Ειδήσεις, Ελλάδα

Καλά τα νέα για την 8χρονη που έκοψε το δάκτυλο της σε παιδική χαρά στη Θεσσαλονίκη

Καλά είναι τα νέα για την μετεγχειρητική κατάσταση της 8χρονης που έκοψε το μικρό δάκτυλο του δεξιού χεριού της σε παιδική χαρά στη Θεσσαλονίκη. «Είναι ευτυχής συγκυρία το γεγονός ότι στο χώρο βρέθηκε ο συνάδελφος που διασφάλισε τη σωστή μεταφορά του δακτύλου και του παιδιού και το ότι είχαμε τη δυνατότητα να το χειρουργήσουμε στο χρόνο που χρειαζόμαστε για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα», δήλωσε ο ιατρός της, Aντώνη Αντωνίου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πλαστικός χειρουργός ανέφερε ότι η εικόνα του δακτύλου του κοριτσιού μετά την συγκόλληση είναι άριστη.

Μιλώντας για τα κρίσιμα λεπτά που ακολούθησαν μετά τον ακρωτηριασμό του δακτύλου της 8χρονης ο κ. Αντωνίου είπε ότι «χρειάζεται να μπει σε ένα σακουλάκι και γύρω γύρω πάγος. Δεν πρέπει να έρθει σε απευθείας επαφή με τον πάγο». Και όπως είπε ο γιατρός που χειρούργησε το παιδί «η συμβουλή μου προς τη μητέρα ήταν το σκέλος να ήταν τυλιγμένο σε ένα μωρομάντηλο και να μην ακουμπάει το σκέλος στον πάγο, ώστε να μην προκληθεί έγκαυμα στους ιστούς και να μην μπορεί να επανασυγκοληθεί μετά».

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, αν ένα ακρωτηριασμένο μέλος δεν συντηρηθεί σωστά, τότε ο χρόνος για την επανασυγκόληση μειώνεται από τις δώδεκα ώρες που είναι το ανώτατο χρονικό όριο σε τρεις ως έξι ώρες.

Με αφορμή το τρομακτικό αυτό ατύχημα στην παιδική χαρά της Θεσσαλονίκης, ο πλαστικός χειρουργός εξήγησε ότι τα αποτελέσματα δεν είναι πάντοτε τα επιθυμητά ιδίως σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ή καπνιστές.

Αναφορικά με την εξέλιξη της υγείας του παιδιού ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι οι γιατροί περιμένουν να περάσει η πρώτη εβδομάδα και ότι η επαναιμάτωση του δακτύλου του παιδιού μέχρι στιγμής είναι καλή. «Το λειτουργικό αποτέλεσμα θα διασφαλιστεί με κάποιες επιπλέον επεμβάσεις. Το σημαντικό είναι το παιδί να νιώσει ακέραιο το χεράκι του», είπε. Περιγράφοντας το συγκεκριμένο περιστατικό εξήγησε ότι στην αποκατάσταση παίζει ρόλο και ο μηχανισμός της κάκωσης. «Εδώ δεν είναι μόνο ότι κόπηκε το δαχτυλάκι, αλλά ότι τραβήχτηκε. Κάποιες βλάβες στα αγγεία μπορούμε να τις δούμε τις επόμενες ημέρες. Μέχρι στιγμής η μικρή είναι πολύ αισιόδοξη, βοηθάει και πιστεύουμε και εμείς ότι όλα θα πάνε καλά».

Πώς έγιναν όλα

«Τι εφιάλτη ζω μαμά» ήταν τα πρώτα λόγια της 8χρονης μόλις αντιλήφθηκε ότι ακρωτηριάστηκε στο δάχτυλο κάνοντας τσουλήθρα το απόγευμα της Κυριακής σε παιδική χαρά της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη.

Όπως περιγράφει ο πατέρας του κοριτσιού, Δημήτρης Χατζηαθανασίου, έφτασε στην παιδική χαρά μόλις πληροφορήθηκε από την μητέρα του παιδιού τι έχει συμβεί και τότε αντίκρυσε το παιδί του να αιμορραγεί ακατάσχετα και να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.

