Ειδήσεις, Ελλάδα, Κοινωνία, Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα πληρώσετε το φόρο σε 24 αντί για 10 δόσεις

Εκατοντάδες χιλιάδες παραλήπτες των εκκαθαριστικών του νέου ΕΝΦΙΑ  έχουν τη δυνατότητα, αξιοποιώντας την πάγια ρύθμιση οφειλών  προς το Δημόσιο, να εξοφλήσουν τον φόρο αυτό σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις από τις 10 που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και μέχρι 24 κατ’ ανώτατο όριο.

Βασική προϋπόθεση είναι η συνολική οφειλή να υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ, καθώς η ελάχιστη μηνιαία δόση για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων που εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση είναι το ποσό των 30 ευρώ.

Σημειώνεται ότι πλέον, για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση, που παρέχει την ευχέρεια αποπληρωμής οφειλών προς την εφορία σε έως 24 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ, δεν απαιτείται να καταστεί ληξιπρόθεσμη μία ή περισσότερες δόσεις, αλλά μπορεί να γίνει και από σήμερα, πριν λήξει η προθεσμία πληρωμής.

Για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ.

Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή και συμπλήρωση της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή του.

Για την ένταξη στη ρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, υποβάλλεται ηλεκτρονική αίτηση στην ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr, επιλέγοντας κατά σειρά «Υπηρεσίες προς πολίτες», «Αίτηση ρύθμισης οφειλών» και «Είσοδος στην εφαρμογή» με τους κωδικούς του στο Taxisnet.

Κατόπιν εισέρχεται στη φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης και από το κεντρικό μενού της εφαρμογής ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει «Συνέχεια» δίπλα από την ένδειξη «Ρ7 Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4646/2019».

Στη συνέχεια επιλέγει την ένδειξη «Υποβολή νέας» αίτησης και τη «Ρύθμιση έως 24 δόσεις». Αμέσως θα εμφανιστούν οι οφειλές του, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αναγράψει τα καθαρά μηνιαία έσοδά του και τα μηνιαία έξοδά του.

Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών θα κρίνει το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης που θα κληθεί να πληρώνει με τη ρύθμιση της οφειλής του και, συνακόλουθα, θα καθορίσει και τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων, οι οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 24.

Σημειώνεται, πως, όσο λιγότερο είναι το καθαρό εισόδημα που απομένει, τόσο περισσότερες θα είναι οι δόσεις αποπληρωμής.

protothema.gr

Previous ArticleNext Article