Ειδήσεις, Ελλάδα, Κοινωνία, Οικονομία

Επίδομα Βενζίνης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα στο gov.gr

Θέμα ημερών είναι η ενεργοποίηση της πλατφόρμας στο gov.gr για το επίδομα βενζίνης, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη βουλή η νομοθετική ρύθμιση.

Το επίδομα βενζίνης θα καταβληθεί στα ηλεκτρονικά πορτοφόλια των δικαιούχων, ενώ όσοι δεν τα πάνε καλά με την τεχνολογία θα δουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Η καταβολή θα γίνει στις αρχές Απριλίου αφού πρώτα οι ιδιοκτήτες Ι.Χ υποβάλουν τη σχετική αίτηση, προκειμένου στη συνέχεια να φορτωθεί η ηλεκτρονική κάρτα της έκπτωσης στο κινητό τους τηλέφωνο Η επιδότηση θα αφορά συνολικά 180 λίτρα για τρεις μήνες, με την έκπτωση να φτάνει τα 0,22 ευρώ το λίτρο, δηλαδή συνολικά περίπου 40 ευρώ για τους τρεις μήνες.

Δικαιούχοι του επιδόματος με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι το 86% των ιδιοκτητών ακινήτων. Συγκεκριμένα, με βάση το οικογενειακό εισόδημα έως τα 30.000 ευρώ, υπάρχουν 4,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα, τα οποία ανήκουν σε 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια θα γίνει η διανομή του επιδόματος, γεγονός που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι γλιτώνουν από την «τσιμπίδα» των περιουσιακών κριτηρίων, κινδυνεύουν ωστόσο από την «τσιμπίδα» των τεκμηρίων. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με βάση

το πραγματικό είτε το τεκμαρτό εισόδημα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν ιδιοκτήτες οχημάτων που θα κινδυνεύσουν να χάσουν το επίδομα των 13,2 ευρώ το μήνα για τη βενζίνη, γιατί έχουν πέσει στην «παγίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης, ενώ το πραγματικό τους εισόδημα είναι πολύ χαμηλότερο.

Αντίστοιχη αδικία ωστόσο θεωρείται και το γεγονός ότι δεν υπάρχει κλίμακα με βάση την οικογενειακή κατάσταση, με αποτέλεσμα να παίρνει το ίδιο επίδομα ένας άγαμος και ένας πολύτεκνος, αρκεί το εισόδημα τους να μην ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.

Καταβολή επιδόματος

Στόχος της κυβέρνηση είναι το επίδομα να καταβληθεί στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι των δικαιούχων στο «έξυπνο» τηλέφωνο τους, ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα καταβολής και σε τραπεζικό λογαριασμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί αν ο δικαιούχος θα το χρησιμοποιήσει για να βάλει βενζίνη ή για να πληρώσει άλλες υποχρεώσεις.

Παραδείγματα της επιδότησης

  • Με 2,10 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,88 ευρώ.
  • Με 2,20 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,98 ευρώ.
  • Mε 1,95 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,73 ευρώ.
  • Με 2,25 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.

dikaiologitika.gr

Previous ArticleNext Article