Υπολογίζεται ότι 8.000 με 10.000 υγειονομικοί δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.
Η 1η Σεπτεμβρίου έφτασε και χιλιάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την αστολή εργασίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα Υγείας, την στιγμή μάλιστα, που ο κοροναϊός «δείχνει» τα δόντια του και απειλεί με τέταρτο κύμα.
Υπολογίζεται ότι 8.000 με 10.000 υγειονομικοί δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Με δεδομένη την πίεση, λόγω πανδημίας, στα νοσοκομεία, εκφράζονται φόβοι για το πώς αυτά θα λειτουργήσουν μετά τις αναστολές των ανεμβολίαστων, που σε κάθε περίπτωση είναι ένα μέτρο που προκαλεί αντιδράσεις.
Σήμερα, πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου, οργανώνονται συγκεντρώσεις των εργαζομένων στις πύλες των νοσοκομείων στις 7πμ, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ έχει ανακοινώσει ότι «με την πρώτη πράξη αναστολής καθηκόντων που θα εκδοθεί για συνάδελφο σε οποιαδήποτε μονάδα του ΕΣΥ την επόμενη ημέρα προκηρύσσουμε στάση Εργασίας 10.00 – 15.00 και συγκεντρώσεις 11.00».
Πού εντοπίζονται τα περισσότερα κενά
Η ομοσπονδία των υγειονομικών προειδοποιεί ότι πολλά κενά θα υπάρξουν σε μια σειρά περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Κρήτη, τη Μακεδονία, την Αχαΐα, τα νησιά των Κυκλάδων, τη Λέσβου κ.ά., μιας και το σύστημα υγείας ήδη υποφέρει από ελλείψεις προσωπικού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο της Λέσβου, που από σήμερα βγαίνουν σε αναστολή εργασίας 35 υγειονομικοί μεταξύ των οποίων και ο μοναδικός ογκολόγος του νησιού, ο οποίος γνωρίζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά των 1.000 περίπου ασθενών που παρακολουθεί.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης του Βοστάνειου, τις επόμενες μέρες θα μετακινείται για λίγες μέρες ογκολόγος από νοσοκομείο των Αθηνών, για να καλύψει το κενό στην ογκολογική κλινική, με τα προβλήματα που μια τέτοια αντικατάσταση έχει, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για την λειτουργία των υπόλοιπων κλινικών με τις αναστολές των άλλων εργαζομένων.
Αντίστοιχα προβλήματα θα προκύψουν και στην Πάτρα, καθώς 680 εργαζόμενοι στα τρία νοσοκομεία της πόλης σε σύνολο 3.800 είναι ανεμβολίαστοι, γεγονός που υποσκάπτει την ασφαλή λειτουργία τους από την επόμενη μέρα.https://www.megatv.com/embed/?p=2020477428
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τα μεγαλύτερα προβλήματα από την αναστολή εργασίας στους ανεμβολίαστους εργαζομένους θα προκύψουν στα νοσοκομεία της περιφέρειας καθώς είναι αυτά που διαθέτουν λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές.
Η ίδια απηύθυνε νέα έκκληση στους συναδέλφους της να κάνουν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού και νχαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «πολύ δύσκολη». Τόνισε δε πως οι συνάδελφοί της δεν αντέχουν την τεταμένη ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί, ειδικά μετά από 18 μήνες αγώνα κατά του κοροναϊού. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τους εργαζόμενους και την ίδια ώρα υπάρχουν ασθενείς που θέλουν να εξυπηρετηθούν και να λάβουν τα εξιτήριά τους, συμπλήρωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a013k56vb2yd&playlistId=v-cdyc0lstlyah-se
«Το υπουργείο Υγείας έχει πάντα δύσκολες στιγμές»
Την «καυτή πατάτα» των αναστολών εργασίας των υγειονομικών, θα διαχειριστεί ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος, φτάνοντας νωρίς το πρωί στο πόστο του, σε δηλώσεις του στη δημοσια τηλεόραση, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο υπουργείο «πάντα έχει δύσκολες στιγμές και δύσκολες ώρες. Από αύριο θα μπορούμε να μιλήσουμε για όλα, θα τα διαχειριστούμε όλα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος είχε δηλώσει πως «η αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών δεν είναι τιμωρητική. Όπως όμως ο γιατρός ή ο νοσηλευτής μπορεί να επιλέγει να μην εμβολιαστεί, έτσι και ο ασθενής, πχ ο ογκολογικός, μπορεί να επιλέξει να τον περιθάλψει γιατρός ή νοσηλευτής που έχει εμβολιαστεί».
