Ελλάδα, Καιρός

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Ιόνιο, Ήπειρο, Θεσσαλία και Μακεδονία

‘Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης  καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Το ψυχρό μέτωπο, οι ασταθείς αέριες μάζες και οι υψηλοί δείκτες αστάθειας θα προκαλέσουν τοπικά έντονα φαινόμενα την Παρασκευή κυρίως στο Ιόνιο την Ήπειρο, Θεσσαλία και Μακεδονία.

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Πέμπτης (01-09-2022) έως και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (03-09-2022) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Από σήμερα το βράδυ (01-09-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική και κεντρική
Μακεδονία.

Αύριο Παρασκευή (02-09-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Μακεδονία, από το μεσημέρι τη Θεσσαλία και έως αργά το απόγευμα το
βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.

Το πρωί του Σαββάτου (03-09-2022) οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα περιοριστούν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την ανατολική
Θεσσαλία, τις Σποράδες, το βόρειο Αιγαίο και τη Θράκη και γρήγορα θα εξασθενήσουν.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες  

Σφοδρή κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου τη χώρα με τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη, να προειδοποιεί για ακραία φαινόμενα, όπως ισχυρές καταιγίδες, έντονους κεραυνούς  και χαλάζι. 

Ο μετεωρολόγος χαρακτηρίζει την αυριανή ημέρα ως «καιρικά επικίνδυνη».

Ο καιρός αύριο θα είναι άστατος σε αρκετές περιοχές θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες ικανές να δημιουργήσουν σε τοπικό επίπεδο ακόμη και προβλήματα. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να επηρεάζουν το βόρειο τμήμα της χώρας από σήμερα το απόγευμα, ενώ από αύριο η κακοκαιρία θα πλήξει και μεγάλο κομμάτι της ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένων Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Με αστάθεια ξεκινά ο Σεπτέμβριος

Με αστάθεια ξεκινά ο Σεπτέμβριος, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από το μεσημέρι της Πέμπτης 01/09 κατά κύριο λόγο στα ορεινά ηπειρωτικά (πλην των ανατολικών τμημάτων της Θράκης), στα ορεινά της Κρήτης και ενδεχομένως στο Ιόνιο. Τα φαινόμενα στα ορεινά της Πελοποννήσου θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται ενδεικτικά ο υετός που αναμένεται τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης 01/08 ενώ σημειώνονται και οι περιοχές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02-09-22
Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια άστατος καιρός με παροδικά αυξημένες νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά διαστήματα και κατά τόπους πιθανόν να είναι έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που στα ηπειρωτικά και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα ηπειρωτικά, το νότιο και ανατολικό Αιγαίο τους 30 με 32 βαθμούς και στα νησιά του Ιονίου τους 28 με 30 βαθμούς κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 03-09-22
Στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και το βόρειο Αιγαίο αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που στα ηπειρωτικά και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 04-09-22
Στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους και πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που στα ηπειρωτικά και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανόν στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 6 και πρόσκαιρα στο νοτιοανατολικό έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά.

protothema.gr


Previous ArticleNext Article