Ο 50χρονος Ντέιβιντ Νιλ Κοξ, έγινε ο πρώτος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στις 17 Νοεμβρίου με θανατηφόρα ένεση, στην Πολιτεία του Μισισιπή, στον Αμερικανικό Νότο, μετά από 9 χρόνια. Έχοντας ομολογήσει την ενοχή του από την πρώτη στιγμή παραιτήθηκε από όλα τα ένδικα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την εκτέλεσή του ζητώντας να εκτελεστεί η ποινή. Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης λίγο πριν την θανατηφόρα ένεση είπε για τον εαυτό του: «Μου αξίζει να πεθάνω». Και για πολλούς, πράγματι του άξιζε. Ο Ντέιβιντ είχε πυροβολήσει την εν διαστάσει σύζυγό του Κιμ Κερκ και ενώ εκείνη κείτονταν αιμόφυρτη στο πάτωμα βίασε τρεις φορές μπροστά στα μάτια της την 12χρονη τότε κόρη της, Λίντσεϊ. Η κοπέλα που σήμερα είναι 23 ετών, παρακολούθησε την εκτέλεσή του, 11 χρόνια μετά τον βιασμό της και την δολοφονία της μητέρας της…
«Πεθαίνω…»
Σύμφωνα με την Λίντσεϊ Κερκ, η μητέρα της, Κιμ, παντρεύτηκε τον Ντέιβιντ Κοξ όταν εκείνη ήταν ακόμη βρέφος. Όταν η Λίντσεϊ ήταν οκτώ ετών, η μητέρα της την ενημέρωσε ότι ο Κοξ δεν ήταν ο βιολογικός της πατέρας. Ο Κοξ ήταν οδηγός εμπορικού φορτηγού μέχρι την ημέρα που τραυματίστηκε στην πλάτη, δεν μπορούσε να εργασθεί, άρχισε να παίρνει επιδόματα αναπηρίας και συνήθιζε να κάνει χρήση μεθαμφεταμίνης μπροστά στα παιδιά. Η Λίντσεϊ ισχυρίστηκε ότι την βίαζε για χρόνια, όταν η μητέρα της έλειπε από το σπίτι, αλλά φοβόταν να μιλήσει γι αυτό καθώς εκείνος την απειλούσε. «Πάντα μου έλεγε ότι θα μας σκότωνε αν μιλούσα».
Το καλοκαίρι του 2009, όμως, η Λίντσεϊ ενημέρωσε τη μητέρα της για όσα της έκανε ο Κοξ. Αμέσως μετά την καταγγελία της Κιμ Κερκ, ο Ντέιβιντ Κοξ μπήκε στη φυλακή στο Βόρειο Μισισιπή. Κατηγορήθηκε για κακοποίηση παιδιών, κατοχή μεθαμφεταμίνης και βιασμό, αλλά αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να δικασθεί τον Απρίλιο του 2010. Μετά την απελευθέρωση του Κοξ από τη φυλακή, η Κιμ και ο Κοξ συναντήθηκαν στο δρόμο και τότε ο Ντέιβιντ σήκωσε την παλάμη του με προτεταμένο τον δείκτη, σαν να κρατά όπλο και να την σημαδεύει. Μετά από 2 μέρες την δολοφόνησε.
Η Κιμ Κερκ στη διάρκεια της φυλάκισής του είχε πετύχει την έκδοση δικαστικής απόφασης, με την οποία απαγορευόταν στον Κοξ να πλησιάζει την ίδια και την οικογένειά της. Ολόκληρη η οικογένεια, δηλαδή η μητέρα, η Λίντσεϊ και τα δύο μικρότερα αδέρφια της μετακόμισαν στο σπίτι της αδελφής της Κιμ, στη μικρή πόλη Σέρμαν. Εκεί ήταν όλοι στις 14 Μαΐου του 2010. Η Κιμ βρισκόταν στο πίσω μέρος του σπιτιού και γέμιζε την μπανιέρα για να κάνει μπάνιο τον μικρό της γιο. «Μια σφαίρα πέρασε από το τζάμι της εξώπορτας, ο Κοξ μπήκε μέσα στο σπίτι και μου είπε να μην κουνηθώ», ανέφερε η Λίντσεϊ για τον πατριό της, ο οποίος κυνήγησε τη θεία της, Κρίστι Σάλμον και την ανάγκασε να βγει από το σπίτι. Η Λίντσεϊ δεν βρισκόταν στο δωμάτιο όταν ο πατριός της πυροβόλησε τη μητέρα της στο χέρι και στην κοιλιά, αλλά σύντομα εκείνος την οδήγησε εκεί όπου βρισκόταν η μητέρα της χτυπημένη. «Η μαμά ήταν ξαπλωμένη στο πάτωμα. Αιμορραγούσε». Στη συνέχεια, ο πατριός της την βίασε τρεις φορές μπροστά στα μάτια της ετοιμοθάνατης μητέρας της -ακόμη και όταν η αστυνομία περικύκλωσε το σπίτι και η Κιμ προσπαθούσε να πείσει τον Κοξ να απελευθερώσει την Λίντσεϊ και τα δύο αδέρφια της.