«Ελπίζω ότι θα εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί, καθώς ήδη αντιμετωπίζουμε προβλήματα από την αύξηση των κρουσμάτων, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την προσέλευσή της στο Υπουργείο, επισημαίνοντας πως έχουμε πολλά περιστατικά και αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας και προχωρήσουν οι εμβολιασμοί τότε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».
Πώς θα καλυφθούν τα κενά
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς έχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του ζητήματος.
Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή του μέτρου, το υπουργείο Υγείας (επί Κικίλια) προχώρησε σε αναστολή όλων των κανονικών αδειών των εργαζομένων στη δημόσια υγεία. Στόχος είναι να υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό για την αναπλήρωση των κενών που θα προκύψουν από την έναρξη αναστολής συμβάσεων εργασίας για τους μη εμβολιασμένους.
Η απόφαση έχει ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι νεωτέρας και αφορά τους γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό σε νοσηλευτικές δομές αλλά και δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως είναι σε Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Τοπικά Ιατρεία και Ομάδες Υγείας.
Επίσης, από σήμερα ενεργοποιείται και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.
Αυτό ωστόσο σημαίνει ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησης του καινούριου προσωπικού στα νοσοκομεία θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα που τα κενά θα υπάρχουν. Την ίδια στιγμή υπάρχει και ανησυχία για το πόσοι θα είναι αυτοί που θα υποβάλουν αίτηση για να προσληφθούν για λίγους μήνες στο ΕΣΥ τη στιγμή που φουντώνει ο πόλεμος με την πανδημία.
Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, πέρα από το ότι αποτελεί κόκκινο πανί για τα συνδικάτα στον χώρο της υγείας αλλά και για την αντιπολίτευση – που κατηγορεί ήδη την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ -, ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το πως θα λειτουργήσει αυτή η σύμπραξη, εάν έχει συμφωνήσει ο ιδιωτικός τομέας και με ποιους όρους, και – το κυριότερο – εάν μπορεί αυτή η συνεργασία να ισχύσει αποτελεσματικά από σήμερα που θα υπάρξουν τα κενά.
Κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων
Συγκέντρωση στον Ευαγγελισμό – Φωτό από 902.gr
Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και της αναστολής καθηκόντων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εργαζομένων σε δημόσιες δομές υγείας.
Τόσο η ΠΟΕΔΗΝ όσο και η ΟΕΝΓΕ έχουν πάρει θέση υπέρ του εμβολιασμού αλλά κατά της υποχρεωτικότητας, ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να στοχοποιήσει τους υγειονομικούς που έχουν πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, ως υπεύθυνους για τη διασπορά, τη στιγμή που η ίδια δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο θωράκισης και ενίσχυσης του ΕΣΥ.
Προειδοποιούν ότι δε θα αφήσουν κανέναν συνάδελφό τους να βγει σε διαθεσιμότητα ή να απολυθεί και προειδοποιούν με απεργιακές κινητοποιήσεις.
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, πραγματοποιούν σήμερα συγκεντρώσεις στις πύλες των ιδρυμάτων.
Στον «Ευαγγελισμό» πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στις 7 το πρωί στις πύλες του νοσοκομείου, ενώ ακολούθως το Σωματείο Εργαζομένων, προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην διοίκηση του νοσοκομείου. Σύμφωνα με το σωματείο, σήμερα σε κάποια τμήματα του νοσοκομείου οι προϊστάμενοι δεν επέτρεψαν στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους να εργαστούν, χωρίς ωστόσο να τους επιδώσουν το έγγραφο της αναστολής, ενώ σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί εργάζονται κανονικά στην βάρδια τους. https://www.youtube.com/embed/7DXu8qYPxgE
Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.
Παράταση για τους ανεμβολίαστους στα ψυχιατρικά νοσοκομεία
Στο μεταξύ, παράταση προκειμένου να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους παίρνουν οι υγειονομικοί στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.
Μετά από επικοινωνία της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα Mega» με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, ο ίδιος ανέφερε ότι δίνεται παράταση 15 ημερών στους υγειονομικούς που εργάζονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, και ως εκ τούτου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε αυτά δε βγαίνουν από σήμερα σε αναστολή, όπως οι συνάδελφοί τους.
Οι εργαζόμενοι στις ψυχιατρικές κλινικές, άρα, έχουν περιθώριο να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους μέχρι τις 15/09.
in.gr