Διάφορα

Forbes: Η Βίκυ Σάφρας στην κορυφή των Ελλήνων κροίσων – Ποιοι είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου

H Βίκυ Σάφρας, χήρα του τραπεζίτη Τζόζεφ Σάφρα , έχει περιουσία 7,4 δισεκατομμυρίων και είναι το ελληνικό όνομα που βρίσκεται υψηλότερα από όλα τα άλλα στην αναθεωρημένη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Η Σάφρας είναι ο 321ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, αφότου κληρονόμησε την περιουσία του συζύγου της ο οποίος πέθανε τον τον Δεκέμβριο του 2020.  

Ο Τζόσεφ Σάφρα, με καταγωγή από τον Λίβανο, θεωρείτο ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βραζιλίας, διαθέτοντας ένα ευρύ δίκτυο τραπεζών σε τρεις διαφορετικές ηπείρους.

Η 60χρονη δισεκατομμυριούχος, η οποία έχει ελληνική και βραζιλιάνικη υπηκοότητα, γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στη Βραζιλία. Παντρεύτηκε το 1969 , ενώ σήμερα ζει μόνιμα στην Ελβετία. 

Στη λίστα του Forbes φιγουράρουν ακόμη τρεις Έλληνες.

Στην 822η θέση βρίσκεται ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, ο οποίος έχει περιουσία 3,6 δισ. δολαρίων. Ήταν επί σειρά ετών επικεφαλής της Glencore, μίας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες χαλκού παγκοσμίως. Μολονότι παραιτήθηκε το 2018, διαθέτει το 3% των μετοχών. Το 2021 απέκτησε μερίδιο μετοχών στην Τράπεζα Πειραιώς.  

Ο Φίλιππος Νιάρχος, γιος του Σταύρου Νιάρχου, ακολουθεί στην 1.096η θέση της λίστας, με περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων, ενώ η οικογένεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη βρίσκεται στη 2.076η θέση, έχοντας περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,4 δισ. δολαρίων.  

Παγκοσμίως, οι πλουσιότεροι άνθρωποι, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, είναι οι εξής: 

-Έλον Μασκ 219 δισ. δολάρια (ΗΠΑ – Tesla) 

-Τζεφ Μπέζος 171 δισ. δολάρια (ΗΠΑ – Amazon) 

-Μπερνάρντ Αρνό 158 δισ. δολάρια (Γαλλία – LVMH) 

-Μπιλ Γκέιτς 129 δισ. δολάρια (ΗΠΑ – Microsoft) 

-Γουόρεν Μπάφετ (118 δισ. δολάρια (ΗΠΑ – Berkshire) 

-Λάρι Πέιτζ 111 δισ. δολάρια (ΗΠΑ – Google) 

-Σεργκέι Μπριν 107 δισ. δολάρια (HPA – Google 

-Λάρι Έλισον 106 δισ. δολάρια (ΗΠΑ – software) 

-Στιβ Μπαλμερ 91,4 δισ. δολάρια (ΗΠΑ – Microsoft 

-Μουκές Αμπάνι 90,7 δισ. δολάρια (Ινδία – διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο) 

Συνολικά, στην 36η έκδοση της λίστας του αμερικανικού περιοδικού, βρίσκονται 2.668 άτομα, με συνολική περιουσία 12,7 τρισ. δολαρίων. Στην περσινή έκδοση, υπήρχαν 87 περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι διέθεταν 400 δισ. δολάρια περισσότερα.

Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται στη Ρωσία, η οποία έχασε 34 δισεκατομμυριούχους, ενώ η Κίνα έχασε ακόμη 87, λόγω της σύγκρουσης της κυβέρνησης με τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Πάντως, περισσότεροι από 1.000 δισεκατομμυριούχοι κατάφεραν να αυξήσουν την περιουσία τους μέσα στον τελευταίο χρόνο, ενώ κατά το προηγούμενο 12μηνο «γεννήθηκαν» 236 νέοι μεγιστάνες. 

zougla.gr

Previous ArticleNext Article