Την ίδια μέρα, ο πατέρας της Λίντσεϊ, Μπένι, και η θετή μητέρα της, Μέλοντι Κερκ ήταν τρεις ώρες μακριά από το σπίτι. Η αδελφή της Κιμ τους τηλεφώνησε και τους είπε ότι ο Κοξ είχε εμφανιστεί στο σπίτι της και είχε αρχίσει να πυροβολεί. Έκαναν αμέσως μεταβολή και πήραν το δρόμο της επιστροφής ενώ η Σάλμον ειδοποίησε την Αστυνομία. Ο πατέρας, ενώ οδηγούσε σαν τρελός, κατάφερε να μιλήσει με την Κιμ, που είχε ήδη πυροβοληθεί. «Της είπα ότι ερχόμασταν όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε», είπε ο Μπένι Κέρκ. Κι εκείνη του απάντησε: «Πεθαίνω…».
Ο Μπένι Κερκ ανέφερε ότι ο Κοξ κατηγορούσε τον ίδιο, τη σύζυγό του Κιμ και τη Λίντσεϊ: «Μου είπε από το τηλέφωνο ότι ήθελε να μας σκοτώσει όλους». Η Μέλοντι Κερκ είπε ότι ο Κοξ αρνιόταν να μιλήσει με την Αστυνομία μέχρι εκείνοι να φτάσουν στο σπίτι, οπότε και ανέλαβε το ρόλο του διαπραγματευτή, προσπαθώντας να τον πείσει να αφήσει την οικογένεια να φύγει. Η ομηρία διήρκεσε περισσότερες από οκτώ ώρες πριν οι αστυνομικοί συλλάβουν τον Κοξ, βγάλουν τα τρία παιδιά από το σπίτι και περισυλλέξουν το σώμα της Κιμ.
Παραμένουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το εάν ο Κοξ συμμετείχε στην εξαφάνιση της γυναίκας του αδελφού του, Φελίσια Κοξ, με την οποία η Κιμ ήταν πολύ στενή φίλη, η οποία εθεάθη για τελευταία φορά σε μια γειτονική κομητεία το 2007. Η κόρη της, Άμπερ Μισκέλι αποκάλυψε πρόσφατα ότι ο Ντέιβιντ Κοξ ήταν το τελευταίο άτομο που είδε τη μητέρα της ζωντανή. Πάντως ο Κοξ δεν ομολόγησε τη δολοφονία της κουνιάδας του πριν εκτελεστεί.