«Όταν έφτασα γίνονταν ένας χαμός από κόσμο, έβλεπα παντού πρόσωπα τρομαγμένα και το παιδάκι να τσιρίζει», αναφέρει, σημειώνοντας ότι προσπαθούσε να καταλάβει τι έχει συμβεί και ότι ήξερε πως ο χρόνος ήταν πολύτιμος. «Το παιδί έλεγε στη μητέρα του “τι εφιάλτη ζω μαμά”, κατάλαβε τι έγινε και ρωτούσε συνέχεια τι θα γίνει με το δαχτυλάκι του», συμπληρώνει ο πατέρας της 8χρονης.

Επιτυχημένη η συγκόλληση του δαχτύλου

Όπως είπε, το παιδί μεταφέρθηκε στο Παπαγεωργίου, εισήχθη στο χειρουργείο το οποίο κράτησε από τις 11.45 μέχρι τις 5.30 το πρωί, με τους γιατρούς να προχωρούν σε συγκόλληση του δαχτύλου. Κρίσιμη ήταν η άμεση βοήθεια που έδωσε ένας γιατρός που βρέθηκε στο σημείο και επενέβη προσπαθώντας όπως μπορούσε να δέσει το τραύμα.

Ο κ. Χατζηαθανασίου επεσήμανε ότι επικοινώνησε μαζί του τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας όσο και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λεκάκης, οι οποίοι εξέφρασαν την συμπαράσταση τους.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πατέρας του κοριτσιού αλλά και από την εικόνα που παρουσιάζει η τσουλήθρα η οποία είναι μέρος μιας παιδικής κατασκευής, η λαμαρίνα της βάσης είναι αποκολλημένη από το πλαϊνό τοίχωμα σχηματίζοντας ένα κενό. Το κοριτσάκι όπως κατέβαινε το δάχτυλο του μπήκε στο κενό, έκλεισε η λαμαρίνα και το δάχτυλο πετάχτηκε στον αέρα, με το αίμα να ξεπηδά σαν συντριβάνι.

Τι λένε οι γιατροί

Όπως είπε ο πλαστικός χειρουργός – επιμελητής Α’ στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Μανώλης Αντωνίου, περίπου στις 7 το απόγευμα, η 9χρονη μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ με μια πολύ συντονισμένη και σωστή διαδικασία, ενώ οι γιατροί είχαν ενημερωθεί και περίμεναν το παιδί.

«Η μεταφορά του δαχτύλου έγινε με τον σωστό τρόπο και παρόλο που ήταν μια δύσκολη εφημερία, με πολλά χειρουργεία, κατάφερε το παιδί να μπει στον σωστό χειρουργικό χρόνο και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούσαμε».

atyxima_paidiki_xara__3_
atyxima_paidiki_xara__4_
atyxima_paidiki_xara__5_
atyxima_paidiki_xara__6_
atyxima_paidiki_xara__7_

Ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι οι γιατροί μπόρεσαν να αξιοποιήσουν το τμήμα του δαχτύλου που είχε κοπεί, καθώς μεταφέρθηκε με τον τρόπο που προβλέπεται, μέσα σε πάγο, και η επανασυγκόλληση ξεκίνησε σε λιγότερο από έξι ώρες από τη στιγμή που έγινε το ατύχημα.

Η Ευτέρπη Δεμίρη, καθηγήτρια πλαστικής χειρουργικής και Διευθύντρια της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του Παπαγεωργίου, «η επέμβαση έγινε με όλους του κανόνες της επανασυγκόλλησης, όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Επειδή, όμως, πρόκειται για μια νεαρή ασθενή τα αγγεία σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ μικρά και πάντα ο μηχανισμός της κάκωσης επηρεάζει την έκβαση της επέμβασης.

Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι πολύ καλά και πολύ αισιόδοξα, το δαχτυλάκι έχει επαναγγεωθεί σωστά, έχει επαναφυτευτεί σωστά, είναι ζωντανό, “ματώνει” όπως λέμε στη γλώσσα μας. Εν τούτης, πρέπει να περιμένουμε τα πρώτα 24ωρα, είναι αρκετά κρίσιμα, για να καταλήξουμε και να πούμε ότι η έκβαση θα είναι τελικά θετική. Το παιδάκι είναι σε καλή κατάσταση, είναι ήρεμο, είναι καλά και δέχεται την φροντίδα που πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις», τόνισε η κυρία Δεμίρη.

Δήλωση Διευθύντριας της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του Παπαγεωργίου

protothema.gr


Previous ArticleNext Article