπούς συναδέλφου Δημήτρη Τσοβόλα. Ο εκλιπών είχε πολυετή και ευδόκιμη δικηγορική δράση. Υπήρξε ακούραστος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διετέλεσε εξέχον μέλος της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων του Συλλόγου μας. Το στίγμα του θα παραμείνει ανεξίτηλο στην ποινική δικηγορία, που με συνέπεια υπηρέτησε. Ο δικηγορικός κόσμος είναι από σήμερα φτωχότερος.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας, διετέλεσε επί σειρά ετών υπουργός και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας καθ’ όλη την μεταπολιτευτική περίοδο, υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος τις δημοκρατικές αρχές και αγωνίστηκε για την καθιέρωση και εμπέδωση των δημοκρατικών ελευθεριών στην πατρίδα μας. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α. εκφράζει τα θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του». kathimerini.gr

Previous ArticleNext Article