Η Λίντσεϊ Κερκ δήλωσε στο Associated Press ότι της λείπει η μητέρα της κάθε μέρα. Για να μην ξεχνά ποτέ, έχει χτυπήσει πάνω της δύο τατουάζ: την ημερομηνία γέννησης της μαμάς της με λατινικούς αριθμούς και ένα δελφίνι, το αγαπημένο ζώο της μητέρας της. Τα παιδιά της Κιμ μεγάλωσαν με τους παππούδες τους. Τα αγόρια είναι πλέον 18 και 19 ετών. Ο μικρότερος γιος δεν θέλει να μιλάει για το θάνατο της μητέρας του ή την εκτέλεση του πατέρα του και ο μεγαλύτερος γιος εξακολουθεί να φοβάται ότι ο πατέρας του, παρότι νεκρός, μπορεί να επιστρέψει και να του κάνει κακό…
Οι τελευταίες ώρες ενός διαβολικού ανθρώπου
Λίγο πριν ξεκινήσει η έγχυση της θανατηφόρας ένεσης, ο Κοξ φώναξε: «Θέλω τα παιδιά μου να μάθουν ότι τα αγαπώ πολύ και ότι κάποτε ήμουν καλός άνθρωπος…». Πήρε αρκετές βαθιές ανάσες καθώς τα θανατηφόρα χημικά άρχισαν να ρέουν μέσα από ένα διαφανές πλαστικό σωλήνα στο σώμα του και μέσα σε λίγα λεπτά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο Κοξ περιγράφηκε ως κεφάτος το απόγευμα της Τετάρτης, τις τελευταίες του ώρες. Ο ειδικός επίτροπος εκτελέσεων της φυλακής ανέφερε πώς πέρασαν για τον Κοξ οι ώρες αυτές: «Συναντηθήκαμε για περίπου 45 λεπτά για να μιλήσουμε για το τι θα συμβεί, τη διαδικασία που θα ακολουθούσαμε και τι ήθελε για το τελευταίο του γεύμα», είπε ο Κέιν. «Ήταν κεφάτος».
«Μου αξίζει να πεθάνω… »
Στην Πολιτεία του Μισισιπή πραγματοποιήθηκαν έξι εκτελέσεις το 2012. Η Πολιτεία σήμερα δεν έχει προγραμματισμένες άλλες εκτελέσεις μεταξύ των περισσότερων από 30 καταδικασμένων θανατοποινιτών. Ο λόγος που δεν γίνονται περισσότερες εκτελέσεις είναι πως υπάρχει αυξανόμενη μεγάλη δυσκολία στην προμήθεια των θανατηφόρων ενέσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες αντιτίθενται στην διάθεσή τους για λόγους ηθικής και εμποδίζουν τη χρήση των προϊόντων τους για την εκτέλεση θανατικών ποινών.
Το Τμήμα Σωφρονιστικών Καταστημάτων του Μισσισσιππή αποκάλυψε σε δικαστικά έγγραφα νωρίτερα φέτος ότι είχε αποκτήσει τρία φάρμακα για το πρωτόκολλο θανατηφόρων ενέσεων: μιδαζολάμη, η οποία είναι ηρεμιστικό, βρωμιούχο βεκουρόνιο, το οποίο παραλύει τους μύς και χλωριούχο κάλιο, που σταματά την καρδιά. Ο Κέιν είπε στο Associated Press την Τρίτη ότι τα φάρμακα που αναφέρονται στα αρχεία του δικαστηρίου ήταν αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση. Δεν ανέφερε όμως από πού αποκτήθηκαν.
Αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας όρισε την ημερομηνία εκτέλεσής του, ο Κοξ έστειλε στους δικηγόρους που τον εκπροσώπησαν μια χειρόγραφη δήλωση εκφράζοντας την αντίρρηση του στη συνέχιση της εμπλοκής τους. Η διευθύντρια του γραφείου, Κρίσι Νομπάιλ δήλωσε ότι «μετά από μία σημαντική και δύσκολη συζήτηση και από σεβασμό στην αυτοδιάθεση του Ντέιβιντ Κοξ και τη δηλωμένη επιθυμία του, το γραφείο δεν θα προχωρήσει σε άλλες εκκλήσεις για αναστολή της εκτέλεσής του».
Μια ομάδα που αντιτίθεται στις εκτελέσεις, η Death Penalty Action, επισήμανε πάντως ότι η δολοφονία ενός κρατούμενου που παραιτήθηκε από όλες τις νόμιμες δυνατότητές του για αναστολή της εκτέλεσης ισοδυναμεί με «αυτοκτονία υπό την αιγίδα του κράτους». Η ομάδα είχε ζητήσει από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Τζόναθαν Τέιτ Ριβς να μπλοκάρει την εκτέλεση του Κοξ, αλλά η εκπρόσωπος του Ριβς δήλωσε ότι ο Κυβερνήτης αρνήθηκε να παρέμβει επειδή ο Κοξ ομολόγησε φρικτά εγκλήματα.
protothema.gr