ΠΑΙΔΙ

Ακόμη και 500 ευρώ μπορεί να κοστίσουν τα σχολικά – Τι να προσέξουν οι γονείς

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών που πραγματοποίησε την έρευνα για το εύρος των τιμών παρέχει συμβουλές προς τους γονείς για την σωστή αγορά των σχολικών

Μεγάλες αποκλίσεις στο κόστος αγοράς των σχολικών ειδών, ανάλογα με την κατηγορία που θα διαλέξουν γονείς και παιδιά, προκύπτουν από έρευνα τιμών του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, φέτος το κόστος για το Δημοτικό κυμαίνεται από 13,41 έως 433.13 ευρώ, ενώ για το Γυμνάσιο – Λύκειο, ξεκινά από 26,08 και φθάνει έως 486,49 ευρώ.

Αντιστοίχως, το 2016 σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου οι τιμές για το δημοτικό κυμαίνονταν από  16,52  ευρώ έως  428,41 ευρώ, ενώ για το Γυμνάσιο – Λύκειο, από 26,56 ευρώ έως 524,94 ευρώ.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, επισημαίνοντας ότι:

«Στην αγορά, μπορούμε να βρούμε ένα πολύ μεγάλο εύρος τιμών. Αν προτιμήσουμε τα ακριβά, τελευταίας μόδας προϊόντα, θεωρώντας ότι, έτσι, το παιδί μας θα προβληθεί, θα πληρώσουμε 3.129,90% παραπάνω, για το Δημοτικό και 1.762,38% παραπάνω, για το Γυμνάσιο – Λύκειο.

-Τα ακριβά και τα εξεζητημένα σχολικά μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα και πρόβλημα κοινωνικής ένταξης, για το παιδί. Τα σχολικά είδη είναι εργαλεία μάθησης και όχι επίδειξης.

Για τον υπολογισμό του συνολικού κόστους των σχολικών ειδών δεν ελήφθησαν υπόψη μας ακραίες υψηλές τιμές, που υπάρχουν στην αγορά. Π.χ. μολύβι 59 ευρώ, Τσάντα Δημοτικού 219 ευρώ, Τσάντα Γυμνασίου Λυκείου 179 ευρώ».

Παράλληλα, συμβουλεύει τους γονείς να επιλέξουν προϊόντα, που η τιμή τους βρίσκεται, πιο κοντά στις χαμηλές τιμές. Πρέπει να περιοριστεί η ζήτηση των εξεζητημένων και πανάκριβων σχολικών.

«Σε μια περίοδο κρίσης, δεν είναι δυνατό να επιβραβεύουμε ακραίες πρακτικές, ίσως και πρακτικές αισχροκέρδειας (από όπου και αν προέρχονται), γιατί θέλουμε π.χ. η τσάντα του παιδιού μας να έχει τον ήρωα της φετινής κινηματογραφικής επιτυχίας», σημειώνει το ΚΕΠΚΑ.

Previous ArticleNext Article